Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2013

Αφήστε τον ΦΠΑ και μειώστε ξανά μισθούς και συντάξεις

Το αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ, τα τιτιβίσματα και η αδέξια κυβέρνηση, που κόβει εύκολα μισθούς και συντάξεις, αλλά βραχυκυκλώνει όταν πρέπει να κάνει οτιδήποτε άλλο.

 “Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων”,  έλεγε ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Ο σπουδαίος μας συγγραφέας, παρά το ότι 100 χρόνια πριν είπε κάτι που παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα και παρά την πλούσια φαντασία του και την υψηλή ευφυΐα του, δεν θα μπορούσε φυσικά να προβλέψει και τις διευκρινιστικές (για ποιους άραγε;) εγκυκλίους, που θα έβγαζαν άκυρο ακόμα και τον δικό του νόμο.

Η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εστίαση, είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία που εξηγεί αρκετά το τι συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Η εντολή για την επιβολή ενός άδικου μέτρου, γίνεται δεκτή από ψοφοδεείς πολιτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια παρακαλάνε για τη διόρθωσή του. Όταν πάρουν το «οκ», αναλαμβάνουν να φέρουν νέο νόμο, ξεχνώντας όμως κάτι που όλοι πια γνωρίζουμε.

Ότι είναι ικανοί μόνο να κόβουν μισθούς και συντάξεις και να επιβάλλουν φόρους με μια υπογραφή και παντελώς ανίκανοι να συντάξουν ένα νόμο (αριθμός 1), που να είναι χρήσιμος για τους πολίτες. Τρανή απόδειξη, οι εγκύκλιοι που ακολουθούν, τα κενά που αφήνει ο κάθε νόμος και η ασάφεια, που τελικά τον καθιστά ανεφάρμοστο στην πράξη.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρουσιάστηκε ως μεγάλος στόχος της κυβέρνησης. Όταν η τρόικα δέχθηκε (πειραματικά και για λίγους μήνες), άρχισαν οι πανηγυρισμοί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα για την Ελλάδα που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.

Το ερώτημα είναι ένα. Αφού επρόκειτο για στόχο και για μάχη που δινόταν επί μήνες, είναι δυνατόν, δυο μέρες πριν την εφαρμογή του, να μην καταλαβαίνει κανείς, πώς θα εφαρμοστεί;

Είναι δυνατόν να δίνεται διευκρινιστική εγκύκλιος, που να επεξηγεί το αν θα κάτσω να πιο αναψυκτικό σε ένα κατάστημα ή θα το πάρω μαζί μου;

Δεν τολμώ να ρωτήσω τι θα γίνει αν το πάρω για να φύγω και τελικά, αλλάξω γνώμη και κάτσω στο κατάστημα. Δεν θα ήθελα μέσα στο καλοκαίρι να αρχίσουν να σκάνε εγκέφαλοι στο υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση του ΦΠΑ, εξαγγέλθηκε ως μέτρο χωρίς αστερίσκους και γελοίες διευκρινίσεις. Το ότι λίγο πριν την εφαρμογή του (αν εφαρμοστεί), χρειάζονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι, δείχνει την προχειρότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Είναι διαφορετικό να ανακοινώνεις ότι θα μειώσεις εισοδήματα, απλώς πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις και διαφορετικό να εφαρμόζεις στην πράξη ένα σχέδιο.

Δεξιοί, αδέξιοι και ανίκανοι ακόμα και στα πιο απλά και μάλιστα για ένα μέτρο που υποτίθεται ότι πρέπει να αποδώσει άμεσα, για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ότι από την αρχή, η αύξηση στο 23%, ήταν εγκληματικό λάθος.

Θα πληρώσει άραγε κανείς για αυτή την ανικανότητα; Διότι όπως είπε και ο Α. Σαμαράς, αν οι πολίτες δεν είναι νομοταγείς και φοροδιαφεύγουν, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επιστρέψει στο 23%.

Αν οι υπουργοί του είναι ανίκανοι να φτιάξουν ένα νόμο χωρίς κενά και ασάφειες, υπάρχει τιμωρία ή οι προειδοποιήσεις και οι απειλές είναι μόνο για τα γνωστά υποζύγια;




*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι αρχισυντάκτης του News247.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More