Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Πλήρης ημερών «έφυγε» ο Σ. Φύλλης

ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΡΙΤΣΑ Πλήρης ημερών «έφυγε» ο Σ. Φύλλης
Πλήρης ημερών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σάββας Φύλλης, ένας γνήσιος και θερμός πατριώτης που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στα κοινά πράγματα της Ρόδου.

Γεννημένος το 1920 στα Μαριτσά, υπήρξε ένα ανήσυχο πνεύμα και υπερασπιστής της ελευθερίας της Δωδεκανήσου. Διακρίθηκε για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της κατοχής, καθώς και για την αφοσίωσή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Επί μισό και πλέον αιώνα στάθηκε δίπλα στην αγροτιά, στα προβλήματα των χωριών και για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Μαριτσών και μέλος διοικητικών συμβουλίων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών πριν από την δικτατορία του 1967, αλλά επαύθη το 1968. Επανεξελέγη μετά τη δικτατορία και με την αποκατάσταση της δημοκρατίας κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΗΚ, καθώς τον συνέδεαν στενοί δεσμοί με τον τότε πρόεδρό της Ιωάννη Ζίγδη.
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΗΚ
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΗΚ

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε και με τα εκκλησιαστικά, υπήρξε πιστός χριστιανός και μέχρι τα Χριστούγεννα δεν παρέλειπε να εκκλησιάζεται, αλλά και να ψάλλει κάθε Κυριακή και γιορτή.

Ο Σάββας Φύλλης ξεχώριζε για το οξύ πνεύμα του και παρά το γεγονός ότι δεν είχε κάνει ιδιαίτερες σπουδές ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής Ιστορίας. Η παθολογική αγάπη του για τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο γενικότερα, αναδύεται μέσα από τα βιβλία που έγραψε. 

 Όλα τα βιβλία του στηρίζονται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων ου σημάδεψαν την πορεία και την εξέλιξη της Ρόδου, τόσο την περίοδο της κατοχής, όσο και μετά την απελευθέρωση.

Ο εκλιπών τιμήθηκε πολλές φορές για την αντιστασιακή του δράση μέσα από τους κόλπους αντικατοχικών οργανώσεων και δικαιωματικά είχε αποσπάσει το σεβασμό και την αναγνώριση της ροδιακής κοινωνίας.

Η κηδεία του Σάββα Φύλλη θα γίνει αύριο Παρασκευή στη 1 μ.μ. από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο χωριό του, τα Μαριτσά.


ΠΗΓΗ   proodos.net

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More