Αλ. Κολιάδης: Δεν είναι στις προθέσεις μας η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αλλά να έρθουν όλα στο φως -
Εικόνα «εξαθλίωσης» για την άλλοτε κραταιά ΔΕΥΑΡ, περιέγραψαν χθες, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της νέας δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη να ξεκαθαρίζει, ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά «να έρθουν όλα στο φως» και τον νέο πρόεδρό της, κ. Σωτήρη Βαγιανό να κάνει λόγο για «πιθανό σκάνδαλο».
*
Η αποτύπωση της κατάστασης
Σύμφωνα με τον νέο-ορισθέντα πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρη Βαγιανό, από τις 2 Ιανουαρίου που ξεκίνησε να παραλάβει τη διοίκηση, τα πρώτα δεδομένα που έλαβε ήταν αποκαρδιωτικά, αφού η Επιχείρηση φαίνεται να έχει 25 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΗ, περιφέρεια και προμηθευτές, με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 49 χιλιάδων ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2024.
«Σε μία Επιχείρηση λοιπόν-συνέχισε-που τα λειτουργικά της έξοδα είναι 20 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει κανένα έργο, που βεβαιώνει προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 23 εκατ. ευρώ και καταφέρνει να εισπράξει τα 18 εκατ. ευρώ, είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει».
Ακόμη, στο ισοζύγιό της εμφανίζονται και μετακυλίονται 63 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα για τα οποία εξετάζουν στην παρούσα φάση το πραγματικό νούμερο που μπορεί να εισπραχθεί.
Ο ίδιος, περιέγραψε, ακόμη, μία Δημοτική Επιχείρηση, η οποία σήμερα είναι χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και με χρέη 9 εκατ. ευρώ στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό!
Μαζί με τους συνεργάτες του, με μία πρώτη εκτίμηση των δεδομένων, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η Επιχείρηση, αναλογικά με το νερό που αντλεί, συνυπολογίζοντας τις απώλειες που υπάρχουν, θα έπρεπε να βεβαιώνει γύρω στα 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.
Στο μικροσκόπιο οι διαγραφές οφειλών
Μετά από τα παραπάνω, λοιπόν, ξεκίνησαν την έρευνα για να δουν τι συμβαίνει και υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Αρχικά, αφού εντόπισαν έναν μεγάλο αριθμό συνδέσεων οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί, παράνομες συνδέσεις, ακόμη και περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους και προφανώς προκύπτουν απώλειες από εκεί, βρήκαν ότι το μεγάλο αντικείμενο ελέγχου είναι οι διαγραφές οφειλών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει ο πρόεδρος από την Υπηρεσία, προκύπτουν διαγραφές οφειλών την τελευταία τετραετία πάνω από 14 εκατ. ευρώ, που έχουν γίνει μέσω αποφάσεων, διακανονισμών κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος έχουν πραγματοποιηθεί διαγραφές 3.711.733 ευρώ.
Όπως είπε, τώρα έχουν αναθέσει σε υπάλληλο να εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις για τις διαγραφές που έγιναν από το Δ.Σ. ώστε να δουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και τι αφορούν όλες αυτές οι περιπτώσεις.
Στη συνέχεια, ζήτησαν τον έλεγχο των διακανονισμένων οφειλών, μιας και το ποσό που έχει διακανονιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία εσόδων, ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, οφειλές 20 εκατ. ευρώ είναι σε διακανονισμό σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. το 2021 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Αυτός ορίζει, ότι μία οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε εκατό μηνιαίες διαγράφοντας όλες τις προσαυξήσεις και σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης μπορεί να λάβει και μία έκπτωση του 50% της οφειλής του.
Αρχικά, είδαν ότι οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.ΣΚ.) αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των νομικών της Επιχείρησης, λένε, ότι απαγορεύεται η διαγραφή κεφαλαίου, κάτι που τους διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος των ΔΕΥΑ της χώρας αλλά θεώρησαν ότι η ανάγκη για εισπράξεις των οφειλομένων μπορεί να ανάγκασε τη Διοίκηση να πάρει μία τέτοια απόφαση που μπορεί να είναι παράτυπη-πάντως δεν στάθηκαν εκεί, όπως είπε.
