Παρασκευή, Νοεμβρίου 30, 2012

Έπειτα από 50 χρόνια δημοσιεύθηκαν τα αρχεία του Foreign Office. Οι Βρετανοί αποκάλυψαν πώς έσφαξαν τους Μάου-Μάου της Κένυας (ΒΙΝΤΕΟ)


 
Η πιο ολοκληρωμένη αναφορά σχετικά με τη δολοφονία κρατουμένων Μάου Μάου σε φυλακές της Κένυας, από Βρετανούς φρουρούς, την δεκαετία του 1950, οπότε και έγινε η επανάστασή τους, δόθηκε στη δημοσιότητα και στο βρετανικό Foreign Office από την Υπηρεσία Αρχείων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βάσει της αναφοράς, έντεκα Κενυάτες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τους φύλακες του στρατοπέδου της Hola όπου και κρατούνταν ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά. Έπειτα από τους θανάτους τους, δεν κινήθηκε καμία δικαστική διαδικασία εναντίον των Βρετανών βασανιστών.

Η επανάσταση των Κενυατών διήρκεσε οκτώ χρόνια, από το 1952 έως το 1960.

Ένας εκ των επιζόντων, πρόσφατα μήνυσε τη βρετανική κυβέρνηση κατηγορώντας τη για βασανηστήρια.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, αποκαλύπτεται πως το 1958 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα πειθαρχίας στο στρατόπεδο κράτησης Μάου Μάου της Hola, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία.

Οι κρατούμενοι παραπονούνταν ότι τους φέρονταν «σαν να είναι σκλάβοι» και τους παρείχαν τροφή υπεύθυνη για πολλές ασθένειες που αντιμετώπιζαν.

 Σχετικά με τους έντεκα νεκρούς τον Μάρτιο του 1959 στη Hola, προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για δηλητηρίαση από μολυσμένο νερό. Όμως, τα αρχικά στοιχεία αποδείχθηκαν «παραπλανητικά», αναφέρεται σε άρθρο του BBC.

Ο ξεσηκωμός ή επανάσταση των Κενυατών Μάου Μάου, ανθρώπων της φυλής Κικούγιου, έχει καταγραφεί ως στρατιωτική σύγκρουση στην Κένυα, κατά κύριο λόγο μεταξύ αυτών και του Βρετανικού στρατού. 



Από protothema.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More