Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Σε ποιες περιφέρειες είναι αυξημένος ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού


 

Μόνο τρεις περιοχές της χώρας είναι οριακά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Στοιχεία που καταδεικνύουν μια ζοφερή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καταγράφει η φετινή έκθεση για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες της Eurostat. Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα από 27 χώρες της Ε.Ε., από 4 χώρες της αποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και από 9 υποψήφιες προς ένταξη χώρες. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγραφή (με στοιχεία του 2023) του ποσοστού των ανθρώπων στις περιφέρειες που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη φιλοδοξία της για μια ισχυρότερη κοινωνική Ε.Ε. Ένας από τους στόχους που τέθηκε ήταν να μειωθεί, μεταξύ 2019 και 2030, ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άτομα (εκ των οποίων τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι παιδιά).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023 περισσότερο από 1 στους 5 (21,4%) του πληθυσμού της ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σχεδόν το 40% όλων των περιφερειών της Ε.Ε. (101 από τις 241 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμού, υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ.


Τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρήθηκαν συνήθως στις νότιες, ανατολικές και τις απόκεντρες περιοχές της ΕΕ. Στην (αρνητική) κορυφή περιλαμβάνονται 19 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικές. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το υψηλό ποσοστό 35,7%, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (35,2%). Οι υπόλοιπες είναι από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία (3 περιοχές η καθεμία), τη Γαλλία (4 περιφέρειες, δεδομένα 2022) και το Βέλγιο (1 περιφέρεια). 

Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (21,4%) είναι και άλλες ελληνικές περιοχές στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Συγκεκριμένα, η Δυτική Μακεδονία έχει ποσοστό 32,7%, η Κεντρική Μακεδονία 29,6%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 31,9%, το Βόρειο Αιγαίο 30,4% και τα Ιόνια Νησιά 27,7%. 

Σημειώνεται ότι μόνο τρεις περιοχές της χώρας (η Κρήτη, η Ήπειρος και το Νότιο Αιγαίο) είναι οριακά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες των χωρών της ανατολικής ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από όσους ζούσαν στις άλλες περιοχές της χώρας. Η κατάσταση διαφοροποιείται σε αρκετές δυτικές χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν κάπως υψηλότερος στις περιφέρειες των πρωτευουσών (από τον εθνικό μέσο όρο): αυτό καταγράφηκε και στην Ιταλία...


Πηγή: www.efsyn.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More