Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

4 μακρινά νησιά που αξίζει να βάλετε στο πλάνο σας φέτος

 


Τι θα λέγατε αν αντί για 5 ώρες στο πλοίο, κάνατε λίγο παραπάνω, αλλά με σκοπό να φτάσετε σε προορισμούς με ξεχωριστή ομορφιά σε πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας;

Κάρπαθος, στην εσχατιά του Αιγαίου
Το πλοίο θα κάνει περίπου ένα 24ωρο για να σας αφήσει στο λιμάνι της Καρπάθου, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή του αεροπλάνου αν θέλετε να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις και να βρεθείτε πιο άμεσα στο ιδιαίτερο αυτό νησί. Η Κάρπαθος φημίζεται για τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της στις πανέμορφες παραλίες της Λευκός, Κυρά Παναγιά, Άμπελα, Διακόφτι και για τα διαφορετικά χωριά της, με πρωταγωνιστή την Όλυμπο που μοιάζει αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί, σε απόσταση 1 ώρα από τα Πηγάδια, όπου θα συναντήσετε πιο έντονη την παράδοση του νησιού. Το Μεσοχώρι είναι επίσης πανέμορφο χωριό για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, το Όθος είναι το πιο ψηλό, με ένα ιδιαίτερο Λαογραφικό Μουσείο, στις Πυλές σας περιμένει το Αγροτικό Μουσείο και η Αρκάσα μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας, αν θέλετε περισσότερη ησυχία και νησιώτικη ατμόσφαιρα. 

Σύμη, για ρομάντζο και συμιακό γαριδάκι
Τα θαλασσινά είναι αφροδισιακά, το ίδιο και το νησί της Σύμης στα Δωδεκάνησα, ένα νησί που δεν μπαίνει εύκολα στους προορισμούς διακοπών, αν και θα έπρεπε. Είναι ιδανικός προορισμός για ρομαντζάδες, με γραφικό λιμάνι που θεωρείται από τα πιο γραφικά της χώρας, δεκάδες μικρές παραλίες και όμορφο, καλοκαιρινό σκηνικό με παστέλ σπίτια, παραδοσιακές ταβέρνες, μπαράκια και ό,τι χρειάζεται ένας προορισμός διακοπών. Εκεί θα βουτήξετε στον αμμουδερό Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο που θεωρείται η πιο εντυπωσιακή του νησιού, την Αγία Μαρίνα στα βόρεια, τη βοτσαλωτή Γυάλα κι έπειτα θα πάτε για συμιακό γαριδάκι από την πηγή. Όλα αυτά 15 ώρες μακριά από την Αθήνα με το πλοίο.


Λέσβος, η αρχόντισσα του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας δεν αστειεύεται, αφού μετρά έκταση 1630 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, αν θέλετε να δείτε τα βασικά σημεία του. Η Μυτιλήνη είναι το πρώτο μέρος που θα δείτε, με τα διατηρητέα νεοκλασικά και δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτίρια, το μοναδικό καμπαναριό της Ελλάδας νεογοτθικού ρυθμού στη μητρόπολη και τον Πύργο της Μυτιλήνης μπελ επόκ ρυθμού. Ωστόσο και στο υπόλοιπο νησί σας περιμένουν αξιοθέατα και όμορφα μέρη. Εξερευνήστε το Πλωμάρι, επισκεφτείτε το μαγευτικό Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, δίπλα στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, όπως και τα Κάστρα της Μυτιλήνης και του Μολύβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Ο Μόλυβος είναι ένα υπέροχο χωριό που μοιάζει με νησιώτικο Πήλιο και αξίζει να φτάσετε στα βορειοανατολικά του νησιού για να το δείτε ή και να μείνετε. Για δροσερές, αλλά και «καυτές» βουτιές, κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή Ερεσό με την αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά, στον Μόλυβο, για παγωμένα νερά, στην απόκοσμη και θερμή Άργενο για καυτά μπάνια και στη Σκάλα Καλλονής για περισσότερη φασαρία με beach bar και ουζερί στην αμμουδερή παραλία. Στη Λέσβο μπορείτε να φτάσετε με πλοίο, έπειτα από 12-18 ώρες, αλλά υπάρχει πάντα και η επιλογή του αεροπλάνου, όπου σε 40 λεπτά θα είστε εκεί. 


Νίσυρος, για ατέλειωτα πανηγύρια
Στη Νίσυρο θα πάτε τον Αύγουστο για να ζήσετε τα παραδοσιακά της πανηγύρια και τους πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγίας. Πέρα, όμως, από τα πανηγύρια, το ηφαιστειακό αυτό νησί της άγονης γραμμής θα σας κάνει να νιώσετε τη διαφορετικότητα του τόπου, με επίκεντρο το ηφαίστειο. Για μπάνιο θα πάτε στην Παχιά Άμμο με τη μαύρη άμμο, στο Γιαλισκάρι, στο Αυλάκι που είναι από τις πιο μακρινές παραλίες κι αν δεν θέλετε αποστάσεις, θα παραμείνετε στην παραλία Χοχλάκοι. Γενικά κυριαρχούν τα μαύρα βότσαλα και η μαύρη άμμος λόγω του ηφαιστείου, που θα δώσουν άλλη αίσθηση στο μπάνιο σας, ενώ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα έχουν και τα χωριά, από το Μανδράκι μέχρι τον Εμπορειό και από τα Νικιά μέχρι το χωριό Πάλοι. Η απόσταση με το πλοίο είναι κάτι παραπάνω από 13 ώρες, ενώ πλοία θα βρείτε 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr μέσω www.clickatlife.gr

 

 

 

 


 


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More