Τρίτη, Αυγούστου 23, 2022

Οικονομία: Τώρα αρχίζει το μαρτύριο για τα ελληνικά νοικοκυριά...


Πυκνώνουν τα σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας στην ευρωζώνη

Ο κόσμος όλος ζει την τέλεια καταιγίδα σε οικονομικό επίπεδο. Ο πόλεμος σαρώνει την Ουκρανία προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς. Η κλιματική αλλαγή φέρνει ξηρασία και τερατώδη προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ομως στην Ευρώπη υπάρχει ένα «γαλατικό χωριό». Αν πιστέψουμε τα πετσωμένα ΜΜΕ της διαρκούς απομύζησης του κρατικού κορβανά ώστε να θαυμάζουν «έργα και ημέραι» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσοι ζουν στην Ελλάδα απολαμβάνουν μια καταπληκτική ποιότητα ζωής, αφού η οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία, η άκρατη έμμεση φορολόγηση σε τρόφιμα και καύσιμα (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) είναι αιτία κυβερνητικών πανηγυρισμών, ο τουρισμός φέρνει ποταμούς χρήματος στον κρατικό κορβανά και βέβαια παράγονται πολλές και –κυρίαρχα– καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οσο για τους πολίτες αυτής της χώρας; Ευγνωμονούν ή οφείλουν να ευγνωμονούν τον πρωθυπουργό για τα επιδόματα που τους χορηγεί.

Τι κι αν ο πληθωρισμός καλπάζει (στο 11,3% τον μέτρησε για τον Ιούλιο η Eurostat, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων). Τι κι αν οι τιμές του ρεύματος που καταναλώνουμε τον Αύγουστο θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 25-40% (οι μεγαλύτερες χρεώσεις κινούνται πάνω από το 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αγγίζοντας ακόμη και το 0,70 ευρώ, όταν η μικρότερη χρέωση για τον προηγούμενο μήνα ήταν 0,48 ευρώ). Τι κι αν αναμένεται νέα αύξηση της τάξης του 20% στις τιμές των τροφίμων και βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (π.χ. καθαριστικά) από τον Σεπτέμβριο;

Προφανώς η Ελλάδα με την καταπληκτική ποιότητα ζωής, κατά Κυρ. Μητσοτάκη, εξαρτάται από την ευρωπαϊκή επικράτεια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 60% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ελλάδα εισάγεται κυρίαρχα από ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία. Τι συμβαίνει όμως εκεί;

• Το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτό φέρνει τεράστια αύξηση των τιμών προϊόντων (ειδικά των καυσίμων) στη διεθνή αγορά που συναλλάσσεται με δολάριο.

• Στη Γερμανία, η οποία διατηρεί την κυριαρχία στις ελληνικές εισαγωγές, καταγράφηκε νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές παραγωγού κατά 32,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο ενισχύθηκε 0,6% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του δείκτη στα χρονικά της Γερμανίας.

• Τα ποτάμια που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό της κεντρικής Ευρώπης με προϊόντα και πρώτες ύλες, που εισέρχονται κυρίως μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ, λόγω της ξηρασίας έχουν στεγνώσει, με αποτέλεσμα οι μεγάλες φορτηγίδες να παραμένουν δεμένες. Η προηγούμενη παρόμοια ξηρασία το 2018 κόστισε 5 δισ. ευρώ. Από την άλλη, μειώνεται η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η απόδοση των σταθμών παραγωγής ρεύματος από πυρηνική ενέργεια αφού υπολειτουργούν τα συστήματα ψύξης. Αρα μεγεθύνεται η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ολα αυτά φέρνουν μετακύλιση κόστους στις τιμές των προϊόντων.

• Η Ρωσία μέσω της Gazprom δηλώνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί έως και κατά 60% τον χειμώνα, προσεγγίζοντας τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα (από 240 ευρώ τώρα)!

Οπως εύκολα συνάγεται, ο γολγοθάς για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμη δεν έχει αρχίσει…


Διαβάστε Σχετικα Θέματα => ΕΔΩ

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More