Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2015

«Μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο - Εγινε… καπνός περιουσία 8 δισ. ευρώ

Στο limit down οι τραπεζικές μετοχές με ουρά εκατομμυρίων τεμαχίων για πώληση. Πτώση 16,23% για το Γενικό Δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα capital controls. Μάχη στον ΟΤΕ με πτώση 11,6% και τζίρο 21,8 εκατ. ευρώ. Οι εικόνα στα blue chip και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια. 

Η «Μαύρη Δευτέρα» για την οποία έκανε λόγο από το πρωϊ το Euro2day.gr επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διόρθωσης (16,23%) για τον Γενικό Δείκτη, με το μεγαλύτερο για τον τραπεζικό κλάδο (29,92%), με εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ και μόλις 6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν με μονοψήφιο ποσοστό.

Σε μία συνεδρίαση, όπου εκ των προτέρων ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη η ασφυκτική πίεση κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ο ΓΔ ξεπουλήθηκε μέχρι τα επίπεδα των 615,08 μονάδων που είναι πλέον το "νέο χαμηλό" 52 εβδομάδων και προς ώρας χαμηλό επίπεδο μέχρι νεοτέρας (καθώς διόρθωση προεξοφλείται και για την αυριανή συνεδρίαση).

Στις 668,06 (-16,32%) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 201,73 με 16,37% ο FT 25, καθώς ο ΔΤΡ λειτούργησε σαν βαρίδι από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας.

Με κατάρρευση δεικτών, μετοχών και συνακόλουθη κατακρήμνιση των αποτιμήσεων από τα περίπου 48 δισ. ευρώ της 26ης Ιουνίου. Με το -12,78% της 9ης Δεκεμβρίου 2014 να είναι, μέχρι σήμερα το αμέσως χειρότερο αρνητικό ποσοστό για τον ΓΔ το σημερινό -16,37% μπορεί να καθιστά το ελληνικό ΧΑ σε... πρωτοσέλιδο στα ξένα ΜΜΕ (καθένα ερμηνεύοντας το από την δική του σκοπιά και σκοπιμότητα), ως αρνητικό πρωταγωνιστή, απόρροια της εσπευσμένης αποχώρησης κυρίως διεθνών χαρτοφυλακίων, παικτών και hedge funds με ρευστοποιήσεις εκτός από τις τράπεζες και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ επίσης σε ισχυρά blue chips, επενδυτικές σταθερές όλων αυτών των "ισχυρών χεριών" στην διάρκεια της 3-4ετίας.

Ωστόσο ο συνολικός τζίρος 67,6 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 57,7 εκατ. τεμαχίων δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής υπέρ προσφοράς που έχει συσσωρευθεί κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Μόλις 5,8 εκατ. ευρώ σε αξία και σχεδόν 18 εκατ. σε απόλυτο αριθμό μετοχών ήταν η δραστηριότητα στο τέλος της ημέρας και στις τέσσερεις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο -30% και στα 0,84 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής είχε μαζευτεί προς πώληση πάνω από 29 εκατ. τεμάχια.

Ακόμη βαρύτερη για τις άλλες τρεις μετοχές, καθώς στο -29,81% και στα 0,226 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank είχε συσσωρευθεί προσφορά 146 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογα στο -30% και στα 0,28 ευρώ της Πειραιώς περισσότερα από 96 εκατ. και στο -29,86% και στα 0,101 ευρώ της Eurobank άλλα 240 εκατ. τεμάχια.

Δυνητικά με τόση υπέρβάλλουσα προσφορά το σημερινό χαμηλό για τον ΔΤΡ στις 461,63 μονάδες είναι θέμα μίας το πολύ δύο συνεδριάσεων να φέρει τον κλαδικό δείκτη κάτω και από τις 421,81 μονάδες δημιουργώντας έτσι "νέο ιστορικό ελάχιστο" για αυτόν τον δείκτη.

Χρηματιστηριακά στελέχη θεωρούσαν αναπόφευκτη και την συνέπεια αλλαγής ισορροπιών στην συνολική μέτρηση, βαρύτητα και στάθμιση των μετοχών του 25άρη απόρροια της συρρίκνωσης της αποτίμησης των 4 συστημικών ομίλων σε σύγκριση με τις άλλες εισηγμένες της κατηγορίας.


Μιχαήλ Γελαντάλις
πηγή και περισσότερα:>>euro2day

=======================

Η μεγαλύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο από το 1987


Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%) κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την επαναλειτουργία της, ύστερα από πέντε εβδομάδες αργίας, λόγω των Capital controls.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.

Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).

Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.

Σημαντικοί περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
- Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
- τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
- τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
- τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
- τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)
- τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.
- τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More