Έτσι, από τους διακανονισμούς που έγιναν, διαγράφηκαν προσαυξήσεις και κυρίως οφειλές ενός ποσού που υπερβαίνει σήμερα τα 8,5 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται ο υπολογισμός του γιατί ερευνούν περαιτέρω δεδομένα.
«Ασύλληπτο» εύρημα
Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Βαγιανός είπε, ότι στην οικονομική τους έρευνα σχετικά με τους διακανονισμούς, εντόπισαν κάτι που τους έκανε τρομερή εντύπωση, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ασύλληπτο»: όπως είπε για παράδειγμα (σ.σ. τυχαία είναι τα νούμερα) ένας μεγαλοοφειλέτης που χρωστάει 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΡ προσέρχεται και ζητάει να κάνει διακανονισμό για να πληρώσει εφάπαξ και όχι να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό, διαγράφουν 200 χιλιάδες ευρώ προσαυξήσεις και το 50% της οφειλής και μένει ένα ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ. Τότε, εκείνος δίνει μία επιταγή για το 2028-2029 και αυτή θεωρείται εφάπαξ καταβολή και διαγράφεται ένα τεράστιο ποσό.
Σε άλλη περίπτωση, έρχεται οφειλέτης που ζητάει την εφάπαξ καταβολή του ποσού του, προβαίνει η Υπηρεσία στις διαγραφές που προβλέπει ο διακανονισμός και επειδή δεν υπάρχουν ούτε επιταγές, συντάσσεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του προέδρου και του πελάτη, το οποίο ορίζει τον διακανονισμό της οφειλής που προκύπτει μετά την έκπτωση. Όπως εξήγησε, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρείται εφάπαξ καταβολή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, από τη συγκεκριμένη πολιτική και μόνο, διεγράφησαν 3 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν εισπράχτηκε από την Επιχείρηση, εφάπαξ το ποσό που προέκυπτε από τη διαγραφή. «Δεν γίνεται, λοιπόν, να θεωρούνται μεταχρονολογημένες εισπράξεις και τέτοιες περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής.
Σημαίνει αμέσως-αμέσως, ότι καταστρατηγείται η ίδια η διάταξη ενός διακανονισμού που ψηφίσαμε εμείς οι ίδιοι», είπε και συμπλήρωσε: «Θεωρήσαμε με τον δήμαρχο, πως η εν λόγω τακτική, αποτελεί λόγο ώστε να οδηγήσει το σύνολο της κοινωνίας σε μία σύγχυση ως προς τους συνεπείς πελάτες, ως προς τους συνεπείς επιχειρηματίες που, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν βάλει πλάτη στη Δημοτική Επιχείρηση και, ακόμα και στις περιόδους των πυρκαγιών προέβησαν σε χορηγίες και τη βοήθησαν».
Οι συνέπειες
Κάλεσε μάλιστα, όλους, να αναλογιστούν τι ζημιά μπορεί να υποστεί η Επιχείρηση από μία τέτοια διαχείριση ενώ έκανε λόγο και για αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει πολλούς επιχειρηματίες που στάθηκαν δίπλα της.
Και είπε: «Πέρα, της κοινωνικής ανισότητας και της όποιας νομικής συνέπειας έχουν τα παραπάνω, τα αποτελέσματα από όλο αυτό είναι τα άδεια ταμεία της ΔΕΥΑΡ, η νοοτροπία που χτίζεται στην κοινωνία στο ότι δεν πληρώνω τη ΔΕΥΑΡ, με αποτέλεσμα τα εκατομμύρια των ανείσπρακτων, οι άδειες αποθήκες, η εξαθλίωση της Επιχείρησης, η απώλεια της αξιοπιστίας της και η απαξίωσή της σε κάθε επίπεδο», όπως είπε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες να θεωρούν ότι αυτά συμβαίνουν εξαιτίας πολιτικών με κριτήρια πελατειακού χαρακτήρα και οι ίδιοι καλούνται αυτό να το σταματήσουν εδώ.
«Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κύριο αντικείμενο της Επιχείρησης: ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής.
Είναι προφανές πως αν δεν είχαν γίνει διαγραφές, αν δεν είχαμε επιταγές και συμφωνητικά σήμερα, αντί να έχουμε 300 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία μας, θα μπορούσαμε να είχαμε 4 με 5 εκατ. ευρώ και να μπορούμε να υλοποιήσουμε με ευκολία τις ανάγκες του Αρχαγγέλου, τις βλάβες που προκύπτουν καθημερινά σε απαρχαιωμένα δίκτυα και υποδομές πολύ παλιές που πρέπει να αντικατασταθούν», είπε ακόμη και συνέχισε:
«Πέρα από τα παραπάνω, έχοντας πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και χωρίς φόβο και πολλή όρεξη, μπήκαμε από νωρίς στα βαθιά και κολυμπάμε με σιγουριά στο αύριο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών».
Η επίσκεψη στην Εισαγγελέα
Και θέλησε να ξεκαθαρίσει ο κ. Βαγιανός: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό να ξέρετε ότι, προφανώς ισχύει και για εμάς τους ίδιους. Ανέλαβα τη ΔΕΥΑΡ ως νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχω σκοπό να κληθώ να απολογούμαι στη δικαιοσύνη για πράγματα που δεν έχω κάνει».
Είπε, λοιπόν, ότι την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έπρεπε να υπογράψει μία εκ των επιταγών που ανέφερε και η επίσκεψή τους στην Εισαγγελέα είχε να κάνει, με το αν μία τέτοια υπογραφή θα τον έκανε συνένοχο ή θα ήταν μέρος μιας παρατυπίας που θα εξεταζόταν, αφού η όποια υπογραφή του θα δήλωνε την αποδοχή του στην πράξη και τη συνυπευθυνότητά του, αφού θα την αναγνώριζε ως ορθή διαδικασία.
Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία διάθεση να βρεθώ ενώπιον της Δικαιοσύνης για κάτι που δεν ευθύνομαι, όταν υπάρχει ορατό ένα ενδεχόμενο συνένωσης των ΔΕΥΑ της Ελλάδος, που σημαίνει ότι θα έρθει σωρεία ελέγχων και δεν έχω καμία διάθεση να απολογηθώ για κάτι που δεν έχω κάνει.
Δεν υπάρχει καμία εκδικητική προσπάθεια, ούτε προσωποποιούμε τίποτα. Δίνουμε στον κόσμο τα δεδομένα. Έχουμε να κάνουμε με την προστασία της νέας δημοτικής αρχής και μένα του ίδιου αλλά και του συνόλου των πολιτών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που τους ώθησε, σύμφωνα με τον πρόεδρο, να πάρουν την απόφαση να πάνε στην Εισαγγελέα είναι, ότι οι επιταγές δεν εμφανίζονται πουθενά λογιστικά, όπως και τα συμφωνητικά δεν έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και ότι στα ντουλάπια της ΔΕΥΑΡ υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αξιόγραφων που έφθασαν με την ίδια επίκληση, ενός διακανονισμού μιας οφειλής, τα οποία σφραγίστηκαν και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Έτσι, δεν εκκίνησε καμία διαδικασία για διαταγές πληρωμής από τη στιγμή που τα αξιόγραφα αυτά δεν εμφανίζονται στα λογιστικά βιβλία της Επιχείρησης.
