Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2017

Κλείδωσαν €315 εκατ. για κοινωνικές παροχές - Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το ΦΠΑ στα νησιά

UPD - 8:25 μμ -  Της Δήμητρας Καδδά -

Σύγκλιση στο πεδίο των οικογενειακών επιδομάτων ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται από τις 14:00 με στόχο να υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Η κυρία Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, τα 260 εκατ. ευρώ  θα οδεύσουν σε οικογενειακά επιδόματα τα οποία αυξάνονται κατά 40%, ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα, ενώ 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σημειώνεται πάντως ότι χθες πηγή του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς η κατανομή των 320 εκατ. ευρώ της "επισκόπησης δαπανών" κατά 240 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές παροχές και κατά 80 εκατ. ευρώ σε άλλες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει να διατεθεί αυτό το ποσό για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Μετά τις εξαγγελίες λοιπόν για 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς μένει να φανεί πώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ.


Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται από 1/1/2018 ως εξής:

-Πρώτο παιδί. Από έως 40 ευρώ, το επίδομα σήμερα αυξάνεται έως τα 70 ευρώ.

-Δεύτερο παιδί. Η οικογένεια θα λαμβάνει επιπλέον ποσό έως 70 ευρώ (έως 40 ευρώ είναι το επίπεδο σήμερα). Η οικογένεια, δηλαδή, θα λαμβάνει συνολικά έως 140 ευρώ για τα δύο τέκνα.

-Τρίτο παιδί. Θα λαμβάνουν επίδομα έως 140 ευρώ (συνολικά έως 280 ευρώ αντί για έως 242 ευρώ που ίσχυε σήμερα για οικογένεια με τρία παιδιά).

-Τέταρτο παιδί. Έως 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τρίτου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια επαναδιαμορφώνονται και εναρμονίζονται με αυτά που ισχύουν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Η κλιμάκωση των επιδομάτων (έως 70 ευρώ για το πρώτο παιδί κλπ) θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και θα αποτυπώνεται σε σχετική νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη βουλή ως τα τέλη του έτους.

Επίσης από το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσαν ότι:

- 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Έτσι δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά!

- 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση από τις 2 μ.μ.

"Στόχος παραμένει η συμφωνία να επιτευχθεί σήμερα", ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εισερχόμενο στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε λίγο πριν τις από 2 μετά μεσημβρίαν (με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών, μετά από σχετικό αίτημα των θεσμών, που ζήτησαν λίγο χρόνο).

Λαμβάνουν χώρα διαδοχικά ραντεβού "κορυφής" με "παρέλαση" του υπουργικού συμβουλίου στον χώρο των διαπραγματεύσεων, στα οποία σκανάρονται τα επικαιροποιημένα κείμενα συμφωνίας. Παράλληλα διεξάγονται ξεχωριστές τεχνικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κλιμακίων.

Στο επίκεντρο τίθενται τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα αναφορικά με την αναθεώρηση των επιδομάτων, τον νόμο Κατσέλη και την ισχυροποίηση των τραπεζών, αλλά και το ελληνικό αίτημα για διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για έναν χρόνο σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Αν τελικά ο στόχος αυτός επιτευχθεί σήμερα, τότε επόμενος σταθμός είναι η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup. Σύμφωνα με στέλεχος του διαπραγματευτικού επιτελείου, μετά θα ακολουθήσει το πρώτο κύμα νομοσχεδίων (που πιθανότατα δεν θα έχει τη μορφή εφαρμοστικού) στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται πέντε νομοσχέδια του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και πάρα πολλές άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. Γίνεται λόγος για πολύ μεγάλο  όγκο νομοθεσίας. 'Ετσι, σχεδιάζονται  εφαρμοστικοί μετά τις γιορτές, με την καταληκτική ημερομηνία για την  ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, λίγο πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. 

Πηγές του Eurogroup προ ημερών, πάντως, είχαν θέσει ένα πιο σύντομο χρονικό ορόσημο, την 11η Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το EuroWorking Group. Η ίδια θέση διατυπώνεται και από άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που θεωρούν ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ποιοι μετέχουν

Στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων μετέχουν, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το επιτελείο του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το αίτημα για τον μειωμένο ΦΠΑ

Στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου η ελληνική πλευρά -όπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος- ζητά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών για έναν χρόνο και στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Η ελληνική πλευρά ζητά για τον σκοπό αυτό να δοθούν 80 εκατομμύρια από τα 320 συνολικά που εξοικονομούνται για το έτος 2018 μέσα από την επισκόπηση δαπανών.


Πηγή:  capital.gr - Dec 02, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More