Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2023

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις


 

Οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τη ρύθμιση του νέου εργασιακού νόμου για καταβολή του ημερομισθίου της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%). 

Όπως αναφέρεται στην διατύπωση για την ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, "ειδικά για τους απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις η αμοιβή της 6ης ημέρας μπορεί να ορίζεται με συλλογική σύμβαση, πρόβλεψη που θα κατισχύει ως ειδικότερη". 

Αναλυτικά το άρθρο 25 με τη ρύθμιση για την απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης: 

1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. 

2. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%). 

3. Η απασχόληση σύμφωνα με την παρ. 1 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179. 

4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. 

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.» 

Πηγή: www.tornosnews.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More