«Δεν είμαι εδώ για να ποινικοποιήσω κανέναν αλλά-επαναλαμβάνω-πως δεν θα κριθώ συνένοχος σε ένα πιθανό σκάνδαλο. Και δεν θα θέσω σε κίνδυνο ούτε την προσωπικότητά μου, ούτε την οικογένειά μου, ούτε τη νέα δημοτική αρχή αλλά κυρίως το αύριο του νησιού: η ΔΕΥΑΡ κρατάει στα χέρια της την υποδομή του νησιού», είπε ακόμη ο ίδιος και συνέχισε:
«Έχω εντολή από τον δήμαρχο να σώσω τη ΔΕΥΑΡ σε συνεργασία μαζί του και να την κάνω να λειτουργεί ως πρότυπη Επιχείρηση και αυτό τον σκοπό θα υπηρετήσω χωρίς εκπτώσεις. Δεν έχω καμία εντολή να καλύψω πιθανές παρανομίες απ’ οποιονδήποτε-αν υπάρχουν. Θα κάνω οτιδήποτε ώστε να αποκτήσω ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης της θητείας μου χωρίς να μου καταλογιστεί τίποτα μεμπτό».
Έτσι, όπως προβλέπεται, για την παραλαβή της Επιχείρησης, θα πρέπει να συνταχθεί αναφορά από αρμόδια όργανα που θα προβούν σε οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους για το τι παραλαμβάνει, έτσι ώστε να μην έχει καμία εμπλοκή με το παρελθόν που ίσως ενέχει κινδύνους νομικού χαρακτήρα για τους οποίους δεν θα ευθύνεται.
«Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν, όπως θα αποδοθεί και Δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ των πολιτών και τις επόμενες μας κινήσεις όπως ορίζονται από τον νόμο», κατέληξε ο κ. Βαγιανός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι, αυτή τη στιγμή, στη ΔΕΥΑΡ υπάρχει μία τιμολογιακή πολιτική που δεν έχει σχεδιαστεί με καμία μελέτη κόστους-οφέλους και όπως είπε υπάρχουν προφανείς αδικίες σε όλα τα επίπεδα και αυτή που έχουν συζητήσει με τον δήμαρχο και θα σχεδιάσουν θα βασίζεται πολύ στα κοινωνικά κριτήρια, με διαφοροποιήσεις για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ θα προστατέψουν και τους μεγάλους και καλούς πελάτες, επιχειρηματίες, που αυτή τη στιγμή, επειδή κάνουν μεγάλη κατανάλωση χρεώνονται ακριβότερα.
Έτσι, η τιμολογιακή πολιτική θα βασιστεί σε μελέτη κόστους-οφέλους. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής, η ΔΕΥΑΡ μπορεί να παρέχει στο νησί πολύ φθηνό νερό σε σχέση με πολλές άλλες πόλεις, αφού το νησί έχει νερό.
Όσον αφορά στη διοίκηση, από εδώ και στο εξής, θα περιμένουν πρώτα τους ελέγχους για όποια μέτρα ληφθούν και θα πάνε παρακάτω σχεδιάζοντας το μέλλον, ζητώντας τη βοήθεια του κόσμου, αφού πυλώνας της διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής είναι η εξωστρέφεια.
Είπε, ακόμη, ότι η στρατηγική και ο σχεδιασμός για τη διοίκησή της πηγάζει από ένα κεντρικό σχέδιο που έχει χαράξει ο δήμαρχος και εκείνοι είναι δίπλα του.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαγιανός εξήγησε, ότι η διαδικασία της διαγραφής των οφειλών δεν είναι κάτι παράνομο-είναι κάτι άλλο ότι θεωρήθηκαν μεταχρονολογημένα αξιόγραφα ή συμφωνητικά ως μετρητά.
Μάλιστα, αυτά τα έγγραφα ξεπερνούν τα 200 και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία είσπραξης αυτών των επιταγών γιατί τα φύλλα αυτά φθάνουν στην Υπηρεσία χωρίς να περνάνε στα φορολογικά-λογιστικά της βιβλία και εικάζει ότι θα επανέλθουν οι οφειλές. Προς το παρόν δεν γνωρίζουν σε τι βάθος χρόνου εντοπίζονται αλλά υπάρχουν από το 2018.
