Επίκαιρη ερώτηση από τον Αλ. Τσίπρα στον απόηχο των δημοσιευμάτων για το «παράκεντρο εξουσίας» που είχε στηθεί από άτομα εντός του Μαξίμου και παρακολουθούσε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους ● Ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί αντί του πρωθυπουργού με τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει τα ζητήματα των υποκλοπών σε Ελλάδα και Κύπρο. Αρνήθηκαν να συναντηθούν με την επιτροπή τα πρόσωπα - κλειδιά της υπόθεσης.
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς μετράμε πλέον αντίστροφα για τον ερχομό της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει τα ζητήματα των υποκλοπών σε Ελλάδα και Κύπρο. Το πρόγραμμα επίσκεψης της Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα και, παρά το γεγονός ότι είχαν ζητήσει να συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει στη θέση του τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ηταν εμφανής η αγωνία του να μην εμφανιστεί στο προσκήνιο, κάτι που δύσκολα πλέον θα αποφύγει και αυτό επειδή, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον ίδιο, στον απόηχο των τελευταίων δημοσιευμάτων για το «παράκεντρο εξουσίας» που είχε στηθεί από άτομα εντός του Μαξίμου και που παρακολουθούσε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ευθέως στον πρωθυπουργό την εύλογη ανησυχία αν χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές (ήδη βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο) με το θέμα των υποκλοπών ανοικτό και το pretador ενεργό. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια χρονική σειρά.
Ο ερχομός των μελών της Επιτροπής ήταν γνωστός από τον Σεπτέμβριο. Το σχετικό πρόγραμμα είχε αναρτήσει στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, δημιουργώντας μάλιστα ένα επεισόδιο με τον επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος τον είχε καλέσει να το κατεβάσει, επειδή επρόκειτο για ένα «προσχέδιο» και τίποτε δεν ήταν οριστικό. Το ρεπορτάζ ανέφερε, τότε, ότι υπήρξαν πιέσεις από το Μαξίμου προς τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να ακυρωθεί η επίσκεψη, πράγμα το οποίο τελικά δεν κατάφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής, πλην του κ. Μητσοτάκη, είχαν ζητήσει να συναντηθούν με τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, με τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως επίσης και με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ολοι αρνήθηκαν. Θεσμικά, τον πρωθυπουργό θα αντικαταστήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οι συναντήσεις και τα πρόσωπα
Από εκεί και πέρα, τα μέλη της Επιτροπής που φτάνουν στην Αθήνα αύριο το απόγευμα θα συναντηθούν αρχικά με τους δημοσιογράφους Δάφνη Παπαδοπούλου και Γιάννη Σουλιώτη (Καθημερινή), Νεκταρία Σταμούλη (ΑΠΕ και Politico), Νικόλα Λεοντόπουλο (Reporters United) και Τάσο Τέλλογλου (Inside Story), οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Την Πέμπτη, θα συναντηθούν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως επίσης και τους βουλευτές Χάρη Θεοχάρη (Ν.Δ.), Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) και Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ 25), με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, και με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, Βασίλη Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.). Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα συναντήσουν τα θύματα του Predator. Tον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστο Σπίρτζη, και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Την Παρασκευή, θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Χρήστο Ράμμο, εν συνεχεία με εκπροσώπους ΜΚΟ για τα δικαιώματα και θα κλείσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα με συνέντευξη Τύπου, η οποία θα δοθεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ερώτηση Τσίπρα
Στην ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αναφέρεται διεξοδικά στα δημοσιεύματα των ΝΕΩΝ και του Βήματος, όπως επίσης και στις αποκαλύψεις του Inside Story, αναφέρει ότι «γεννάται ένα μείζον, όχι μόνο πολιτικό και ηθικό, αλλά υπαρξιακό για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ερώτημα: Πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ενόσω όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι “εθνικά επικίνδυνος”, αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα». Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ απαντήσει στα κάτωθι:
- «Θα επιμείνετε στην αντιθεσμική και αντισυνταγματική επίκληση δήθεν εθνικού απορρήτου, αφήνοντας με δική σας ευθύνη στο πλήρες σκοτάδι την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ακόμη και απέναντι στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή θα άρετε το απόρρητο, δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού Predator και επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν;
- Θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη να οδηγήσετε τη χώρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό Predator να συνεχίζει να παρακολουθεί πολιτικούς σας αντιπάλους ή θα ακολουθήσετε τη προτροπή, ακόμη και κορυφαίων στελεχών της παράταξής σας, “η επίκληση του απορρήτου να υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”»;
Επειτα από το μπαράζ των δημοσιευμάτων, το Σαββατοκύριακο, από ΝΕΑ και Βήμα, σύμφωνα με τα οποία είχε στηθεί ένα παράκεντρο παρακολουθήσεων στο Μαξίμου, που είχε στόχο ακόμα και μέλη της κυβέρνησης -«φωτογραφιζόταν» ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης-, ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης φαίνεται πως ήταν η «γέφυρα» για τον ερχομό των εταιρειών του Ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν, μία εκ των οποίων εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Στα δημοσιεύματα γινόταν λόγος και για την εμπλοκή του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος απευθύνθηκε στον Δημητριάδη για βοήθεια (εκ μέρους του Ντίλιαν) και εκείνος τον παρέπεμψε σε δικηγόρους, τα ονόματα των οποίων είχαν αναμιχθεί στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο.
Οι κινήσεις της Intellexa
Χθες, το Inside Story παρουσίασε στοιχεία για τις κινήσεις που έκανε η εταιρεία του Ντίλιαν και του Μπίτζιου, Intellexa, προκειμένου να προστατευθεί, όσο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο η υπόθεση των νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων, αξιοποιώντας τον χώρο και τον χρόνο που της δόθηκε, από ποιον άλλον; Την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο μοναδικός έλεγχος στην εταιρεία έγινε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ήταν εντελώς προσχηματικός, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν έχει προβεί σε κάποια έρευνα η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν καταφύγει με μηνύσεις τα θύματα του Predator.
Οπως αναφέρει το Inside Story, «στις 31 Αυγούστου (και αφού έχει αποκαλυφθεί το σκάνδαλο), η εταιρεία εμφανίζεται να απολύει όλο το προσωπικό της, συνολικά 18 άτομα, πλην της HR manager, η οποία αποχωρεί δέκα μέρες αργότερα». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «η ιδέα της διοίκησης της εταιρείας είναι για ένα διάστημα να παραμείνει το ελληνικό project της μια “Ωραία Κοιμωμένη”. Σύμφωνα με μία πηγή κοντά στην εταιρεία, η λειτουργία ήταν αδύνατη μετά από όσα συνέβησαν τον Αύγουστο “καθώς υπήρχε φόβος ότι θα παγώσουν οι λογαριασμοί της και δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει πληρωμές”».