Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022

Τέλος τουριστικής σεζόν: Δεν ήταν τελικά χρονιά ρεκόρ το 2022 για την Ελλάδα



Δεν κατάφερε τελικά η χώρα μας να περάσει τα νούμερα των τουριστών της χρονιάς πριν από την πανδημία και αυτό διότι ο οδικός τουρισμός κατέγραψε πολύ μεγάλη μείωση. Ποιοι είναι οι λόγοι.


Χτες, Κυριακή 6 Νοεμβρίου έπεσε η αυλαία για τη τουριστική σεζόν του 2022, με όλους τους θερινούς προορισμούς της χώρας να αποχαιρετούν τους τελευταίους ταξιδιώτες ενός ιδιαίτερου καλοκαιριού, του πρώτου μετά την πανδημία. Μόνο το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα συνεχίσει να υποδέχεται κάποιους Γερμανούς τουρίστες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με λιγοστές μονάδες να μένουν ανοιχτές στο νησί για να τους εξυπηρετήσουν.

Η μεγάλη διεθνής έκθεση τουρισμού WTM που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο, θα φέρει τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν του 2023, μου μεν στα σχέδια των tour operators φαίνονται αισιόδοξα, όμως η ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, σκορπά την αβεβαιότητα.

Ένας γενικός τίτλος που θα μπορούσε να μπει για το φετινό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού θα ήταν: «Αεροπορικές αφίξεις VS οδικών σημειώσατε ένα». Ο «χρυσός» Οκτώβρης που μόλις ολοκληρώθηκε, θα δείξει πλέον με βεβαιότητα για σχεδόν το σύνολο της χώρας την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Τα 1,6 εκατομμύρια ξένων τουριστών που ήρθαν τον Οκτώβριο πριν από την πανδημία, ήδη ξεπερνιούνται από τα στοιχεία των αεροδρομίων της χώρας για φέτος και άρα το -0,2% που ήταν η μείωση από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα καλυφθεί.

Οι οδικές αφίξεις των ξένων τουριστών όμως, θα «χαλάσουν τα νούμερα». Ήδη μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη που ουσιαστικά και ολοκληρώνονται οι προσελεύσεις τουριστών μέσω των μεθοριακών μας σταθμών, δείχνουν μείωση πάνω από 35%. Λείπουν ουσιαστικά σχεδόν 6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, που προέρχονταν κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων. Από αυτούς τα 2,5 εκατ. είναι Βούλγαροι, 500.000 από τη Β. Μακεδονία, 300.000 από Αλβανία και άλλες τόσες από Τουρκία.

Ποια είναι τα νούμερα

Το σύνολο των αεροπορικών αφίξεων ξένων τουριστών από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ανέρχονται σε 18,4 εκατομμύρια με μείωση 0,2% σε σχέση με το 2019, ενώ οι οδικές διεθνείς αφίξεις σε 6,62 εκατομμύρια, καταγράφοντας πτώση 35,4% έναντι του ’19. Αν υπολογίσουμε και τα νούμερα που εκτιμώνται με μικρή απόκλιση για τον Οκτώβριο, θα μιλάμε για περίπου 27 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, που ίσως στο κλείσιμο του έτους φτάσουν τα 29 εκατ., αντί των 33 περίπου εκατομμυρίων του 2019.

Τι κατόρθωσε και τι δεν κατάφερε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι

Το μεγάλο κατόρθωμα της χώρας είναι το γεγονός ότι κατάφερε μέχρι και το τέλος Αυγούστου και παρά τη μείωση στη εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά -12,4%, να συγκρατήσει την πτώση των εσόδων της. Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την ίδια περίοδο εμφάνισαν μείωση κατά 3,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 12,74 δισ. ευρώ.

Ένα κατόρθωμα ακόμη είναι το ότι η χώρα κατάφερε να καλύψει σε ένα βαθμό τις απώλειες των περίπου 600.000 Ρώσων τουριστών και των αρκετών χιλιάδων Ουκρανών που ήρθαν στη χώρα μας διακοπές το 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη, όπου μόνο μέσω των αεροδρομίων της έφτασαν στο νησί το 2019 πάνω από 300.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες.

Στον αντίποδα, τα εκατομμύρια των τουριστών που χάθηκαν από τον οδικό τουρισμό φέτος, οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Αφενός ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση και αφετέρου η αδυναμία της Ελλάδας να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο των ξένων, μέσω των μεθοριακών μας σταθμών. Οι ουρές των πολλών χιλιομέτρων, όλο το 24ωρο, απέτρεψαν όπως φάνηκε πολλούς από το να έρθουν, ενώ υπήρξαν και άλλα θέμα με τις βίζα.

Οι παραδοσιακές αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, κατέγραψαν σχεδόν στο σύνολο τους αύξηση φέτος και σε σχέση με το 2019, ειδικά η Αγγλία και η Γερμανία.

Οι πρωταθλητές του ελληνικού τουρισμού το 2022

Η Σαντορίνη θα στεφτεί σίγουρα η βασίλισσα της φετινής τουριστικής σεζόν, αφού σχεδόν διπλασίασε τους ξένους τουρίστες που έφτασαν στο νησί με απευθείας πτήσεις και αναμένεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου ότι ξεπέρασαν τις 825.000 αντί των 520.000 το 2019. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε επίσης διψήφια σημαντική αύξηση διεθνών αφίξεων μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, κατά 23,2%

Ως ο καλύτερος μήνας μετά την πανδημία για το αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν ο Οκτώβριος που μας πέρασε. Η επιβατική κίνηση του Ελ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ανήλθε σε 2,29 εκατ., ελάχιστα μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με το ’19. Η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μείωση της τάξης του 2,6% τον Οκτώβριο, ενώ στο σύνολο του έτους οι διεθνείς επιβάτες είναι μειωμένοι κατά 14,9%.

Στα αναλυτικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, που είναι διαθέσιμα μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο των Αθηνών καταγράφηκαν 4,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -830 χιλ. και ποσοστό -16,1%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -309 χιλ. και ποσοστό -16,5%

Το Ηράκλειο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου υποδέχθηκε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, αντί 3,3 εκατ. του συνόλου του 2019. Στο αεροδρόμιο των Χανίων η αύξηση είναι μεγάλη αφού μέχρι 31/9 οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,8%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου οι διεθνείς αφίξεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,6 εκατομμύρια, αντί 2,3 το ίδιο διάστημα του ’19. Και στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μέχρι τις 31/9 διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 3,4%.

Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκατ. μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας 15,3%, ενώ και στο Άκτιο οι αφίξεις για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 21,3%. Αυξητική είναι η τάση και στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά κατά 4,4% και 7,2% αντίστοιχα.

Ποιες αγορές κατέγραψαν άνοδο

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το INΣΕΤΕ προκύπτει ότι από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά +8,8% και διαμορφώθηκε σε 2,89 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά +14,2% και διαμορφώθηκε σε 1,314 εκατ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά +21,0% και διαμορφώθηκε σε 3 εκατ., ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά -17,8% και διαμορφώθηκε σε 647.000 ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά -93,1% και διαμορφώθηκε σε 27.000 ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 19,4% και διαμορφώθηκε σε 7,1 εκατ. ταξιδιώτες. 

Βίκη Βαμιεδάκη

=> news247.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More