Ο Τάσος Δούσης έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει τα ταξίδια και είναι ο πλέον ειδικός για ταξιδιωτικές συμβουλές από τον προορισμό και τα αξιοθέατα μέχρι τη διαμονή και το φαγητό. Από μικρά tips που θα διευκολύνουν το ταξίδι σας μέχρι και μια απλή βόλτα ο expert του ταξιδιού, μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media ενημερώνει και συμβουλεύει καθημερινά για όλα όσα πρέπει να ξέρετε γύρω από τα ταξίδια και τον κόσμο!
Ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Tik Tok δημοσίευσε ένα βίντεο πριν λίγες μέρες με τους “χρυσούς” κανόνες για να καταλάβετε αν ένα εστιατόριο είναι καλό ή όχι πριν καν δοκιμάσετε το φαγητό του και τώρα επανέρχεται με κάτι ακόμα σχετικό: Φιλοδώρημα ή tip; Αφήνουμε ή όχι; Ποιο είναι το «σωστό»;
Έχω επισκεφτεί τόσα πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που είναι αδύνατο να θυμηθώ πόσα. Και σε αυτά έχω γευτεί, έχω δει και έχω μάθει πολλά τόσο για τις κουζίνες του κόσμου, για τη λειτουργία των εστιατορίων αλλά και όλα τα “do” και “don’t”. Το φιλοδώρημα ή tip όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε είναι μεγάλη υπόθεση που “σηκώνει” κουβέντα. Μετά την όλη μου επαφή με τον κλάδο, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, έχω καταλήξει τι ισχύει για αυτό το θέμα, ποιο είναι το «σωστό» κατά τη γνώμη μου.
Σκέφτηκα λοιπόν να σας μεταφέρω την εκτίμησή μου περί του θέματος γιατί πιστεύω ότι σε κάποιους μπορεί να φανεί χρήσιμη! Αφήνουμε ή δεν αφήνουμε λοιπόν tips;
Συγκεκριμένα λέει ο ίδιος:
Το φιλοδώρημα είναι μια μεγάλη ιστορία… Αφήνουμε ή δεν αφήνουμε; Και που αφήνουμε, γιατί, και πάει λέγοντας. Να διευκρινίσω αρχικά, ότι το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό. Το αφήνουμε ως επιβράβευση και ένα “ευχαριστώ” για την υπηρεσία που μας προσφέρουν και συνήθως σε εστιατόρια, καφετέριες, πάρκινγκ, βενζινάδικα, κομμωτήρια, σε εργαζόμενους δηλαδή που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλή μισθολογική κλίμακα.
Να σας πω, πως ξεκίνησε η ιστορία του φιλοδωρήματος: Στη Γαλλία τον 19ο αιώνα από τα καπηλειά. Μαγαζιά παρακμιακά που σέρβιραν κακό φαγητό και κακό κρασί. Σε αυτά πολλοί θαμώνες έδιναν το λεγόμενο “μπουρμπουάρ” που στην κυριολεξία σημαίνει “για να πιεις κάτι” προκειμένου να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερο φαγητό και κρασί.
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Για τους ίδιους λόγους στην ουσία εξακολουθούμε και αφήνουμε φιλοδώρημα, να εξυπηρετηθούμε καλύτερα ή και να ευχαριστήσουμε για την εξυπηρέτησή μας – εκτός αυτού που ανέφερα παραπάνω να ενισχύσουμε ανθρώπους που αμείβονται μισθολογικά χαμηλότερα.
Πόσο πρέπει να είναι το φιλοδώρημα;
Φυσικά το φιλοδώρημα ισχύει σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη το ποσό του φιλοδωρήματος είναι από 5% μέχρι 10% επί του λογαριασμού ενώ στην Αμερική αυτό αλλάζει και ανεβαίνει πολύ παραπάνω, από 15% μέχρι και 25%. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές πόλεις στην Ευρώπη, θα το γνωρίζετε αν έχετε επισκεφτεί κάποιες, που συμπεριλαμβάνουν στον λογαριασμό το φιλοδώρημα και αναγράφεται η λέξη σέρβις δίπλα στο ποσό. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς δεν αφήνουμε επιπλέον.
Αφήνουμε πάντα φιλοδώρημα;
Όχι, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση και την υπηρεσία δεν αφήνουμε. Προσωπικά αν με ρωτάτε, αφήνω πάντα. Είναι πολύ σπάνιες οι φορές που δεν έχω αφήσει και υπάρχει κάποιος λόγος.
Συνοψίζοντας, αυτό που έχω να πώ είναι ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση του εργαζόμενου, το φιλοδώρημα είναι ο πιο σαφής τρόπος να πεις ευχαριστώ για την εξυπηρέτησή σου και τρίτον και πιο σημαντικό, επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν αφήνουν φιλοδώρημα ειδικά στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι ξεχωρίζουν και εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τους πελάτες που αφήνουν, και την επόμενη φορά σίγουρα θα σας εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα, θα βρείτε το τραπέζι που θέλετε κ.ο.κ. Οπότε αν το καλοσκεφτεί κανείς, το φιλοδώρημα δεν το αφήνουμε μόνο για τον εργαζόμενο αλλά και για εμάς!
https://www.travelstyle.gr/