Με λουκέτο απειλείται η Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου της Ρόδου ενώ σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζει και η Νευροχειρουργική κλινική, που έχει κομβικό ρόλο για όλα τα Δωδεκάνησα.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία επισημαίνει ότι πλησιάζει το καλοκαίρι και η υποδοχή των τουριστών, θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμών των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
«Το νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Κλείνουν κλινικές εξ αιτίας των ελλείψεων σε ένα νοσοκομείο που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τα Δωδεκάνησα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναλυτικά, η Νευρολογική Κλινική που άνοιξε πριν από ένα χρόνο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος: «Η κλινική κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ξέμεινε με 4 νοσηλευτές που αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία της. Τη κρατάνε ανοικτή με νύχια και δόντια χάριν της φιλοτιμίας των νοσηλευτών» αναφέρει ο πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο της Ρόδου, έχει 232 κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία και υπηρετούν μόνο 33 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Αποτέλεσμα από την υπερ-εργασία και το burnout είναι να παραιτούνται συνεχώς νοσηλευτές και οι προκηρύξεις που γίνονται καθίστανται άγονες ή έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού, που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται, προσλαμβάνονται ως μόνιμοι, χωρίς να έρθει νέο προσωπικό.
Σε σχέση με πέρυσι η νοσηλευτική υπηρεσία έχει 37 άτομα λιγότερα.
Στη πρόσφατη προκήρυξη 12 θέσεων οι 9 που προσελήφθησαν εργάζονταν ήδη ως επικουρικοί.
«Με 800 ευρώ το μήνα δεν πρόκειται να βρεις νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και σε κανένα άλλο νοσοκομεία στα νησιά μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Αναφορικά με τη Νευροχειρουργική Κλινική η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι: «θα κλείσει εάν δεν ενισχυθεί άμεσα με γιατρούς και νοσηλευτές».
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κλινική, μεταφέρονται δεκάδες θύματα από τροχαία στα νησιά, σταθεροποιούνται και μετά διακομίζονται είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στην οποία λειτουργούν οι 6 κλίνες από τις 8 που διαθέτει λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών, είτε σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
«Υπηρετούσαν 4 νευροχειρουργοί, ο ένας λείπει με αναρρωτική λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και από τους τρείς που απέμειναν οι δύο που είναι ανδρόγυνο δήλωσαν παραίτηση λόγω εξάντλησης. Με έναν γιατρό πως να λειτουργήσει μετά η κλινική» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος που επισημαίνει ότι υπάρχουν τεραστία κενά και στη διοικητική υπηρεσία.
«Οι εργαζόμενοι καταθέτουν καθημερινά τη ψυχή τους προκειμένου να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Δυστυχώς τρέχουν και δεν φθάνουν. Με 800 ευρώ οι νοσηλευτές, με 684 ευρώ οι τραυματιοφορείς, με 1.850 ευρώ οι γιατροί δεν υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά για τα νησιά» καταλήγει ο πρόεδρος που τονίζει για άλλη μια φορά ότι χρειάζονται περισσότερα οικονομικά κίνητρα για να ενισχυθούν τα νησιά μας με υγειονομικό προσωπικό.
(Με πληροφορίες από το topontiki.gr)
--------------------------
Παραιτήθηκαν από το Νοσοκομείο Ρόδου δύο παθολόγοι – Α. Καΐκης: Δεν πέσαμε από τα σύννεφα
Βαθαίνει η κρίση στο Νοσοκομείο Ρόδου. Μετά την παραίτηση των δύο νευροχειρουργών, χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και δύο γιατροί της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, ενώ σίγουρη θεωρείται και η παραίτηση ενός ακόμα γιατρού από την Α΄ Παθολογική.
Πρόκειται για γιατρούς που ήταν σε παράταση εργασίας και κάλυπταν τις ανάγκες του Νοσοκομείου έως ότου γίνουν προσλήψεις. Βλέποντας, ωστόσο, ότι «δεν διαφαίνεται φως για την πρόσληψη νέων παθολόγων», υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Σημειώνεται ότι οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Ρόδου, θα μείνουν πλέον με τρεις μόνο γιατρούς.
Α. Καΐκης: Δεν πέσαμε από τα σύννεφα
Να πάρουν αποστάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα του Νοσοκομείου Ρόδου, κάλεσε Δήμο και Περιφέρεια ο γιατρός – παθολόγος και Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος, Αριστείδης Καϊκης. «… το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο δεν έπαιρναν αποστάσεις αλλά συμμετείχαν κιόλας στη λασπολογία όσων προειδοποιούσαμε για την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, θυμίζοντας τα περί… «μηδενισμού» και περί «συμμορίας της μιζέριας» κατά τα εγκαίνια της αναβαθμισμένης Καρδιολογικής Κλινικής.
«Στην επόμενη κορδέλα που θα κοπεί να μην διαγκωνίζονται να μπουν στο κάδρο, αλλά να βγουν από αυτό» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα είναι κάδρο καταστροφής. Διαμήνυσε δε στην Περιφέρεια να μην ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι η μόνη της αρμοδιότητα είναι η υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Καϊκης παρομοίασε τις ανακοινώσεις περί της πρόσληψης 10 με 15 γιατρών, που προέκυψαν μετά από άτυπη συνάντηση σε καφετέρια, με τις ανακοινώσεις αθλητικών εφημερίδων. Χαρακτήρισε τις παραιτήσεις των δύο παθολόγων αναμενόμενες. «Δεν πέσαμε από τα σύννεφα» τόνισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δύο Παθολογικές Κλινικές οι οποίες θα μείνουν μόνο με τρεις γιατρούς.
Υποστήριξε δε, ότι μετά την παραίτηση των δύο νευροχειρουργών όχι μόνο δεν έχουν δει δείγματα καλής θέλησης για τη στελέχωση του Νοσοκομείου αλλά «ανακρίβειες, ψέματα και λάσπη».
Κατέληξε λέγοντας ότι «την πολιτική ευθύνη για την Νευροχειρουργική Κλινική και τους πολυτραυματίες, ανέλαβε επί της ουσίας ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, που βγήκε σε τηλεοπτικό σταθμό για να διαβάλλει τη συγκεκριμένη κλινική».
(Με πληροφορίες από την ertnews.gr)