Mία θλιβερή εικόνα για το νησί των Ιπποτών απότοκο του υπερτουρισμού και του ευκαιριακού κέρδους της σεζόν.
«Εχουμε γίνει Μύκονος νούμερο 2» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά από αρκετούς κατοίκους της Ρόδου με χρόνια ενασχόληση με τον τουρισμό. Η εικόνα με τον εργαζόμενο να σερβίρει σχεδόν κολυμπώντας στην Αγία Μαρίνα έκανε το Σάββατο τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, την άμεση αντίδραση των υπουργών Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τα πυρά κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Πρόκειται όμως για μόνο ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει μία θλιβερή εικόνα για το νησί των Ιπποτών, απότοκο του υπερτουρισμού (η Ρόδος είναι 4η στους ευρωπαϊκούς προορισμούς με τους περισσότερους τουρίστες ανά κάτοικο) και του ευκαιριακού κέρδους της σεζόν με παράλληλη εκμετάλλευση των εργαζομένων και καταπάτηση σειράς πολεοδομικών κανόνων με αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό κ.α.
Η τουριστική πίτα συρρικνώθηκε απότομα λόγω πανδημίας για να ξαναφουσκώσει από το 2021 και μετά, με διάφορους νέους παίκτες να μπαίνουν στο μοίρασμα. Επιχειρήσεις με πολλά Airbnb, ενοικιαζόμενα κάθε είδους, εκδρομές με καραβάκια εντός κι εκτός Ρόδου ή στην Τουρκία, παραθαλάσσιες επιχειρήσεις της εστίασης και ο κλάδος των μεταφορών και των ταξί είναι μερικοί από εκείνους όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός.
Στα Δωδεκάνησα που ξεχώριζαν για τη φιλοξενία τους βλέπουμε φαινόμενα βίας σε δημοπρασία για τα πόστα στις ξαπλώστρες ή πριν από λίγο καιρό σοβαρά επεισόδια για την έλευση εταιρείας που συνεργάζεται με την Uber στον κλάδο των μεταφορών. Κι όλα αυτά σε ένα νησί περίπου 100.000 κατοίκων που όπως μας λένε ντόπιοι «κλείνει από Νοέμβριο έως Απρίλιο». Οταν όμως είναι «ανοιχτό» από Μάιο έως Οκτώβριο η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους τουρίστες είναι πολλές φορές αμφίβολη, την ώρα που οι τιμές το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό για τον εσωτερικό τουρισμό.
Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου
«Υπάρχουν 5 τεχνικοί επιθεωρητές για θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε όλο τον Πειραιά και το Νότιο Αιγαίο»
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, χαρακτήρισε την εικόνα με τον εργαζόμενο-κολυμβητή ντροπιαστική, γι’ αυτό και ενημέρωσε άμεσα την Επιθεώρηση Εργασίας. «Οι επιθεωρητές που πήγαν να ελέγξουν είναι αναρμόδιοι, έχουν σχέση μόνο με το ωράριο, εάν δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι και αν τηρούνται τα δηλωθέντα. Δεν βρέθηκε το παραμικρό στην επιχείρηση. Ηταν όλα νόμιμα. Μάλιστα οι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν τους υποχρεώνει κανείς, είναι σε γνώση τους και λαμβάνουν πουρμπουάρ. Φέρονται έτοιμοι να υπογράψουν κείμενο το οποίο θα δηλώνει ότι γνώριζαν το αντικείμενο εργασίας τους και το έκαναν οικειοθελώς, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εργοδότη τους και δεν θέλουν το εργατικό κέντρο ή το σωματείο να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια για την υπεράσπισή τους», αναφέρει. Το πραγματικό πρόβλημα όμως, συνέχισε, έγκειται στο ότι αρμόδιοι για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές, με ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο να μη διαθέτει διεύθυνση τεχνικής επιθεώρησης και να υπάγεται σε αυτή του Πειραιά: «Με 4-5 άτομα πρέπει να ελέγξουν όλο τον Πειραιά και όλο το Νότιο Αιγαίο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Πρέπει να γίνει επιτέλους δεκτό το αίτημά μας να δημιουργηθεί τεχνική επιθεώρηση εργασίας στη Ρόδο, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά. Θα ενημερώσουμε τον εισαγγελέα με όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και από εκεί και πέρα είναι αρμόδιος να κινήσει τις όποιες διαδικασίες», συνεχίζει ο κ. Εγγλέζος. Τουλάχιστον, όπως μας ενημερώνει, η κατάσταση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι καλύτερη λόγω της υποχρεωτικότητας των τοπικών συλλογικών συμβάσεων, με ορισμένα φαινόμενα εκμετάλλευσης κυρίως νέων εργαζομένων να παρατηρούνται κυρίως στην εστίαση, όπου κι εκεί γίνονται προσπάθειες εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.
Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
«Υπάρχει γενική αταξία, πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού»
Η μεγάλη εικόνα είναι οι αυθαίρετες κατασκευές όπως στην παραλία της Γλύστρας αλλά και οι διάφορες εγκαταστάσεις που είναι παλαιότερες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου έχουν καταληφθεί χώροι, δεν έχουν γίνει σχετικές δημοπρασίες και εξακολουθούν να λειτουργούν. Υπάρχουν καντίνες που λειτουργούν σαν εστιατόρια, άλλοι έχουν καταλάβει χώρους και λειτουργούν σαν μπαρ – μπιτς μπαρ. Υπάρχει γενικά αταξία στο νησί που επηρεάζει πολλά πράγματα. Επειδή ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια, το οικονομικό διακύβευμα είναι μεγάλο, εμπλέκονται πολλά συμφέροντα και φοβάμαι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ.
Το φαινόμενο με τον εργαζόμενο είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο εργαζόμενος μπήκε στη θάλασσα γιατί ήταν μέσα οι ξαπλώστρες-πλατφόρμες κάτι που σαφώς δεν επιτρέπεται. Δεν πρέπει να το δούμε απλώς ως καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός εργαζόμενου, πρόκειται για τις διάφορες εκφάνσεις της αυθαιρεσίας, μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. Οι έλεγχοι που προανήγγειλαν οι κ. Γεωργιάδης και Βαρβιτσιώτης είναι στρουθοκαμηλισμός σε σχέση με την αυθαιρεσία που υπάρχει στο νησί.
Η δημοτική αρχή λέει από τη μία ότι υπάρχει νομιμότητα από άκρη σε άκρη στο νησί, όμως ζήτησε να πάρει την αρμοδιότητα να κάνει η ίδια κατεδαφίσεις και όχι η αποκεντρωμένη διοίκηση. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για νομιμότητα σε όλο το νησί και από την άλλη να ζητούν να κάνουν κατεδαφίσεις; Χρειαζόμαστε υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν τον τουρισμό, αλλά δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην αυθαιρεσία, πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού. Ενας από τους λόγους που έρχονται οι τουρίστες είναι ακριβώς αυτός, δεν μπορούμε να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.
Τα πρόστιμα για τις πλατφόρμες στη θάλασσα και η απάντηση του επιχειρηματία
Τα πρόστιμα για τις πλατφόρμες στη θάλασσα και η απάντηση του επιχειρηματία
Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ότι «κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας, το Λιμεναρχείο Ρόδου προέβη σε έλεγχο στην εν λόγω επιχείρηση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο. Επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα. Ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.05.2023 και 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί σχετικές δικογραφίες».
Ο ιδιοκτήτης της επίμαχης επιχείρησης με τον «αδιάβροχο» εργαζόμενο μίλησε χθες ανώνυμα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και όπως είπε εδώ και 27χρονια που είναι επιχειρηματίας ποτέ δεν υπήρξε καταγγελία εις βάρος του. Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός με τον εργαζόμενο, που βρίσκεται 5 χρόνια στην επιχείρηση, να το κάνει για να πάρει τα «τυχερά» του (πουρμπουάρ – αυτό φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο εργαζόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας). «Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου», συμπληρώνει αναφέροντας ότι 10 επιθεωρητές τα βρήκαν «όλα νόμιμα». Και άλλες πηγές επιβεβαίωσαν στην «Εφ.Συν.» ότι ουδέποτε νυν ή πρώην εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες εις βάρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία.
Χθες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν εργάζονται σε συνθήκες Μεσαίωνα, ούτε εξαναγκάζονται ή εκβιάζονται να κάνουν πράγματα πέρα από τα καθήκοντά τους. Μιλούν ακόμη για καλό και φιλικό κλίμα, πολύ καλές συνθήκες εργασίας και οικονομικές απολαβές και «καλή διάθεση που βγαίνει προς τα έξω»(!).
Συμβολική κινητοποίηση με σύνθημα «Για ένα κομμάτι ψωμί, δεν φτάνει μόνο η δουλειά… χρειάζεται οργάνωση και αγώνας!» πραγματοποίησε χθες έξω από το μπιτς μπαρ η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου μαζί με εκπροσώπους άλλων σωματείων.
Και καταγγελίες για ξυλοδαρμό εργαζόμενου στην Παλιά Πόλη
Σύμφωνα με αναφορές του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), νεαρός εργαζόμενος στην εστίαση στην Παλιά Πόλη της Ρόδου έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού το βράδυ του Σαββάτου όταν αρνήθηκε πρόταση επιχειρηματία να απασχοληθεί σε γειτονική επιχείρηση. Σήμερα ο εργαζόμενος συνοδευόμενος από συνδικαλιστές του ΕΚΡ αναμένεται να προσφύγει στον εισαγγελέα.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Περισσότερες και Νεότερες ειδήσεις από την
www.efsyn.gr => ΕΔΩ