Ο νομικός σύμβουλος
Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΡ, κ. Άκης Δημητριάδης, ανέφερε, ότι όταν κλήθηκε από τον κ. Βαγιανό, είδε κάποια πράγματα για τα οποία δεν είχε ενημέρωση ούτε από τη Νομική Υπηρεσία, ούτε από το Λογιστήριο ούτε από τη Διοίκηση, διότι αν είχε γνώση δεν θα είχαν γίνει αυτά, όπως είπε, αφού δεν θα υπέγραφε.
Όπως εξήγησε, οι διακανονισμοί στη ΔΕΥΑΡ γινόταν ανέκαθεν, διότι το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης αλλά και για να εισπράξει η Επιχείρηση. Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί είναι ότι, όταν υπάρχει καταβολή εφάπαξ σημαίνει, ότι τα χρήματα μπαίνουν την ίδια ημέρα και γι’ αυτό ο ίδιος θα εισηγηθεί την ακύρωση αυτών των διακανονισμών και των συμφωνητικών και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να ρυθμίσει την οφειλή του με νόμιμες διαδικασίες και θα πληρώσει εκείνη τη στιγμή καθώς δεν εκδίδεται πιστωτικό σημείωμα από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να έχει εισπράξει.
Ακόμη, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως οι περιπτώσεις αυτές είναι πρόβλημα και για τους υπόλοιπους αφού δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους συνεπείς και η πολιτική της ΔΕΥΑΡ είναι να επιβραβεύει τους συνεπείς.
Μάλιστα, ο κ. Βαγιανός συμπλήρωσε, ότι τώρα συμβαίνει το αντίθετο, αφού επιβραβεύονται αυτοί που συστηματικά είναι κακοπληρωτές ή αφήνουν να διογκώνονται τα χρέη τους, αφού θεωρούν ότι κάποιος θα τους τα διαγράψει.
Δεν παρέλειψε να πει, ακόμη, ότι προβλέπεται για λόγους κοινωνικούς, αδυναμία οικονομική ή από κάποια διαρροή υπάρχουν δικλείδες που δικαιολογούν τη διαγραφή μιας οφειλής.
Όμως, συγκριτικά, π.χ. το 2023, η Επιχείρηση έχασε ένα κεφάλαιο από τον τζίρο της ύψους 6 εκατ. ευρώ αφού δεν εισπράχθηκε το ποσό που αναλογεί στους διακανονισμούς αυτούς.
Ακόμη, από την έρευνα που έχει κάνει ο πρόεδρος αυτές τις δέκα ημέρες, για τις παλιές επιταγές που σφραγίστηκαν δεν έχει γίνει καμία διαδικασία είσπραξής του, και πρόκειται συνολικά για ποσό περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς ακόμη, εάν στην όλη διαδικασία εμπλέκονται αιρετοί ή υπηρεσιακοί, ο κ. Δημητριάδης απάντησε, ότι αυτή τη στιγμή κάνουν μία καταγραφή για το τι παραλαμβάνουν και αν χρειαστεί να υποβληθεί κάποια αναφορά δεν είναι εκείνοι οι αρμόδιοι που θα αποφασίσουν ποιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία κάνει μία αποτύπωση του τι παραλαμβάνει, πώς έχει γίνει, και αυτό μπορεί να ενέχει ποινικές ευθύνες ή μόνο αστικές κ.λπ.. πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι για την παροχή του νερού πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη καταβολή, εξήγησε.
Επίσης, τα ιδιωτικά συμφωνητικά που ρυθμίζουν την οφειλή, είναι μεταξύ του προέδρου και του πελάτη, είπε ο κ. Βαγιανός, ενώ ο κ. Δημητριάδης είπε, ότι «δεν θα αφήσουμε καμία οφειλή να διαγραφεί».
Επίσης, δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που να εμπίπτουν σε παραγραφή και αυτή τη στιγμή το 90% των οφειλών είναι εντός της πενταετίας και δεν τίθεται θέμα παραγραφής τους.
