Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2013

Μετωπική Σαμαρά – Τσίπρα στη Βουλή


Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη κατά την δευτερολογία η συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα.
 

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η τριτοκομματική κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας είχε ως σημαία του τον Ούγκο Τσάβες και συμπλήρωσε ότι «είναι τόσο τρομερό αμάρτημα το ότι συναντηθήκατε με τον Σόιμπλε και ήρθατε στην Ελλάδα για να με βρίζετε ώστε να εξιλεωθείτε στους δικούς σας;».
«Δε μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα», τόνισε προσθέτοντας πως έχουμε ζαλιστεί από τις καθημερινές μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Περιμένετε ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν απέναντί σας επειδή έχετε συστατική επιστολή από τον Τσάβες;», συμπλήρωσε.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως χειρότερο από την πολύμηνη αποχή του Πρωθυπουργού της χώρας από την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι πως απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με απαξιωτικό χαρακτήρα, ως «ψευτόμαγκας, λες και είμαστε στο καφενείο, να μας λέτε «δεν μασάμε». Τι δεν μασάτε; Το ένα εκατ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο Πρωθυπουργός και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης. Δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, πως δεν ανέφερε κουβέντα στη δευτερολογία του για την αγροτική πολιτική. Ο αγροτικές κόσμος, σημείωσε, θέλει να ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες δεν δώσατε γιατί η μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «επικεφαλής της ομάδας λάσπης της μονταζιέρας και του διαδικτυακού υποκόσμου» που προσπαθεί καθημερινά να διαμορφώσει μια διαφορετική τελείως εικόνα για την πραγματικότητα. «Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις, θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί», τόνισε.

«Σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία θα ζητούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παρέμβει ο εισαγγελέας, για ένα μονταρισμένο βίντεο που έκανε ο ίδιος;», αναρωτήθηκε σχετικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας πως το χαράτσι της ΔΕΗ είχε εξαγγελθεί ως έκτακτο μέτρο και είχε τύχει της καταγγελίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σήμερα ανακοινώνεται η παγίωσή του.
Συνεχίζοντας την έμμεση απάντησή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως «είναι αδιανόητο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή του από σκοτεινά κέντρα και κερδοσκοπικά κεφάλαια, εκείνοι που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Ποιοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή εκείνοι που μιλούσαν για «Τιτανικό»; Εκείνοι που βγήκαν στις πλατείες ή εκείνοι που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που έγινε Τ+10; Εκείνοι που έκαναν το PSI, ή εμείς που αντιστεκόμαστε;».


Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει ένα στόχο διαπραγμάτευσης που έχει πετύχει και συμπλήρωσε πως τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και τα ταμεία έχουν διαλυθεί. «Θέλουμε μια δημοκρατική διέξοδο στη χώρα», ανέφερε.
Η ουσία είναι, πρόσθεσε, ότι μας είπατε ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα που διαγράψατε το χρέος, «μην το ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ γιατί θα φτάσει στο 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας». Διαλύθηκαν τα ταμεία.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως οι αγρότες ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για μιαν ΑΤΕ που δεν θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια. Από όλη όμως την αποψινή συζήτηση, συμπλήρωσε, ο αγρότης θα έχει βγάλει το συμπέρασμα πως θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μονάχα σε βάθος τετραετίας και πως όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών θα παίρνουν σύνταξη στα 62.
«Θα σας καλούσα ειλικρινά κ. Πρωθυπουργέ, να πάμε να βρούμε μιαν αγρότισσα στη Μεσσηνία να μας πει αν έχει την δυνατότητα μετά από 50 χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δυο χρόνια για να πάρει σύνταξη 330 ευρώ», κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και την απεργία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η ενόχληση του Πρωθυπουργού οφειλόταν στο ότι όλη η κυβερνητική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Η ουσία της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, ήταν η πώληση φρεγατών και η ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός και η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα και τόνισε πως αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η συνιστώσα μιας ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή.

Σε υψηλούς τόνους ακολούθησε και η δευτερολογία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό ως «αναξιόπιστο» και λέγοντας ότι «φεύγει από το κοινοβούλιο σαν λαγός».
Ήταν ο ίδιος που χαρακτήριζε ολέθριο το μνημόνιο, έκανε λόγο για λάθος συνταγή που σκοτώνει τον ασθενή και είναι ο ίδιος που σκοτώνει με τη λάθος συνταγή τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:
«Κάνατε μάρτυρες τους Έλληνες και είστε συνυπεύθυνοι με το ΠΑΣΟΚ. Αντί να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό έρχεστε και λέτε ότι δεν μασάτε. Όχι απλώς μασάτε αλλά παίρνετε εντολές από τους δανειστές της χώρας και τις καταπίνετε», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τέλος ο Πάνος Καμμένος πρότεινε να μειωθούν οι φόροι.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπεραμύνθηκε το κυβερνητικό έργο αλλά και τη στάση που κράτησε το κόμμα του για να μην οδηγηθεί, όπως είπε, η χώρα στην απομόνωση και στην καταστροφή ενώ παρέθεσε μια σειρά από ερωτήματα όπως: «Ξέρετε άλλη κυβέρνηση να έχει ελέγξει τόσους φορολογούμενους μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;»
«Θα ήταν εξαιρετικά ευχερές να περιοριστούμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και να αφήσουμε να οδηγηθεί στα αυτονόητα η πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα μνημόνιο. Σταθερά επιμείναμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τόπο πρέπει να γίνουν. Και το κάναμε χωρίς να εκχωρούμε την πολιτική και την ιδεολογική μας ταυτότητα συμμετέχοντας στη κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση στηρίζει το μνημόνιο αντέτεινε: «Τι εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Να το καταγγείλουμε και μάλιστα μονομερώς με θέσεις που διαμορφώνουν το εκκρεμές; Διαπραγμάτευση δεν έγινε; Προέκυψαν όλα από παρθενογέννηση;»
Καταλήγοντας υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα πάρει μέρος σε κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι. «Θα ήταν εύκολο, βολικό, στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας να μείνουμε μακριά από τα πράγματα. Θα είμασταν όμως ανεύθυνοι. Αυτή την ανευθυνότητα ποτέ δεν την υιοθέτησα ούτε πρόκειται να το κάνω», πρόσθεσε.

Παίρνοντας το λόγο η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι το κόμμα της δεν μπαίνει σε κυβέρνηση, γιατί θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την πολιτική που ευνοεί τα μεγάλα συστήματα παραγωγής και την εκδίωξη της φτωχής αγροτιάς.
«Εμείς δεν είπαμε πως στην Ελλάδα παύει η παραγωγή. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως, ανεξάρτητα αν έχουμε προϊόντα των οποίων η παραγωγή πέφτει, συνολικά έχουμε παραγωγή που καλύπτει το 97% της αυτάρκειας. Το θέμα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται, δεν συμφέρει τον αγρότη να τα μαζεύει και να τα πουλάει και όταν τα πουλάει είναι σε εξευτελιστική τιμή», σημείωσε.
Αντίστοιχα, η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είπε: «2.360 μονάδες ελέγχουν το 22% της παραγωγής. Πόσες θα μείνουν; Τι θα γίνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι; Θα καταστραφούν». Μόνη διέξοδος για τους κτηνοτρόφους αυτούς, κατά την κ. Παπαρήγα, είναι ο «λαϊκός συνεταιρισμός» που προτείνει το ΚΚΕ, υπόλογος στον κοινωνικό τομέα και όχι στις τράπεζες.



Από  koutipandoras.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More