Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

Για την κυβέρνηση φταίει πάντα ο… τυροπιτάς


 

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ. Το συμπέρασμα ανήκει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο, τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 80 δισ. ευρώ, ενώ η δηλωθείσα κατανάλωση ανέρχεται στα 140 δισ. Μάλιστα είχε υπομνήσει ότι η κατανάλωση αυτή δεν χρηματοδοτείται από τις αποταμιεύσεις (καταγράφεται αύξηση). Αν κάνουμε αναγωγή στη φορολόγηση της φοροδιαφυγής, θα διαπιστώσουμε ότι οι απώλειες ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ. 

Πέραν αυτών, φοροδιαφυγή υφίσταται και στην έμμεση φορολογία, με τις απώλειες να εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα εμφανίζει την τέταρτη υψηλότερη υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ, ίση με το 19,7% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ (ή 3 δισ. ευρώ). 

Κεφαλικός φόρος αντί ελέγχων

Σε όλα αυτά τι πράττουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης; Επιβάλλουν κεφαλικό φόρο μόνο στις ατομικές επιχειρήσεις. Μάλιστα πανηγυρίζουν επειδή, όπως λένε, θα αντλήσουν 600 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο, «πνίγοντας» κατ’ ουσία 473.000 φυσικά πρόσωπα – σε σύνολο 735.320 ατομικών επιχειρήσεων. Αρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας εκτιμούν ότι επιφέρουν καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή διότι «κόβουν» 2,85% από την εκτιμώμενη φοροδιαφυγή των τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ. Αντί να ελέγξουν αρχίζοντας από τα υψηλά πατώματα κερδοφορίας, όπου εντοπίζεται και η μεγάλη ποσόστωση φοροδιαφυγής, συντρίβουν τους μικρούς.

Ομως φοροδιαφυγή υπάρχει και στα νομικά πρόσωπα, όχι μόνο στα φυσικά. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει: οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν τζίρο που συνολικά ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τα φορολογητέα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. Πλέον με τα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ είναι εύκολος ο εντοπισμός των εισερχομένων τιμολογίων και η σύγκρισή τους με τις πωλήσεις – λογικά το υπολειπόμενο θα βρίσκεται στις αποθήκες. Γιατί αρνείται τον έλεγχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να πιάσει την πραγματική φοροδιαφυγή;

Δεν θέλουν να ελέγξουν τα υπερκέρδη

Ακόμη και αν ο Κ. Χατζηδάκης – που ουδέποτε έχει εργαστεί στη ζωή του αλλά ξιφουλκεί κατά των μικρών– δεν γνωρίζει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δεκάδες αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί για τη φοροδιαφυγή. Μία από αυτές είναι η μελέτη της Ernst & Young Ορκωτοί Λογιστές που διενεργήθηκε το 2016 για λογαριασμό του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις. «Η μη καταβολή έμμεσων φόρων ή η καταβολή μειωμένου φόρου εστιάζεται κυρίως στον ΦΠΑ, με τη διόγκωση του ΦΠΑ των εισροών (εξόδων), ο οποίος συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ των εκροών (εσόδων), με φορολογικά στοιχεία κυρίως για ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες. Από την άλλη πλευρά, η μη καταβολή ή η καταβολή μειωμένων άμεσων φόρων επιδιώκεται μέσω της μείωσης των κερδών που εμφανίζει η επιχείρηση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αύξηση είτε των δαπανών είτε του κόστους πωληθέντων προϊόντων/εμπορευμάτων ή παρασχόμενων υπηρεσιών, με φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες πάλι δαπάνες ή αγορές, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των αποτελεσμάτων χρήσης μιας επιχείρησης (μείωση των κερδών, μείωση ή μηδενισμός της ζημίας)» αναφέρεται συγκεκριμένα στη μελέτη.

Εύκολος ο έλεγχος

Πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί αυτό το πλέγμα μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ; «Καθόλου δύσκολο» είναι η απάντηση, αλλά έτσι θα έπρεπε να πιαστούν τα «μεγάλα ψάρια». Οπότε βολεύει το αφήγημα «για όλα φταίει ο τυροπιτάς». Ομως υπάρχει διπλό όφελος. Καταστρέφονται οι μικροί, που συγκρατούν τις τιμές αφού δεν μπορεί να υπάρξει «εναρμονισμένη πρακτική», και παράλληλα ενισχύονται τα καρτέλ των μεγάλων, κάτι που αποτελεί πάγια και σταθερή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το βλέπουμε στην ενέργεια, το διαπιστώνουμε κάθε φορά στα ράφια των σουπερμάρκετ. Τα καρτέλ φέρνουν πληθωρισμό αισχροκέρδειας και το κράτος εισπράττει διογκωμένο ΦΠΑ για να πανηγυρίζει για τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ. 


Τζώρτζης Ρούσσος 

Διαβάστε Σχετικά Θέματα από το www.documentonews.gr => ΕΔΩ 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More