Τετάρτη, Απριλίου 29, 2015

Επικίνδυνοι λαγοκέφαλοι στην θάλασσα της Κω

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά είδη τροπικών ψαριών έχουν εισέλθει από την διώρυγα του Σουέζ στη μεσόγειο. αφού προσφέρει ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιβίωσή τους. Ένα από αυτά είναι και ο δηλητηριώδης, λαγοκέφαλος ή λαγόψαρο. Πρωτοεμφανίστηκε στη μεσόγειο το 1993 και σήμερα όλο και ποιο συχνά το συναντάμε και μάλιστα σε μεγάλα μεγέθη . 

Χαρακτηριστική περίπτωση, οι πεντάκιλοι λαγοκέφαλοι που έπιασαν πριν λίγες μέρες ψαράδες της Κω. Τα κύρια χαρακτηριστικά του που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι, το σχήμα του σώματός του που μοιάζει με τορπίλη , τα τέσσερα μεγάλα δόντια του, δυο πάνω δυο κάτω, σαν τα μπροστινά δόντια του λαγού εξού και το όνομα λαγοκεφαλος και η γυαλιστερή υφή του δέρματος του, που δεν έχει λέπια . 

Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει στο δέρμα του και τα εντόσθια τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο και δεν υπάρχει αντίδοτο για αυτή την τοξίνη. Στην Ελλάδα δεκάδες είναι τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα δηλητηριάσεων από αυτό το ψάρι, ειδικά όταν είναι πολύ μικρό και ανακατεύεται με την αθερίνα ή άλλα μικρά ψάρια
 
Μέρη του λαγοκέφαλου που δεν έχουν τοξίνες όπως το κρέας του , προτιμώνται από κάποιους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, είναι ένα από τα πιο ακριβά πιάτα στα εστιατόρια της Ιαπωνίας με την ονομασία Fugu και κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Οι Ιάπωνες προσφέρουν το συγκεκριμένο ψάρι ωμό (σούσι),σε ειδικά εστιατόρια ,στα οποία έχουν εκπαιδευμένους για αυτό τον σκοπό μάγειρες, που κατέχουν αποκλειστική άδεια για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψαριού.


Ξενοφών Φανουρίου ( Γεωλόγος – Ωκεανογράφος)

πηγή:  vimatisko

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More