Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη εξηγεί την κατάσταση αβεβαιότητας που βιώνει ο κλάδος
«Θολό» παραμένει το «τοπίο» για τον ελληνικό τουρισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Από τη μια η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδο κρουσμάτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή και από την άλλη οι διαφορετικές πολιτικές που εξακολουθούν να υιοθετούν οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για την πραγματοποίηση ικανού αριθμού κρατήσεων, προκειμένου τα ελληνικά ξενοδοχεία να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους επισκέπτες.
Και αυτό, όπως επισημαίνει στη «Ν» η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη, παρά την υιοθέτηση του «πράσινου πιστοποιητικού».
«Οι ξενοδόχοι φέτος διατηρούν μεν τις ελπίδες τους για μια καλή χρονιά, αλλά η ανησυχία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τετράδη. «Η χώρα μας κέρδισε το στοίχημα της ασφαλούς φιλοξενίας το 2020 δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τη φετινή χρονιά».
Ρευστή η κατάσταση
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και από την ευρωπαϊκή αλλά και από τη διεθνή αγορά. Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει να μεταφράζεται σε κρατήσεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι εξαιρετικά ρευστή» τονίζει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.
Συμπερασματικά, αναφέρει η κ. Τετράδη, «η Ελλάδα ακόμα δεν είναι χαρακτηρισμένη ως μια πράσινη χώρα. Το γεγονός αυτό, και για όσο εξακολουθεί να ισχύει, αποτελεί μειονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών και για την πραγματοποίηση κρατήσεων, είτε τωρινών είτε μελλοντικών. Πολύ δύσκολα ένας υποψήφιος τουρίστας θα πραγματοποιήσει κράτηση για έναν ή δύο μήνες αργότερα σε έναν προορισμό με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει γίνει πράσινος», ενώ συμπληρώνει: «Σαφώς είναι σημαντικό να προχωράνε με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, αλλά εξίσου σημαντικό για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό είναι και η ατομική ευθύνη για τη διατήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό το λέω γιατί σε επίπεδο εμβολιασμών πλέον κινούμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ αντίθετα επιδημιολογικά (κρούσματα) υπολειπόμαστε ακόμα».
Λίγες οι κρατήσεις
Σε όλους τους προορισμούς ο Μάιος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα καταγράφοντας από ελάχιστες έως ακόμα και μηδενικές κρατήσεις. Εικόνα που θεωρούν οι ξενοδόχοι ότι θα έχουν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, είναι οι λεγόμενες προγραμματισμένες πτήσεις. «Μόνο ένα ποσοστό των προγραμματισμένων πτήσεων πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής φέτος».
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΗΠΑ και το γεγονός ότι φέτος θα έχουμε τις περισσότερες απευθείας προσεγγίσεις από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, είναι δυνητικό όσον αφορά το πρακτικό αποτέλεσμα για τα ξενοδοχεία. Δηλαδή υπάρχει προγραμματισμός, αλλά ακόμα δεν έχει μεταφραστεί σε κρατήσεις.
Και στην περίπτωση των tour operator, συμπληρώνει η κ. Τετράδη, «βλέπουμε ότι πραγματοποιείται ένα ποσοστό των μέχρι στιγμής προγραμματισμένων πτήσεων. Επίσης έχουμε το φαινόμενο πτήσεις από ορισμένες περιοχές να ξεκινούν και στο δεύτερο ή τρίτο δρομολόγιο να αναστέλλονται διότι δεν υπάρχει ζήτηση».
Αυτήν τη στιγμή τα ξενοδοχεία λειτουργούν με ειδικές προσφορές προς τους operator προκειμένου να κάνουν τους προορισμούς πιο ελκυστικούς. Προ πανδημίας όταν ένα ξενοδοχείο έδινε μια προσφορά σε έναν tour operator ήξερε, κατά κανόνα, και την αναμενόμενη ανταπόκριση. Τώρα είμαστε όλοι στην αναμονή, συμπληρώνει η κ. Τετράδη. «Πολλοί ξενοδόχοι οι οποίοι σχεδίαζαν να ανοίξουν τον Μάιο το ανέβαλαν, χωρίς να είναι βέβαιο το πότε και αν θα ανοίξουν τελικά, αφού από μεγάλη μερίδα του κλάδου τίθεται το ερώτημα αν τελικά αξίζει να λειτουργήσουν και τη φετινή χρονιά».
