Αδιαφορία, έλλειψη αλληλεγγύης και μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων για την πυρκαγιά και τις τραγικές εικόνες με την εκκένωση χιλιάδων τουριστών.
Μπορεί στη χώρα μας Μαξίμου και φιλικά ΜΜΕ να πασχίζουν να εξαφανίσουν από τον δημόσιο διάλογο το καταστροφικό φιάσκο στη διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών των προηγούμενων ημερών, όμως εκτός συνόρων το θέμα δεν κοπάζει.
Και πώς να κοπάσει, καθώς, εκτός από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, το ανεξέλεγκτο μέτωπο έφερε και τις εικόνες με τις διασώσεις τουριστών με κάθε μέσο να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας, τις αποζημιώσεις των επισκεπτών, αλλά και την απουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Είναι ακόμα αποδεκτή η μορφή μαζικού τουρισμού που υπάρχει εκεί, με τα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα all-inclusive πακέτα; Πόση αδιαφορία μπορεί να δείξει κανείς για τον τόπο όπου περνά τις διακοπές του; Πότε η απερισκεψία μετατρέπεται σε επικίνδυνη αλαζονεία;» σημειώνει η FAZ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, και συμπληρώνει «διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον δεν σημαίνει μονάχα ταξίδια με τρένο, αλλά και αλληλεπίδραση με τους ντόπιους κατοίκους. Τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».
Ταυτοχρόνως το γερμανικό μέσο θέτει και μία σειρά από ερωτήματα πολιτικής φύσης: «Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;
Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδίως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στη Ρόδο.
Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς και το γιατί δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση ο σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση αυξάνεται σημαντικά στην περιφέρεια. Όποιος μιλάει με ντόπιους αυτές τις μέρες, παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».
Τέλος, όσον αφορά τους κατοίκους των βόρειων κρατών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο, η FAZ σχολιάζει πως «εμείς που κοιτάμε τον νότο με λαχτάρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια των καιρών. Όχι υπό την έννοια του να γίνουμε στενόμυαλοι και να παραθερίζουμε μονάχα στη βροχερή Βαλτική Θάλασσα. Αλλά να μην κλείνουμε διακοπές στη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος».
Αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις πακέτων διακοπών;
Η ανησυχία πολλών τουριστών εντείνεται λόγω των συνθηκών καύσωνα και των πυρκαγιών που πλήττουν πολλά ελληνικά νησιά, με αρκετούς εξ αυτών να προσπαθούν να ακυρώσουν τα πακέτα διακοπών που έχουν αγοράσει. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Merkur.de, «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μονάχα εάν δεν παρείχαν μια υπηρεσία που περιλαμβανόταν στο εκάστοτε πακέτο διακοπών. […] Εάν, για παράδειγμα, ο κλιματισμός στο ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που το πακέτο περιελάμβανε ένα πλήρως κλιματιζόμενο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να θεμελιώσει αξίωση για επιστροφή χρημάτων.
[…] Αν και οι ταξιδιώτες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επικαλεστούν "έκτακτες περιστάσεις" για να αξιώσουν μια δωρεάν ακύρωση, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται έκτακτες καιρικές συνθήκες, όπως ο ακραίος καύσωνας. Αντίθετα, οι "εξαιρετικές, αναπόφευκτες περιστάσεις" περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Όμως οι ακυρώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς χρέωση μονάχα εάν το ξενοδοχείο βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή».
Από την πλευρά του, ο Ερνστ Φίριχ, ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικού δικαίου, επισημαίνει στη Handelsblatt πως «σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το ταξιδιωτικό γραφείο πρέπει να μειώσει καταλλήλως την τιμή του ταξιδιού για τις ακυρωθείσες ταξιδιωτικές υπηρεσίες που έχουν κρατηθεί. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται να κάνουν μία νέα κράτηση δωρεάν σε ασφαλές ξενοδοχείο ίσης αξίας». Τα ανωτέρω δικαιώματα του αγοραστή κατοχυρώνονται και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.efsyn.gr
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/399466_germanika-mme-kata-mitsotaki-gia-tin-katastrofi-sti-rodo