Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον "θάνατο του εμποράκου" (Video)


 

"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν λουκέτο". Το δόγμα που διατύπωσε με τον πιο σαφή τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλεί ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις.

 

Με τον πλέον κυνικό τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε την επόμενη μέρα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, μιλώντας στο Kontra24. 

"Επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν". Με τις δηλώσεις αυτές ο αρμόδιος υπουργός προοικονομεί πως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται, κάτι που φυσικά ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως είπε αναλυτικότερα, "μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα με φοροαπαλλαγές", τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως "μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας". Κοινώς, οι μικρομεσαίοι θα μεγαλουργήσουν αν εξαγοραστούν, αλλιώς θα κλείσουν.

Η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην Αναστασία Γιάμαλη.


 

 

Σημειώνεται άλλωστε πως στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα οποία περιλαμβάνουν:

• Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

• Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

• Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

"Καμία πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης για τις χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε αυτό θα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα τις εξαγοράσουν. Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της ΝΔ, που τελικά έχει δράκο", έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε αντίδραση και του Μιχάλη Κατρίνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος τόνισε πως οι μικρές επιχειρήσεις είναι "εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης".

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κατρίνης:

"Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’  του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί".

 

news247.gr 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More