Δευτέρα, Ιουνίου 03, 2024

Λεφτόδεντρα υπάρχουν.


 

Στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν μάχη κατά της ακρίβειας. Αλλά δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο γι' αυτό πλην της επιστολής που έστειλε προ ημερών στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές εταιρείες. 

Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά του να αποκρούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα, είπε με τον γνωστό στόμφο που τον διακρίνει: «Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά». Ας το κάνουμε αυτό λιανά. 

Λεφτόδεντρα για τους πολίτες δεν υπάρχουν κατά τον πρωθυπουργό, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ακρίβεια είναι το λεφτόδεντρο από το οποίο κερδίζουν εκατομμύρια οι πολυεθνικές, τα διυλιστήρια, οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας, οι τράπεζες. Αρα λεφτόδεντρα για όλους αυτούς υπάρχουν. Και δεν είναι άλλα από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. 

Η ακρίβεια όμως δεν είναι μόνο το λεφτόδεντρο των οικονομικά ισχυρών. Είναι και το λεφτόδεντρο του κράτους, καθώς όσο ανεβαίνουν οι τιμές αυξάνονται σκανδαλωδώς και τα κρατικά έσοδα από φόρους. 

Αρα για το κράτος γενικώς και για τον κ. Μητσοτάκη και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του ειδικώς, λεφτόδεντρα υπάρχουν. Είναι οι τσέπες των πολιτών και το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τη διακαναλική συνέντευξή του ήταν ήδη γνωστός ο τιμοκατάλογος των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο. Βάσει αυτού του καταλόγου, οι πολίτες αυτόν τον μήνα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες τιμές ρεύματος από 11% έως και 70%! Οι αιτίες που θα συμβεί αυτό είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και οι δικαιολογίες που προτάσσονται (χρηματιστηριακή τιμή αυξημένη, μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ κ.λπ.). 

Ολα αυτά δεν συνιστούν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από κοροϊδία καθώς είναι η επικάλυψη της κερδοσκοπίας. Μιας κερδοσκοπίας που γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης και τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Νυν υπέρ πάντων η λεγόμενη ελεύθερη αγορά και οι νόμοι της. Δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας όπου επικρατεί ο ισχυρότερος και εξαφανίζονται οι λιγότερο ισχυροί.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αιτία της ακρίβειας. Ας γνωρίζει, επομένως, ο πολίτης τις πολιτικές που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την ερχόμενη Κυριακή με την ψήφο του.


Πηγή: www.efsyn.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More