Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023

ΙΔΟΥ Η #ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ" ΚΡΑΤΟΣ



Το κράτος στην Ελλάδα, επιτελικό και μη, έχει αλλεργία στην πρόληψη και η μάχη με τις φλόγες χάνεται πριν καν αρχίσει. Μόνοι ευτυχείς οι Πίνατ της δημόσιας σφαίρας, που είδαν μια νέα Δουνκέρκη στην "εκκένωση της καρότσας" στη Ρόδο.  


Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, το παιχνίδι με τις φωτιές χάνεται η κερδίζεται το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. 

Είναι ζήτημα πρωτίστως πρόληψης και μετά καταστολής. Όταν φτάσει η ώρα της καταστολής, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, οι πιθανότητες είναι εναντίον σου ακόμα και αν αυξήσεις τα εναέρια μέσα. 

Θα περίμενε κανείς από ένα "επιτελικό" κράτος, που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, να έχει κατανοήσει την αλλαγή των καιρών και να είχε επενδύσει στην πρόληψη.

Το 2019 όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα Γκολντάμερ για τη φωτιά στο Μάτι, το οποίο περιελάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: "αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε".

Από το 2019 μέχρι σήμερα, κυβερνά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, επομένως είναι εύλογο να ερωτηθεί για το τι εφαρμόστηκε από τις προτάσεις του πορίσματος όσον αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Μετέχουν για παράδειγμα ακόμη... 45 συναρμόδιοι φορείς στην πρόληψη, χωρίς να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να λύσει το ζήτημα;

Υπήρξε εξισορρόπηση της σχέσης δαπανών μεταξύ πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών;

Αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές διαπιστώσεις και τις προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ, που το επιτελικό κράτος ξέχασε στα συρτάρια.

Όταν δεν έχεις κάνει τίποτα για την πρόληψη, όταν δεν υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, όταν δεν δίνεται έμφαση στη δασοπυρόσβεση, όταν θυμάσαι τις ευθύνες των δήμων αφού πιάσει η φωτιά, τότε το επιτελικό κράτος είναι απλώς μια προπαγανδιστική κατασκευή.

Στην Ελλάδα εμπεδώνεται πλέον η αντίληψη ότι οι μεγάλες φωτιές θα σβήνουν στη θάλασσα (όπου υπάρχει) και ότι το ζήτημα είναι η σύγκριση με την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι για να αυτοϊκανοποιούνται τα πληρωμένα τρολ στο twitter.

Στο Μάτι, το κράτος έπιασε πάτο και η κυβέρνηση που είχε την ευθύνη τιμωρήθηκε στις κάλπες. Ως πότε η ανεπάρκεια των σημερινών θα καλύπτεται πίσω από τη σύγκριση με μια από τις χειρότερες τραγωδίες της Μεταπολίτευσης;

Η Ρόδος καίγεται επί μέρες και είναι δύσκολο να βρεις πού ακριβώς βρίσκεται η επιτυχία του κρατικού μηχανισμού σε μια καταστροφή τέτοιας έκτασης.

Η κορύφωση της αποτυχίας, που είναι κυρίως αποτυχία οργάνωσης και πρόληψης και λιγότερο καταστολής, έφερε και έξαρση της προπαγάνδας και αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι διότι προμηνύει ότι δεν θα αναζητηθούν λύσεις.

Από τη στιγμή που ξέφυγαν οι φωτιές σε Μάνδρα, Δερβενοχώρια και Ρόδο, δημοσιολογούντες που το πρωί υποδύονται τους δημοσιογράφους και το βράδυ ονειρεύονται ότι είναι Πίνατ στη θέση του Πίνατ σήκωσαν μανίκια (χωρίς να είναι αξύριστοι):

  • Απαριθμούσαν με πάθος τα εναέρια μεσα και τα σκάφη, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα και προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας κατάστασης "υπό έλεγχο".
  • Χλεύασαν οποιονδήποτε δεν είναι ευτυχισμένος με την πολιτική της εκκένωσης και ας καούν τα πάντα. Σε λίγο όποιος λυπάται για δάση, ζώη ή για το... σπίτι του, θα αντιμετωπίζεται ως εθνικός μειοδότης.
  • Τα έβαλαν με τους δήμους, που "πήραν τόσα χρήματα", χωρίς να αναρωτηθούν γιατί αυτός που τους τα έδωσε δεν έλεγξε τι έκαναν με αυτά
  • Ένιωσαν περήφανοι για τη "μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών". Λίγο ακόμα και θα τη συγκρίνουν με τη Δουνκέρκη, κάτι που απευχόμαστε διότι τα αγγλικά ΜΜΕ έχουν ήδη ενημερωθεί από τα tweets τουριστών για την "οργανωμένη εκκένωση της καρότσας".
  • Πανηγύρισαν επειδή μοιράστηκαν σάντουιτς στους τουρίστες
  • Ανακουφίστηκαν που κάηκε μόνο το 10% των τουριστικών περιοχών στη Ρόδο
  • Συμπόνεσαν αξύριστους δήθεν ταλαιπωρημένους πολιτικούς με θολωμένα ρολόγια
  • Όταν όλα τα επιχειρήματα τελείωσαν, εργαλειοποίησαν ξανά το Μάτι, κάνοντας ανάληψη από το ΑΤΜ της τυμβωρυχίας.

Η προπαγάνδα όμως δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση και στις πολλές πυρκαγιές που επιφυλάσσει το μέλλον για τα δάση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει από Σεπτέμβριο πάνω στον σχεδιασμό της πρόληψης των πυρκαγιών. Να μεταφέρει πόρους, να οργανώσει ομάδες εθελοντών, να αποκτήσει πλήρη εικόνα των δασών και να επιταχύνει τον καθαρισμό τους, να ξεμπλέξει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να θέσει χρονοδιάγραμμα ενεργειών και να ενημερώσει τη Βουλή για το τι κάνει και τι θα κάνει ενόψει του επόμενου καλοκαιριού.

Να εξασφαλίσει τη συναίνεση για τα παραπάνω και να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και την αδράνεια, που οδηγούν σε αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι ακόμα και επί των ημερών του... "επιτελικού κράτους".

Ας χρησιμοποιήσει και προπαγάνδα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια αν χρειαστεί. Αν όλος ο αυτός ο στρατός των δημοσιολογούντων - Πίνατ (ζητώ συγγνώμη από τον Πίνατ), έθεταν τα χαρίσματά τους στην υπηρεσία του ιερού σκοπού της πρόληψης των πυρκαγιών, ποιος θα είχε αντίρρηση;

Να κέρδιζε επιτέλους και κάτι ο πολίτης από τον καθημερινό αυτοεξευτελισμό τους. 


Μάνος Χωριανόπουλος 

Περισσότερα από το news247.gr =>  ΕΔΩ


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More