Σάββατο, Αυγούστου 09, 2014

Ρόδος: «Αυτός ο τόπος δεν πωλείται και δεν εκχωρείται»

«Αυτός ο τόπος δεν πωλείται και δεν εκχωρείται» διαμηνύουν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Ρόδου, οι οποίοι προχώρησαν στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας του «Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας». Όπως αναφέρουν πήραν την απόφαση να «αμυνθούν σθεναρά και να αποτρέψουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου, που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και δανειστές».

 «Η προστασία του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί “κόκκινη γραμμή”», τονίζουν, προσθέτοντας πως «σκοπός της πρωτοβουλίας είναι, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση, η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών και η πλατιά κινητοποίηση του ροδιακού λαού, ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες που θα προκύψουν από το ξεπούλημα».

 «Είναι φανερό πως οι ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων στη Ρόδο, δεν γίνονται με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ούτε λειτουργούν προς το συμφέρον της τοπικής οικονομίας, παρά μόνο προς όφελος των αρπακτικών που περιτριγυρίζουν το νησί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας.

Ειδικότερα, αναφέρονται σε επτά σημεία στα οποία επικεντρώνεται η πρωτοβουλία:

  • Αιγιαλός και παραλία
  • Δάση και δασικές εκτάσεις
  • Βιότοποι, υγρότοποι
  • Προστατευόμενες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλλους
  • Καταφύγια άγριας ζωής
  • Η διαχείριση του νερού
  • Η διαχείριση ιστορικών χώρων και  ιστορικών ακινήτων
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τα δάση, το Δίκτυο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση τα «έφερε άρον-άρον προς ψήφιση από τους ελάχιστους βουλευτές της στη Βουλή, χωρίς καμία κοινωνική ή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, επισφραγίζοντας  το καταστροφικό και μη αντιστρεπτό έργο της».
«Τα δύο αυτά νομοσχέδια, ή όπως αλλιώς βαπτιστούν, είναι καταστροφικά, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, αφού προφανώς θα αποχαρακτηριστούν οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις, θα νομιμοποιηθούν αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις πάνω στο κύμα και θα δοθούν κίνητρα σε εμπρηστές και καταπατητές», υπογραμμίζεται.

Σκοπός του Δικτύου «δεν είναι απλώς να αναστείλει τα επίμαχα νομοσχέδια και τις συνέπειές τους, αλλά κυρίως  να διαμορφώσει τις   προτάσεις για την ανάπτυξη της Ρόδου, που θα προκύψουν μέσα από την ίδια την τοπική κοινωνία, με όρους σεβασμού και προστασίας των δασών, των δασικών εκτάσεων, της παράκτιας ζώνης και γενικά της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών».

Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφίσματος.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More