Πέμπτη, Ιανουαρίου 30, 2020

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την εν κρυπτώ προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση για την κατασκευή πλωτού φράχτη κατά των προσφύγων στο Αιγαίο, με το θέμα να φτάνει άμεσα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από αξιωματούχο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους στα κυβερνητικά σχέδια όχι επειδή το θέμα του πλωτού φράχτη προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Άλλωστε, η Ε.Ε. αποδέχεται πως είναι δικαίωμα των κρατών-μελών να χρησιμοποιήσουν τέτοια αποτρεπτικά μέσα κατά προσφύγων και μεταναστών.

Για το μέτρο, όμως, αυτό ενδεχομένως να υπάρχουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα σχέδια της κυβέρνησης και εξετάζει όλες τις πτυχές, όμως εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου.

Σημειώνεται ότι βάσει δικαίου της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα / μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου, συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την κυβέρνηση πώς ένας πλωτός φράχτης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα αυτά.

Το… Ορμπανικού ύφους σχέδιο της κυβέρνησης έγινε γνωστό χθες, όταν και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός εξπρές που είχε αναρτήσει στη Διαύγεια η κυβέρνηση.

Αφορά στην κατασκευή ενός πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χλμ, ο οποίος θα τοποθετηθεί, αρχικά, στη Λέσβο, ενώ η εν κρυπτώ προσπάθεια διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.

 

Στην Ευρωβουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες.

Αυτούσια η ερώτηση προς την Κομισιόν για την εφαρμογή πλωτών κωλυμάτων στις ελληνικές ακτές:


Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της απόπειρας ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, προχώρησε ήδη στην παραγγελία πλωτών κωλυμάτων με σκοπό να τα τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, εμποδίζοντας την προσέγγισή τους με πλωτά μέσα.

Τα κωλύματα αυτά, με τεχνική ονομασία "Boat Barriers" κατασκευασμένα, κατ' αρχήν, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ερωτάται η Κομισιόν:

Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του - αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού - μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;

Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται  προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;

Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;

Για το ζήτημα μίλησε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ζητώντας κατά συζήτηση για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά, να παρθούν πίσω τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτά φράγματα-παγίδες προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος κατήγγειλε το απαράδεκτο σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και την υποκριτική ανησυχία των Βρυξελλών «για την προστασία ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, ασυνόδευτων και όσων αναμένουν οικογενειακή επανένωση όταν η ΕΕ, εσείς και οι σύμμαχοί σας είστε που προωθείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γιατί η πολιτική καταστολής είναι αυτή που οδηγεί σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σχεδιάζει στο Αιγαίο ως και πλωτά φράγματα-παγίδες για τους μετανάστες και πρόσφυγες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανοίγοντας δρόμο για νέες πολύνεκρες τραγωδίες».

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής κάλεσε την αρμόδιο Επίτροπο να τοποθετηθεί. «Με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το Δουβλίνο εγκλωβίζετε τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε άθλιες συνθήκες» προσέθεσε ο Κ. Παπαδάκης σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «το ψευτοδίλημμα ανάμεσα σε κλειστά κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας της ΝΔ και ανοιχτά τύπου Μόριας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και είναι απαράδεκτα. Έχουν άλλωστε κοινή κατάληξη τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων, την περιστολή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης κατέληξε λέγοντας το εξής: «Ενάντια στην επικίνδυνη ευρωενωσιακή πολιτική και τον εθνικισμό, απαιτούμε μετάβαση των αιτούντων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με γρήγορες διαδικασίες. Κανένας ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος, απροστάτευτος χωρίς εκπαίδευση, μακριά από την οικογένειά του».


Πηγή: efsyn.gr - Jan 30, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More