Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2015

Η ιστορία των δύο αγοριών που χάθηκαν στο ταξίδι για την Κω


Δύο μικρά παιδιά, μία τεράστια τραγωδία στη Μεσόγειο

Ο πεντάχρονος Galip και ο τρίχρονος Aylan είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο με επιβάτες πολύ περισσότερους από αυτούς που θα χωρούσε κανονικά. Στη βάρκα στριμώχνονταν πρόσφυγες που άφηναν πίσω τους τη φρίκη της Συρίας και ήλπιζαν να βρουν νέα εστία διασχίζοντας τα νερά της Μεσογείου. Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μακριά από τον πόλεμο, τις αγριότητες και την ανείπωτη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν έφτασαν ζωντανοί στη στεριά που τόσο ήλπιζαν να τους επιτρέψει να ζήσουν.

Τα ονόματα Galip και Aylan μπορεί στους περισσότερους να μην λένε τίποτα. Η εικόνα τους όμως να κείτονται νεκρά στις τουρκικές ακτές μας στοιχειώνει και συμπυκνώνει όλο το δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που δραπετεύουν από τον τρόμο στις χώρες τους και το μέγεθος της κρίσης που δοκιμάζει την Ευρώπη.

Η βάρκα τους αναποδογύρισε ενώ κατευθύνονταν στην Κω. Τα δύο αγόρια πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους Rehan. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι οι τρεις τους οι πιο τραγικές φιγούρες ή ο πατέρας της οικογένειας, ο Abdullah, που είναι ο μόνος που έμεινε ζωντανός. «Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι νεκρά», ψέλλισε στη θεία των άτυχων αγοριών, όπως αποκάλυψε η ίδια στη Daily Mail.



Τα δύο αγόρια δεν φορούσαν σωσίβια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κι έτσι δεν είχαν σχεδόν καμία ελπίδα όταν η βάρκα τους αναποδογύρισε περίπου μισή ώρα αφότου είχε αποπλεύσει από την Τουρκία.

Συνολικά 13 άνθρωποι- ανάμεσά τους ο Galip, ο Aylan, η μητέρα τους κι άλλα τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Η φωτογραφία τους από τότε που είχαν κανονική ζωή όπως ο καθένας μας, στην πατρίδα τους το Κομπάνι της Συρίας, να γελούν με ένα λούτρινο αρκουδάκι ανάμεσά τους, είναι η πιο σκληρή υπενθύμιση πως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι οι ιστορίες του καθένα μας.



Μαζί με τη μοιραία βάρκα από την οποία βρέθηκαν στη θάλασσα τα αδελφάκια από τη Συρία απέπλευσε κι άλλη μία που επίσης αναποδογύρισε. Μπορεί να μην υπάρχουν οι φωτογραφίες των επιβαινόντων που σοκάρουν αλλά κι εκεί χάθηκαν δύο παιδιά, ο 11χρονος Zainb Ahmet-Hadi και ο 9χρονος αδελφός του Hayder. Η μητέρα τους έζησε και ο φακός την αποτύπωσε στην αγκαλιά του μόνου παιδιού της που τα κατάφερε, της 7χρονης Rowad.

Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, συνολικά 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν σε 12 βάρκες.

«Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας», λέει στη Daily Mail, «η βάρκα προοριζόταν για 10 άτομα, βυθίστηκε μόλις βγήκαμε στα ανοιχτά. Όποιος δεν ήξερε να κολυμπά δεν είχε ελπίδα».

Τα μικρά παιδιά που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου προστίθενται στους περισσότερους από 2.500 νεκρούς που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τη βία, την καταπίεση, την ανέχεια και να φτάσουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη.

Η «διαδρομή» ανάμεσα στο Μποντρούμ και την Κω είναι από τις συντομότερες οδούς ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά, περίπου 13 μίλια.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ Philippe Douste-Blazy, που έχει δει ιδίοις όμμασι τις τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση στους ηγέτες της Ευρώπης.

«Οι πολιτικοί μιλούν για εισβολή, μαζική μετανάστευση. Δημιουργήθηκε κλίμα ξενοφοβίας, εθνικισμού, φόβου», είπε στη βρετανική εφημερίδα Independent.

«Αλλά αυτοί οι λαϊκιστές θα πρέπει να προσέχουν: οι λαοί τις Ευρώπης είναι πιο έντιμοι και έχουν μεγαλύτερη ανθρωπιά από ό,τι νομίζουν και δεν θα τους αρέσει να γίνουν αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών».

Ο Douste-Blazy, που είναι νούμερο 2 στον ΟΗΕ κάτω από τον γενικό γραμματέα, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να δουν τον «απόλυτο τρόμο» αυτού που συμβαίνει και δηλώνει σίγουρος πως τότε θα θέλουν να βοηθήσουν.


 newsbeast - 03/09/2015

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More