Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τις δημοτικές αρχές τη διαδικασία των διαγωνισμών, για την παραχώρηση και αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους, έχει δημιουργήσει αναβρασμό στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σαν στόχο την πλήρη και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό, όπως επίσης και την επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (σ,σ, και οι δύο προερχόμενοι από τη ΝΔ), οι οποίοι μιλώντας στο aftodioikisi.gr, επισημαίνουν τα κάτωθι:
Λάζαρος Κυρίζογλου: Η διοίκηση και η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος να περιέλθει εξ΄ ολοκλήρου στους Δήμους
“Δεν ενημερωθήκαμε προηγουμένως. Λάβαμε γνώση από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών”, εξηγεί στο aftodioikisi, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνοντας στη συνέχεια:
“Με βάση τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρσι είχαμε τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Πρόκειται για εξόχως τοπική υπόθεση και κατά συνέπεια πρέπει η διοίκηση και η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος να περιέλθει εξ΄ ολοκλήρου στους Δήμους. Στις 17 του μηνός έχουμε διοικητικό συμβούλιο και θα ασχοληθούμε και με το συγκεκριμένο ζήτημα”.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Για ακόμα μία φορά, αντί το κράτος να αποκεντρώνει δυστυχώς, συγκεντρώνει”
“Αυτά είναι κυβερνητικές ανακοινώσεις χωρίς κανενός είδους διαβούλευση και συνεννόηση”, επισημαίνει στο aftodioikisi, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και συνεχίζει:
“Αναμένουμε να δοθεί στη δημοσιότητα το σ/ν για να τοποθετηθούμε. Από τις δημοσιογραφικές διαρροές, θεωρούμε ότι για ακόμα μία φορά, αντί το κράτος να αποκεντρώνει όπως το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους ορίζει, δυστυχώς, συγκεντρώνει. Ό,τι χρειάζεται κανονιστική ρύθμιση δεν σημαίνει ότι εκτελείται μόνο από το κεντρικό κράτος. Αυτό που γράφει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς θα έπρεπε να συμπληρωθεί νομοθετικά, ότι στις περιπτώσεις αυτές την ευθύνη απέναντι στα προβλεπόμενα στο Π.Δ. έχει ο μισθωτής και όχι ο Δήμος, όπως σήμερα ισχύει”.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr