Τρίτη, Ιουλίου 26, 2022

Ποιος πληρώνει την κυβερνητική «γενναιοδωρία»;


 

Εχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο γενναιοδωρίας προς τις εταιρείες ενέργειας, κάνοντάς τους κάθε χατίρι με παρατάσεις στις προθεσμίες ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων ρεύματος και αφήνοντας στη διακριτική τους ευχέρεια το πώς θα τα εμφανίζουν -ή θα τα κρύβουν- στις ιστοσελίδες τους, η κυβέρνηση παρέδωσε από χθες εκατομμύρια καταναλωτές σε ακόμα ένα ενεργειακό χάος.

Οι τιμές που ανακοίνωσαν ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι, εξαντλώντας κάθε περιθώριο κέρδους, αποκαλύπτουν ότι η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά στο ενεργειακό καζίνο που η ίδια διαμόρφωσε και η επινόηση του νέου μηχανισμού των χονδρικών τιμών δεν είχαν την παραμικρή επίδραση στην κατεύθυνση της μείωσής τους. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι τιμές σπάνε όλα τα ρεκόρ.

Παρ’ όλα αυτά οι καταναλωτές, που μέχρι τον προηγούμενο μήνα πλήρωναν τα λύτρα της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, για τον Αύγουστο δεν θα πληρώσουν τις εξωφρενικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Θα πληρώσουν πολύ λιγότερα, 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το ανακοίνωσε με περηφάνια ο αρμόδιος υπουργός, λες και το ιλιγγιώδες αυτό ποσό για ένα μόλις μήνα το διαθέτει από την τσέπη του ή από κάποιο θησαυροφυλάκιο φιλανθρωπίας του κυβερνώντος κόμματος.

Το μυστικό, βεβαίως, της κυβερνητικής γενναιοδωρίας είναι ότι οι πόροι με τους οποίους θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους όσα πληρώνουν από πέρσι το καλοκαίρι μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής και στο μικρότερο μέρος τους φόροι που πληρώνουν κυρίως μέσω της κατανάλωσης. Κι αυτοί φουσκωμένοι λόγω ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα ή γάμο με κλεμμένα κουφέτα. Πρώτον, γιατί τα χρήματα με τα οποία επαίρεται ότι ελαφρύνει τις δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα τούς τα παίρνει από την άλλη τσέπη τους. Και, δεύτερον, γιατί ο περίπλοκος μηχανισμός αναδιανομής των ενεργειακών εσόδων καταλήγει απλώς στα ταμεία των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ρεύματος.

Αυτό, άλλωστε, είναι απόλυτα συνεπές με την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει το ελάχιστο δυνατό τίμημα στις εταιρείες ενέργειας, να αφήσει αλώβητα τα υπερκέρδη τους, που φρόντισε να τα υποεκτιμήσει. Από την άποψη αυτή οι κρατικές επιδοτήσεις κρύβουν ρήτρα αισχροκέρδειας υπέρ του ενεργειακού καρτέλ.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - efsyn.gr

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More