Έρχονται με γιοτ, με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο… Μερικοί από αυτούς είχαν προγόνους εδώ… Εκτιμούν πραγματικά την ποιότητα και τις τιμές των ουζερί και των ταβερνών… Και ο τοπικός πληθυσμός τους καλωσορίζει θερμά. Υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι έρχονται εδώ…
- Ο τουρκικός τουρισμός δεν πάει καλά φέτος… «Τα ξενοδοχεία μας είναι μόλις κατά 60% γεμάτα. Οι Άραβες τουρίστες δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι εδώ, παρόλο που είναι πλούσιοι», λέει ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αττάλεια.
- «Έκανα έναν απλό υπολογισμό. Μια εβδομάδα διακοπών στο νησί της Λέρου, για παράδειγμα, κοστίζει λιγότερο από μια εβδομάδα διακοπών στην Αλικαρνασσό. Επιπλέον, η ποιότητα του φαγητού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι στην Τουρκία», λέει ένας νεαρός Τούρκος επιχειρηματίας που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.
Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που μπορούν να βγουν από τη χώρα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
«Πρώτον, είναι πολύ κοντά. Δεύτερον, εδώ στην Ελλάδα δεν αισθάνεσαι ξένος. Ακόμα και αν δεν μιλάς ελληνικά, οι άνθρωποι είναι φιλικοί προς τους ξένους, ειδικά προς τους Τούρκους. Και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και η εξοχή είναι καλύτερα από ό,τι στην Τουρκία», παραδέχεται μια Τουρκάλα που κάνει διακοπές στη Χαλκιδική για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Οι πολιτικές, ιδεολογικές και πολιτιστικές απόψεις για την Ελλάδα γενικά είναι διχασμένες. Κάποιοι λένε ότι «η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Και οι Έλληνες ήταν αυτοί που εφηύραν τη φιλοσοφία», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως όλες οι άλλες, ούτε πιο προοδευτική ούτε πιο αντιδραστική».
Κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός παρατήρησε ότι «την εποχή της Χούντας, αρκετοί Έλληνες αντίπαλοι ήρθαν στην Τουρκία. Και εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, οι Τούρκοι αντίπαλοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα».
Το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο ποιητή Τσαν Γιουσελ «είναι μια ευγενική και σιωπηλή θάλασσα», αποτελεί αναπόφευκτα μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά θέτει επίσης δύο ερωτήματα:
- Ανήκει στους Έλληνες ή στους Τούρκους;
Η σωστή απάντηση έχει ήδη δοθεί από διεθνολόγους και στις δύο ακτές: το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια!
Τότε τίθεται το δεύτερο ερώτημα:
- Γιατί οι Έλληνες μπορούν να αλιεύουν και να βράζουν ή να ψήνουν τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά του Αιγαίου και οι Τούρκοι, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι, δεν μπορούν να απολαύσουν τον ίδιο πλούτο;
Η απάντηση είναι… μεγάλη ιστορία.
Τέλος, όταν συγκρίνουμε τις δύο χώρες, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά που είναι εμφανής εδώ και 21 χρόνια:
- Η Ελλάδα είναι η Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν.