Κυριακή, Μαρτίου 01, 2015

1 Mar - Gioachino Rossini - Του Βαγγέλη Παυλίδη

Είμαι βέβαιος πως ακόμα κι αν είστε άσχετοι με την όπερα θα έχετε ακουστά τον Φίγκαρο, τον Κουρέα της Σεβίλλης.   Κι αν ακόμα δεν έχετε ακουστά τον διάσημο μπαρμπέρη σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει την άρια του… “Ah, bravo Figaro! bravo, bravissimo! Fortunatissimo per verità!….”

“Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι μια απο τις πιο αγαπημένες και πολυπαιγμένες όπερες και πριν 223 χρόνια, στις 29 Φλεβάρη 1792, γεννιόταν ο συνθέτης της, ο Gioachino Rossini. Από οικογένεια μουσικών έγινε διάσημος νεώτατος και μέχρι το 1829 είχε γίνει ο διασημότερος συνθέτης όπερας στην ιστορία. Μέχρι τότε είχε συνθέσει 39 όπερες μα και πολλά άλλα έργα διαφόρων ειδών. Την χρονιά εκείνη, το 1829, σιώπησε ξαφνικά και για τα επόμενα 39 χρόνια της ζωής του δεν ξανασυνέθεσε τίποτα παρά μόνο ελάχιστα έργα, περισσότερο για δικιά του ικανοποίηση.

Η ξαφνική σιωπή του αποδίδεται μάλλον στην φυσική του τεμπελιά και την αγάπη του για το καλό φαγητό στο οποίο και αφιερώθηκε. Γευσιγνώστης και εξαιρετικός ερασιτέχνης μάγειρας, έτσι που σήμερα να υπάρχουν διάφορα πιάτα “alla Rossini”. Το γνωστότερο ίσως απ’ αυτά είναι το Tournedos Rossini – φιλέ μινιόν τηγανισμένο σε βούτυρο για ελάχιστα δευτερόλεπτα ίσα ίσα να πάρει χτώμα, σερβιρισμένο πάνω σε φριγανιά κι απο πάνω μια φέτα foie gras ελαφρά τηγανισμένη σε βούτυρο κι αυτή. Για γαρνιτούρα, μαύρη τρούφα και πάνω απ’ όλα σως Madeira demi-glace.

Viva Gioachino!


pavlidiscartoons.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More