Συνέντευξη στον Αντώνη Τσιμπλάκη - (Από την έντυπη έκδοση) -
Την τελευταία διετία, περισσότερες από 300 αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων, αλλά και για τη δημιουργία νέων, πολλές από τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Στον αναπτυξιακό νόμο, υποβλήθηκαν 254 προτάσεις τουριστικών επενδύσεων, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Τις επισημάνσεις αυτές κάνει σε συνέντευξή της στη «Ν» η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία αποκαλύπτει ότι ολοκληρώθηκε το τουριστικό νομοσχέδιο με το οποίο διευθετούνται ζητήματα του τουριστικού κλάδου, και το οποίο θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Κυρία Κουντουρά, σε συνέχεια των αλλεπάλληλων ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό, ποιος είναι ο στόχος για το 2018 σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο;
«Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία από το 2015, οδήγησε τρεις συνεχόμενες χρονιές στις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Το 2017 οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια με την κρουαζιέρα, με αύξηση μεγαλύτερη του 9% και με νέο ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα. Επιμηκύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο που αποτυπώθηκε στη διψήφια αύξηση αφίξεων ειδικά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο την τελευταία διετία και στις υψηλές πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς, με αυξημένη ζήτηση και τον χειμώνα. Ενισχύσαμε εκτός από τις παραδοσιακές μας αγορές, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία. Ανοίξαμε από το 2015 νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ν. Κορέα και από το 2017 στην Ινδία. Διερευνούμε τις δυνατότητες να εισέλθουμε δυναμικά στην Αυστραλία και σε άλλες ασιατικές αγορές. Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, και μέσα από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιουργούμε ένα ελκυστικό πλαίσιο για νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα πρώτα μηνύματα για το 2018 είναι θετικά και οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με αύξηση στα επίπεδα του 10%. Με αυτές τις υψηλές επιδόσεις και την υλοποιούμενη τουριστική πολιτική μας επιδιώκουμε τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα διαχυθούν σε όλους τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες».
Είστε ικανοποιημένη από τον τουριστικό «επενδυτικό πυρετό» στην Ελλάδα; Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;
«Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού -υψηλότερος του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού μέσου ρυθμού-, οι νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και το φιλικό περιβάλλον που ως κυβέρνηση διαμορφώσαμε για τις νέες επενδύσεις, συγκέντρωσαν σημαντικό εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον. Την τελευταία διετία, περισσότερες από 300 αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων, αλλά και για τη δημιουργία νέων, πολλές από τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Στον αναπτυξιακό νόμο, υποβλήθηκαν 254 προτάσεις τουριστικών επενδύσεων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Σε κυβερνητικό επίπεδο προωθούμε και εγκρίνουμε στρατηγικές επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια που προσδίδουν προστιθεμένη αξία στο τουριστικό προϊόν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση και την υψηλή ζήτηση, με στόχο τη βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλού επιπέδου, που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα. Γι’ αυτό, προσκαλέσαμε συστηματικά μέσα από διεθνή φόρα και διμερείς επαφές ισχυρούς ομίλους των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Κίνας, της Ρωσίας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Διεθνείς αλυσίδες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, και κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες. Αντιμετωπίσαμε νομοθετικά τα χρονίζοντα προβλήματα του παρελθόντος ώστε να διευκολύνουμε επενδυτικές δραστηριότητες, και ολοκληρώσαμε το τουριστικό νομοσχέδιο με το οποίο διευθετούμε ζητήματα του τουριστικού κλάδου, που θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση».
Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού;
«Οι θεματικές μορφές τουρισμού ήταν ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν. Διαμορφώνουμε ένα πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξή τους. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αντιμετωπίζουμε παθογένειες του παρελθόντος με σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας και ειδικότερα ο ιαματικός. Επιλύσαμε οριστικά το χρόνιο πρόβλημα αναγνώρισης των ιαματικών πόρων και αδειοδότησης των ιαματικών εγκαταστάσεων, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να αξιοποιηθούν επενδυτικά και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές για τα κέντρα θαλασσοθεραπείας και τις μονάδες ιαματικού τουρισμού. Επεξεργαζόμαστε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό. Ολοκληρώνουμε τις προδιαγραφές για τον αγροτουρισμό και τη χορήγηση ειδικού σήματος. Η ενίσχυση της κρουαζιέρας, του yachting και του καταδυτικού τουρισμού, όπως και η αξιοποίηση των μαρινών είναι στις προτεραιότητές μας. Μέσω του ΕΟΤ, υλοποιούμε δυναμικές δράσεις και προγράμματα στον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό, τον αθλητικό-προπονητικό, τον συνεδριακό, τα ταξίδια πόλεως, τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση και τη γαστρονομία, στηρίζοντας την ένταξη των ελληνικών προϊόντων και γεύσεων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα».
Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα υπερ-τουρισμού, όπως συμβαίνει σε άλλους προορισμούς και γιατί;
«Η υστέρηση των προηγουμένων δεκαετιών στην τουριστική ανάπτυξη συγκριτικά με άλλους προορισμούς της Μεσογείου που αναπτύχθηκαν ραγδαία και μαζικά, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αξιοποιούμε δυναμικά. Δίνουμε προτεραιότητα στην αειφόρο ανάπτυξη, στη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, στην ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθιστούν την Ελλάδα μοναδική και αναδεικνύουν την αναλλοίωτη και αυθεντική ταυτότητά της. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης. Αναπτύσσουμε στρατηγικά νέους προορισμούς και θεματικά προϊόντα και μέσα από την επιμήκυνση της περιόδου επιδιώκουμε η τουριστική κίνηση να διαχέεται ισόρροπα όλο τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα».
Δίνουμε
προτεραιότητα στην αειφόρο ανάπτυξη, στη
δημιουργία υποδομών φιλοξενίας
με απόλυτο σεβασμό και
εναρμόνιση με το φυσικό
περιβάλλον, στην
ανάδειξη όλων
των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών
που καθιστούν την Ελλάδα
μοναδική και αναδεικνύουν την
αναλλοίωτη και αυθεντική
ταυτότητά της.
«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει αναπτυχθεί ταχύτατα και εξελίσσεται συνεχώς. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τη σχετική νομοθεσία, την πρώτη σε εθνικό επίπεδο παρέμβαση διεθνώς, θεσπίζοντας ξεκάθαρους κανόνες για αυτό το είδος μίσθωσης. Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς και συνεργάστηκε με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του τουριστικού κλάδου και του υγιούς ανταγωνισμού. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την πρόσφατη απόφασή της θέτει τις προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η λειτουργία του μητρώου για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και η συνεργασία με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχει στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας και των δημοσίων εσόδων».
Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί κάποιες απόψεις που συνδέουν την επιτυχία του κλάδου με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Κατά την άποψή σας αληθεύει ο ισχυρισμός;
«Μια επιτυχία που είναι διαρκής και συνεχόμενη, δεν μπορεί να θεωρείται συγκυριακή. Στην περίπτωση της χώρας μας, οι συνεχόμενες υψηλές τουριστικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας προήλθαν μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο. Με άμεσες ενέργειες σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία σειρά εξωγενών και αστάθμητων παραγόντων, γεγονός που αναγνώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό. Το 2017 ήταν χρονιά τουριστικής ανάκαμψης για τους προορισμούς της αν. Μεσογείου, που είδαν μείωση τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα όχι μόνο ενίσχυσε τα τουριστικά της μερίδια από όλες τις αγορές, αλλά η θετική δυναμική διατηρείται ισχυρή και για το 2018. Αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή διεθνών ομίλων που δρομολογούν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και resorts. Η εντυπωσιακά μεγάλη άνοδος του τουρισμού είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής μας».
Υπάρχουν άλλα περιθώρια για να ενισχυθεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία από τον τουρισμό, και πώς;
«Ο τουρισμός είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από 20% του ΑΕΠ και δημιουργεί ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, το real estate, οι νέες τεχνολογίες. Ενισχύει τις εισπράξεις στην εστίαση, την ψυχαγωγία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, στις μεταφορές, στις τοπικές αγορές. Η σύνδεσή του με τον αγροδιατροφικό τομέα είναι προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και προχωρούν όλες οι επενδύσεις, που με την ολοκλήρωσή τους θα αποφέρουν νέα οφέλη σε όλη τη χώρα. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας».
Από την naftemporiki.gr - Dec 11, 2017