Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2017

Ομελέτα – Isaac Asimov – Omelet - Του Βαγγέλη Παυλίδη


Μια μέρα σαν και σήμερα, 2 Ιανουαρίου 1920, γεννιόταν ο Isaac Asimov… ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως την ημερομηνία αυτήν την διάλεξε ό ίδιος για να έχει μια μέρα που θα μπορεί να γιορτάζει τα γενέθλειά του. Στην πραγματικότητα γεννήθηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στις 4 Οχτωβρίου 1919 και 2 Ιανουαρίου 1920, στην χώρα που θα γινόταν η Σοβιετική Ένωση. Μια εποχή που δεν υπήρχαν ακριβή λιξιαρχικά στοιχεία, έτσι που ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του γνώριζαν την ακριβή ημερομηνία. Πέθανε στις 6 Απριλίου 1972.
Μετανάστης απο μικρός στην Αμερική, καθηγητής βιοχημίας στο πανεπιστήμο της Βοστώνης, ένας απο τους τρείς διασημότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και εκλαϊκευμένης επιστήμης, έγραψε περισσότερα απο 500 βιβλία.
Πέρα απ’ αυτά, ο ίδιο αποκαλούσε τον εαυτό του “εξειδικευμένο μάγειρα”, με ειδικότητα στο πρωινό. “Ξυπνάω με την αυγή”, θα πει, “και κάποια στιγμή βαρέθηκα να περιμένω να ξυπνήσουν όλοι ώστε να φάμε πρωινό όλοι μαζί. Θεώρησα ως ποιό λογικό να μαγειρέψω μόνος μου, παρά να περιμένω επ’ αόριστο για να με σερβίρουν”.
Ύστερα απο μια σειρά απο ατυχήματα -αυγά σπασμένα στο πάτωμα, ζεστός καφές χυμένος πάνω του αλλά και πάνω στα αυγά ή υψώνοντας τόσο πολύ την φωτιά που παραλίγο να καεί ολόκληρος- ο Ασίμωφ έφτασε κατά τα λεγόμενά του στο σημείο να γίνει ένας πρώτης τάξεως μάγειρας πρωινού: “Μπορώ να κάνω τα πάντα σχεδόν με τα αυγά. Μου αρέσει να προσθέτω διάφορα στις ομελέτες, όπως ζαμπόν, μανιτάρια, λουκάνικα ή τυρί. Με γιαούρτι απο πάνω. Όμως, όπως όλοι οι μάγειρες του επιπέδου μου, είμαι ευέξαπτος και δεν ανέχομαι να με παρακολουθούν όταν μαγειρεύω ούτε θέλω η Τζάνετ (η γυναίκα του) να βλέπει τι βάζω μέσα στην ομελέτα”.
Εγώ, λοιπόν, δεν έχω παρά να σας δώσω μια απο αυτές τις περίφημες ομελέτες.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ
5 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι απο το ασπράδι – 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένη σελινόριζα, σωταρισμένη σε 2 κουταλιές βούτυρο – άλλες 3 κουταλιές βούτυρο – 5 κουταλιές αλεύρι – 2 φλυτζάνια κρύο γάλα – αλάτι – πιπέρι
Λυώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο απο το γάλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να αρχίσει να βράζει. Αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους και σιγά σιγά τους προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα και την σελινόριζα. Χτυπάμε τα σπράδια μέχρι να σφίξουν και τα προσθέτουμε κι αυτά προσεχτικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρό ταψί ή ριχή κατσαρόλα και ψήνουμε στον φούρνο στους 160 C για 45 περίπου λεπτά, έως να ροδίσει.
=============================================================

Isaac Asimov was born on a day like today, 2 January 1920, or did he? Well, the truth is that this is a date he chose himself so that he’d have a day to celebrate his birthday. He was born in what would become the Soviet Union, some time between 4 October and 2 January 1920, at a time no accurate records were kept, so that nobody new the exact date of his birth. He died on 6 April 1972.
An immigrant to the USA at a young age, professor of biochemistry at Boston University, he is one of the three most famous science fiction writers having written more than 500 books of science fiction and popular science.
But that was not all. Asimov called himself a “speciality cook”, the speciality being breakfast. “I am a dawn riser”, he would say, “and at some point I got fed up with waiting for everyone to wake up so that we could have breakfast together. It seemed to me more sensible to make it myself than wait around indefinitely to be served”.
After a series of mishaps -eggs broken on the floor, upsetting hot coffee into the egg mixture and on himself, setting the flame too high and almost setting himself alight- he claimed that he was a first rate breakfast cook. “There is almost nothing I can’t make with eggs”, he said. “I like adding things to omelets, like ham, mushrooms, sausage, cheese. Topped off with yogurt. But, as with cooks of my calibre I am temperamental and I don’t like to be watched and also I don’t want Janet (his wife) to see what I put in it”.
Well, after all that it all remains for me to give you one of those omelets.

CELERY – EGG DELIGHT
5 separated eggs – 1 cup finely diced celery, sauteed in 2 tablespoons butter – 3 more tablespoon butter – 5 tablespoons flour – 2 cups cold milk – salt and pepper
Melt butter in low heat. Then add flour and blend with some of the milk until smooth. Add remaining milk. Cook constantly stirring until mixture thickens and begins to boil. Add seasonings.
Thoroughly beat egg yolks and gradually stir in the hot mixture and celery. Beat egg whites till stiff. Gently fold in. Then turn into a shallow  casserole and bake at 160 C oven for approximately 45 minutes, until golden brown.


pavlidiscartoons.com - Jan 02, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More