Ακόμη, οι αποφάσεις για τις διαγραφές είναι στην αρμοδιότητα του Δ.Σ. και δεν πρόκειται για γνωμοδοτική διαδικασία. Πάντως, ο κ. Δημητριάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει, ότι δεν υπάρχουν αυτοτελείς διαγραφές αλλά μόνο ρυθμίσεις και τότε ο πελάτης είναι ενήμερος.
Η ΔΕΥΑΡ θα εγκρίνει νέους διακανονισμούς με πραγματικά κοινωνικά κριτήρια, όπως προβλέπονται, και όχι αυθαίρετα, ενώ τώρα έχουμε τέτοιους που με βάση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν στέκουν, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και έχουμε να κάνουμε με εκπτώσεις που έκαναν κακό στη διαχείριση της Επιχείρησης.
Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ακόμη, ότι δεν μπορούσε ο νέος πρόεδρος να κάνει μία «τυφλή» παραλαβή και τώρα κάνει μία χρηστή διοίκηση και προς αυτή την κατεύθυνση συμβουλεύει η Νομική Υπηρεσία, με γνώμονα «να είναι όλα στο φως».
Θα ακολουθήσει μία προσπάθεια να εισπραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, ώστε η ΔΕΥΑΡ να μπορεί να ανταπεξέλθει, όχι στο έργο της αλλά να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές που την πιέζουν.
Ο κ. Βαγιανός, είπε ακόμη, ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο τα παραπάνω στη διαδικασία της παραλαβής αλλά για παράδειγμα οι αποθήκες και θα πρέπει να γίνει μία απογραφή και ένα πρακτικό γι’ αυτό, καθώς ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να επωμιστεί πράγματα που δεν έχει κάνει. «Δεν θα καλύψω πράγματα κάτω από το χαλί», είπε.
Ο δήμαρχος
Παρεμβαίνοντας στο τέλος της συνέντευξης ο δήμαρχος, καταρχάς, είπε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε ο κ. Βαγιανός για να αναλάβει αυτή την πολύ δύσκολη θέση και ότι «αυτή τη στιγμή είναι σε αποστολή» αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον έστειλε κάπου για να έχει πρόβλημα, αύριο-μεθαύριο, και ο ίδιος και η οικογένειά του και ξεκαθάρισε:
«Θα προστατεύσω τους πάντες, θα προστατεύσω τον κάθε αντιδήμαρχο, τον κάθε αιρετό, να μην πέσει ούτε σε παγίδες ούτε να είναι υπόλογος, αύριο-μεθαύριο, για κάτι που έρχεται από παρελθόν».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΥΑΡ είναι μία μεγάλη πληγή για τον δήμο της Ρόδου και αυτό το γνωρίζουν…και οι πέτρες στο νησί μας. Ότι κάτι δεν πάει καλά στη ΔΕΥΑΡ», και αυτό είναι δική τους ευθύνη να το λύσουν, γι’ αυτό τους εξέλεξε ο κόσμος.
Είπε, ακόμη, ότι εμπλέκονται και αιρετοί και υπηρεσιακοί στις διαγραφές «και με πολύ άκομψο τρόπο» και μετά τρέχουν να κλείσουν το νερό στις γειτονιές για οφειλές των 100-150 ευρώ.
«Αυτό πλέον δεν θα ξαναγίνει», διεμήνυσε και ανέφερε, ότι δεν είναι εδώ για να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά αναγκάστηκαν να πάνε στον Εισαγγελέα γιατί αυτό τους συμβούλευσαν οι νομικοί τους σύμβουλοι, οι ορκωτοί λογιστές αλλά και οι άνθρωποι που θέλουν το καλό τους.
«Δεν μπορούμε να ζούμε με την αβεβαιότητα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ του ροδιακού λαού, μιλάμε για μία μεγάλη αδικία και ανισότητα απέναντι στους πολίτες αυτού του νησιού. Δεν έχουμε ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις κατηγορίες πολιτών. Στα δικά μας μάτια όλοι είναι ίδιοι, ισάξιοι και έτσι θα τους αντιμετωπίζουμε», είπε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ είχε τη δικαιοδοσία να προχωρήσει στα παραπάνω και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν ήταν στο Δ.Σ. της Επιχείρησης μετά τον Ιανουάριο του 2022 και η ερώτηση που θα έπρεπε να του γίνει είναι «γιατί έφυγες Κολιάδη από τη ΔΕΥΑΡ, τι συνέβη και έφυγες; Τι είδες, τι αισθάνθηκες;».
