Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2013

Ευχές από το παρελθόν


Αγαπητέ μου Πιτσιρίκο,
 
Μιας και σήμερα είναι η μέρα που όλοι δίνουμε ευχές για μια καλύτερη νέα χρονιά, σκέφτηκα να σου στείλω ένα απόσπασμα από άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην εφημερίδα Ακρόπολις την αντίστοιχη μέρα του 1895.Θεωρώ ότι πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι!
 
«Το εκήρυξεν ο θείος Όμηρος προ ετών τρισχιλίων: «Εις οιωνός άριστος. Αλλά τις έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού; Εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης;
 
Ημήνθυσαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους; Αμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Αμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
 
Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
 
Και σήμερον, νέο έτος άρχεται. Και πάλιν τι χρειάζονται οι οιωνοί; Οιωνοί είναι τα πράγματα. 

Μόνον ο λαός λέγει: «Κάθε πέρσι καλύτερα». Ας ευχηθώμεν το αρχόμενον έτος να μη είναι χειρότερον από το έτος το φεύγον».
 
Σου εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά και να συνεχίσεις να γράφεις όπως μόνο εσύ ξέρεις και κάνεις.
 
Με πολλή αγάπη,Β.


(Αγαπητή φίλη, δηλαδή ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ήταν εναντίον της Τρόικας, των Ελλήνων πολιτικών και των καθεστωτικών από το 1896 – την 1η Ιανουαρίου του 1896 δημοσιεύτηκε το άρθρο του «Οιωνός». Καμία σχέση με τους σημερινούς Έλληνες λογοτέχνες που είναι όλοι με την Τρόικα και το καθεστώς, και λένε αποθεωτικά λόγια για τον Σαμαρά και τον Δένδια· όσοι μιλούν τουλάχιστον γιατί υπάρχουν και οι μουγκοί. Θα ήθελα πολύ να ζούσε ο Παπαδιαμάντης σήμερα, μέσα στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς, για να δω τι θα έγραφε. Αν και μάλλον θα τον είχαν αγοράσει κι αυτόν. Καλή χρονιά!)



Από : pitsirikos
rodorama.blogspot.gr 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More