Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2014

Δημοτικό συμβούλιο Ρόδου - Ναι στη διατήρηση του ΔΗΦΟΔΩ και στον εκσυγχρονισμό του, όχι στην επιβολή νέων τελών

Υπέρ της διατήρησης του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου με σκοπό να εκσυγχρονιστεί τάχθηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στη συνεδρίασή του το Σάββατο, με τις παρατάξεις όμως της μειοψηφίας να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην επιβολή δημοτικών τελών, σε περίπτωση κατάργησης του φόρου.

Αφορμή για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στάθηκε η λίστα του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, στην οποία περιλαμβάνονται φόροι που πρέπει να καταργηθούν, μεταξύ των οποίων και ο ΔΗΦΟΔΩ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που συνέταξαν τη μελέτη εξορθολογισμού του ΔΗΦΟΔΩ, με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

«Ο ΔΗΦΟΔΩ είναι ο αιμοδότης του Δήμου, καθώς τροφοδοτεί δράσεις, όπως η τουριστική προβολή της Ρόδου μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ, το ίδρυμα υποτροφιών, τις προνοιακές δομές» δήλωσε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, υπογραμμίζοντας πως ο δημοτικός φόρος είναι ο αναπτυξιακός μοχλός του δήμου, ειδικά τώρα που μειώθηκαν οι κεντρικοί πόροι. Ο ίδιος προειδοποίησε πως σε περίπτωση που καταργηθεί, η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να επιβάλει δημοτικά τέλη, που θα επιβαρύνουν τους πολίτες του νησιού.

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί η παράταξή του την επιβολή νέων φόρων, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στράτος Καρίκης, τονίζοντας παράλληλα πως ο δημοτικός φόρος δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικός και θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη από όλους τους πολίτες της Ρόδου, καθώς ποτέ δεν εξήγησαν ποτέ πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία.

Κατά της επιβολής νέων φόρων τάχθηκε και ο Χατζής Χατζηευθυμίου, λέγοντας πως η αύξηση των τελών θα ήταν καταστροφή για τις επιχειρήσεις, και έκανε γνωστό ότι η παράταξή έχει κάνει μία μελέτη για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών του δήμου, η οποία είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Υψηλάντης είπε ότι είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ο ΔΗΦΟΔΩ επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, καθώς ο δημοτικός φόρος θεσπίστηκε για να εξυπηρετεί αναπτυξιακούς σκοπούς κάτι που δεν συμβαίνει.

«Αν κάποιοι τορπιλίζουν τον ΔΗΦΟΔΩ δεν είναι όσοι προσέφυγαν εναντίον του. Είναι η ίδια η δημοτική αρχή, η οποία είχε στα χέρια της μία επιστημονική μελέτη, που διόρθωνε όλες τις στρεβλώσεις και δεν φρόντισε να την εφαρμόσει”, είπε ο κ. Υψηλάντης.

Υπέρ της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ και αντικατάστασης των εσόδων με αύξηση τελών στο μεγάλο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές εταιρείες, τάχθηκε ο Τάκης Πότσος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είπε ότι ο ξενοδοχειακός κόσμος δεν μπορεί να δεχθεί πειραματισμούς με τον ΔΗΦΟΔΩ, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς δεν θέλει την οικονομική εξόντωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζήτησε να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου.

Υπέρ της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, υπογραμμίζοντας κανείς δεν θα ήταν αντίθετος με τον φόρο, αν έκανε όμως τη διαφορά στα Δωδεκάνησα. «Αν βλέπαμε ότι βοηθά τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα αναπτυγμένο και συγκροτημένο περιβάλλον ώστε να μπορούν να έχουν κέρδη και να πληρώνουν» τόνισε ο κ. Πάππου.

Ακόμη ο κ. Πάππου ανέφερε ότι δεν επενδύθηκε εκεί που έπρεπε και ότι δεν θα εξέφραζε καμία αντίδραση ο επιχειρηματικός κόσμος αν διοχετεύονταν τα έσοδα από το δημοτικό φόρο σε αναπτυξιακά έργα.

Ο κ. Πάππου σε γραπτή του δήλωση μετά και την επιστολή του δημάρχου Ρόδου προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τονίζει πως εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος Ρόδου επιχειρεί να πείσει τον υφυπουργό περί της ανάγκης διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ, εκθέτοντας τις επιπτώσεις που μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει στα οικονομικά των δήμων της Δωδεκανήσου.

«Αποκρύπτει πλήρως και σκοπίμως την αλήθεια, όχι μόνο για την προφανή αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου φόρου, όπως έχει ήδη αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης εσόδων 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ζήτημα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση από πλευράς της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει ο κ. Πάππου.
«Με άλλα λόγια, ο Δήμος τρομοκρατεί και εκβιάζει τους πολίτες της Δωδεκανήσου, για να επιτύχει τη συγκατάθεσή τους στη συνέχιση ενός καθεστώτος πλήρους αδιαφάνειας, που αδιάντροπα ίσχυε για χρόνια μέχρι σήμερα, υπονομεύοντας την βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, αγνοώντας τη βούληση του συνόλου των παραγωγικών φορέων του τόπου που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται ανηλεώς από την παρατεταμένη ύφεση» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται πως το θέμα του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στις 9 το βράδυ.


Ακούστε τους κ.κ. Φ. Χατζηδιάκο, Σ. Καρίκη, Γ. Υψηλάντη, 

Χ. Χατζηευθυμίου, Τ. Πότσο, Γ. Πάππου, Α. Καμπουράκη  

ΕΔΩ

 

πηγή : palmos-fm.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More