Είπε, ότι παραιτήθηκε από τη ΔΕΥΑΡ για συγκεκριμένους λόγους που θα αναφερθούν εκεί που πρέπει και η ρύθμιση αυτή δεν ψηφίστηκε ποτέ από τον ίδιο. Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή αυτή τη στιγμή, που καθορίζει το αν θα διαγραφεί μία οφειλή ή όχι αποτελείται από τρεις αιρετούς.
Μάλιστα, ανέφερε, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα προστατεύσουν τους αιρετούς που παγιδεύτηκαν ή εν αγνοία τους έκαναν λάθος κινήσεις αλλά πρέπει να προστατεύσουν και όλα τα μέλη να μην πέσουν στις ίδιες παγίδες γιατί πολλές φορές οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες, και σε αιρετούς και σε υπηρεσιακούς.
«Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο Εισαγγελέας θα κάνει αυτό που πρέπει και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Να είστε σίγουροι ότι εμείς τον ύπνο μας δεν θα τον χάσουμε. Αν άλλοι τον χάσουν…ας πρόσεχαν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Είπε, ακόμη, ότι έχουν πέντε χρόνια μπροστά τους σκληρής δουλειάς αλλά και διαφάνειας και αυτό ψήφισε ο κόσμος. «Αν κάτι πρέπει να λάμψει σ’ αυτό το νησί είναι η αλήθεια επιτέλους», είπε με νόημα ο δήμαρχος.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ακόμη, ότι τον περασμένο Οκτώβριο απέστειλαν εξώδικη επιστολή για να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία, να προστατεύσουν την Επιχείρηση, αλλά δεν εισακούστηκαν και αντί αυτού «άνοιξαν οι πόρτες. Ελάτε ό,τι προλάβετε» και έγιναν ρυθμίσεις είκοσι ημέρες πριν την αλλαγή της Διοίκησης.
Ακόμη, σε ερώτηση εάν η ΔΕΥΑΡ περνάει κάθε χρόνο από έλεγχο ορκωτών λογιστών, ο κ. Δημητριάδης είπε, ότι απ’ ό,τι πληροφορήθηκε τον τελευταίο καιρό δεν είχε γίνει έλεγχος από ορκωτούς. Ο κ. Βαγιανός, είπε, ότι έγιναν το 2017-2018-αν και αναρτώνται οι ισολογισμοί-κάτι που θα κάνουν εκείνοι τώρα από το 2018 μέχρι σήμερα.
Κλείνοντας ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, όταν αποτελεί θέμα συζήτησης στο κέντρο και στην Ένωση των ΔΕΥΑ και τους λένε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και τότε τους προέτρεψαν να πάνε στον Εισαγγελέα. «Όχι, δεν είναι βοήθεια του κοινού, είναι βοήθεια από τους πλέον αρμόδιους, ειδικούς, που ξέρουν πώς πρέπει να κινείται ένας δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση…», είπε και κατέληξε λέγοντας:
«Θητεύοντας στη ΔΕΡΜΑΕ και τον ΔΟΠΑΡ, έχω πλήρη επίγνωση και γνωρίζω πολύ καλά και το τι έκανα και το πώς λειτούργησα, τι ταμεία άφησα και που πήγε και το τελευταίο ευρώ. Καθαρός ουρανός…δεν φοβάται», είπε ο δήμαρχος και ανέφερε ακόμη, ότι ρώτησε τον κ. Γιώργο Υψηλάντη αν τον ανησυχεί κάτι γιατί θα ξεκινήσει έρευνα και του απάντησε «απολύτως τίποτα».
Πηγή: www.rodiaki.gr