Πέμπτη, Μαΐου 25, 2023

Αυτή θα είναι η πορεία της τουριστικής σεζόν 2023




Σχεδόν 700.000 λιγότερες αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί από την αγορά της Γερμανίας προς τη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι, με το σύνολο της σεζόν να κλείνει με μικρή αύξηση κατά 2,2%. 

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και προέρχονται από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. Στο σύνολο της σεζόν του 2023, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, οι διεθνείς αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί, καταγράφουν μικρή αύξηση, σε ποσοστό 2,2% σε σχέση με πέρυσι, με βασικές όμως αγορές εισερχόμενου τουρισμού να σημειώνουν ακόμα και διψήφια μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, για τη χώρα μας τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο, έχουν προγραμματισθεί 24,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές θέσεις, εκ των οποίων το 53,7% αφορούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι περισσότερες από αυτές, έχουν προγραμματισθεί τον Αύγουστο και ανέρχονται σε 4,7 εκατομμύρια. 

Το νέο εργαλείο “airdata tracker” του ΙΝΣΕΤΕ, δείχνει οριακή μείωση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό για όλους τους κύριους μήνες του καλοκαιριού, σε σχέση με το 2022, ενώ ο Μάρτιος όπως ήταν λογικό κατέγραψε ήδη τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 44,9% (261.000 θέσεις), αφού τον ίδιο μήνα πέρυσι ίσχυαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ο Απρίλιος ήταν επίσης ιδιαίτερα ενισχυμένος κατά 16,1%, ενώ οριακή μείωση θέσεων από το εξωτερικό σε ποσοστό 0,3%, 0,7% και 0,3% σημειώνεται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Για τον Οκτώβριο η μείωση αγγίζει το 4%.

Διψήφια μείωση από Γερμανία – Μεγάλη άνοδος από Ισραήλ

Στο σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2023 οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, δείχνουν από τη Γερμανία να είναι σημαντικά μειωμένες κατά 14,9%, τη Γαλλία κατά -8,3%, την Ιταλία κατά – 2,5% και την Ολλανδία κατά -1,5%. Η μείωση των θέσεων από Γερμανία αφορά σε πάνω από 700.000 θέσεις και περίπου 150.000 από Γαλλία. Μείωση σε ποσοστό 12,1% εμφανίζουν οι αεροπορικές θέσεις και από Ελβετία, ίδιο ποσοστό κάτω και από Σουηδία, ενώ η μείωση από Δανία φτάνει το 16,4%, πάντα στο σύνολο της σεζόν.

Τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων από Γερμανία καταγράφει η Κως και η Ρόδος σε ποσοστό 24,8% και 24,1% αντίστοιχα και ακολουθεί το Ηράκλειο με -14,4%.

Αύξηση παρουσιάζουν οι θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3,6% και τις ΗΠΑ κατά 1,4%. Από τις δευτερεύουσες αγορές εισερχόμενου τουρισμού σημαντική άνοδος καταγράφεται στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων από Ισραήλ σε ποσοστό 62,8% που μεταφράζεται σε 950.000 περίπου θέσεις, αλλά και από Κύπρο στο +17,5%, Ισπανία και Πολωνία στο +27%, και Τσεχία +15,2%. Μεγάλη είναι και η άνοδος από Σερβία στο 63% με 178.000 περίπου προγραμματισμένες θέσεις. 


Κάτω πολλές αγορές σε Σαντορίνη και Μύκονο

Διψήφια ποσοστά μείωσης προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό καταγράφει η Σαντορίνη από πολλές και σημαντικές αγορές. Στο σύνολο της σεζόν μικρή αύξηση κατά 2,8% υπάρχει από την αγορά της Αγγλίας, ενώ η Γερμανία είναι κάτω σε ποσοστό 49,6%, η Ιταλία – 35,1%, Γαλλία -5,8%, Πολωνία – 43,8%, Ισραήλ – 42,8% και Εμιράτα – 35,6%.

Παρόμοια εικόνα και στη Μύκονο, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το 2023 να είναι κάτω κατά 21.9% από Ιταλία, -12,5% από Αγγλία, -26,3% από Γαλλία, -20,7% από Ελβετία και -52,2% από Γερμανία.

Πως κινείται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου

Περίπου 1,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί από πάνω από 50 χώρες του εξωτερικού για τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ο προγραμματισμός για ολόκληρο τον Ιούνιο είναι 4 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Επιστρέφουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο που δείχνει τους Ρώσους και τους Ουκρανούς να επιστρέφουν για διακοπές στη χώρα μας. Για την Αθήνα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από Ρωσία για το σύνολο της σεζόν είναι 25.300 και για τη Θεσσαλονίκη 4.300, ενώ από την Ουκρανία οι θέσεις προορίζονται για Αθήνα και ανέρχονται σε 24.400.

Άλλες νέες αγορές που έχουν θέσεις για Αθήνα είναι η Λιβύη με 11.360, το Μαρόκο επίσης για Αθήνα με 8.741 και η Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν για Θεσσαλονίκη με 5.688 και 1.566 θέσεις αντίστοιχα.

Προβληματισμός στην τουριστική αγορά

Η ατμόσφαιρα στους κύριους ελληνικούς προορισμούς, μετά το δυναμικό ξεκίνημα της σεζόν λόγω Πάσχα, χαρακτηρίζεται μάλλον αμήχανη. Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς η «κοιλιά» που σημειώθηκε αμέσως μετά τις εορτές είναι έκδηλος, κυρίως στις εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, όπως οι μεταφορές, η εστίαση και το εμπόριο. Ο κακός καιρός δεν ευνοεί την κατάσταση, καθώς οι βροχοπτώσεις κρατούν τους τουρίστες μέσα στα ξενοδοχεία τους. Πήγες προερχόμενες από ξένους tour operators δήλωσαν στο NEWS 24/7, ότι η ακρίβεια στα αεροπορικά εισιτήρια, η υπερπροσφορά πακέτων σε χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία αλλά και η μείωση της ορμής των ξένων για διακοπές που υπήρξε πέρυσι λόγω πανδημίας, είναι οι κύριοι λόγοι που έχουν κάπως «μουδιάσει» την αγορά. 

Βίκη Βαμιεδάκη 

=> www.news247.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More