Χωρίς ξεκάθαρους κανόνες
«Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, αφού η κάθε χώρα αλλά και οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί λειτουργούν κατά το δοκούν» σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.
«Το πιστοποιητικό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά οι διαφορετικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι χώρες παραμένουν ισχυρό εμπόδιο. Για παράδειγμα τα επιδημιολογικά επίπεδα σε άλλες χώρες είναι χρώματα, αλλού σηματοδότες και αλλού κατηγορίες των στατιστικών της επιδημίας το αναφέρουν ως φωτεινούς σηματοδότες. Άλλες χώρες πάλι μας αντιμετωπίζουν ενιαία σαν χώρα, ενώ άλλες διαχωρίζουν τους κατά τόπους προορισμούς.
Άλλοι πάλι επιβάλλουν περιορισμούς στην επιστροφή, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία. Ακόμα και στις πράσινες, χαρακτηρισμένες περιοχές, κατά την επιστροφή του στη χώρα του ο Βρετανός θα πρέπει να υποβληθεί σε PCR test (72 ώρες μετά την άφιξή του στην Αγγλία)».
Για την κ. Τετράδη πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς είναι και ο χαρακτηρισμός ελληνικών προορισμών «ως πράσινοι» από τις βρετανικές αρχές.
Από τη Μ. Βρετανία αναμένουμε βέβαια και την κρίσιμη απόφαση για τον χαρακτηρισμό των ελληνικών προορισμών σε λίγες μέρες, στις 7 Ιουνίου, γιατί μέχρι στιγμής μας έχουν με πορτοκαλί ένδειξη, δεδομένου ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας.
Επίσης σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, άλλαξε τις τελευταίες ημέρες την επιδημιολογική εικόνα για τη χώρα μας και από κίτρινο χαρακτήρισε πορτοκαλί το νότιο αιγαίο. Σημειώνεται ότι η ολλανδική διαβάθμιση είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.
Βλέπουμε επίσης, συμπληρώνει η κ. Τετράδη, ότι «ένας από τους μεγαλύτερους tour operator αποφάσισε ξαφνικά να σταματήσει τις πτήσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου για μια σειρά προορισμών στην Ελλάδα, λόγω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας».
Έλλειμμα ρευστότητας
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, η κ. Τετράδη τη χαρακτηρίζει δύσκολη. «Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δεν λειτούργησε την περασμένη σεζόν, αλλά και στις μονάδες που λειτούργησαν τους οφείλονται ακόμα ποσοστό των περσινών δεδουλευμένων», σημειώνει και προσθέτει: «Επίσης, όπως έδειξε και η μελέτη του ΙΤΕΠ, το έλλειμμα στα ταμεία των επιχειρήσεων, μαζί με τις φετινές προκαταβολές που δεν καταβλήθηκαν, δημιουργούν ένα έλλειμμα ρευστότητας που ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, με περσινό τζίρο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 προ πανδημίας είχε εκτοξευτεί στα 8,3 δισ. ευρώ.
Ξεκινά η φετινή χρονιά με το συγκεκριμένο έλλειμμα. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση πήρε σημαντικά μέτρα την περσινή χρονιά, αφού τα ξενοδοχεία επιβίωσαν λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών, της αναστολής των επιταγών και των πληρωμών προς δημόσια ταμεία. Όμως τώρα πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Και αυτό μεταφράζεται σε έξοδα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. Μόνο η εφαρμογή των πρωτοκόλλων σύμφωνα με την περσινή εμπειρία ανεβάζει το κόστος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου κατά 10%. Και για τον λόγο αυτό ως κλάδος έχουμε ζητήσει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και για τη φετινή χρονιά».
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Αναφορικά με τις νέες επενδύσεις, η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, σημειώνει ότι ο μέσος Έλληνας ξενοδόχος αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Ωστόσο το 2019 καταγράφηκε μια έκρηξη επενδύσεων αφού είχαμε την καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό όλων των εποχών και βλέπαμε μπροστά μας ένα ακόμα καλύτερο 2020, πριν φυσικά ξεσπάσει η πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα, με 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως για ανακαινίσεις και επισκευές. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι έχει καταγραφεί έμπρακτα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία. Ένα ενδιαφέρον που προϋπήρχε αλλά κορυφώθηκε από την κρίση και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η πανδημία στον τουρισμό».
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
Πηγή: naftemporiki.gr