Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2021

Ταξίδι στα νησιά για ανεμβολίαστους μόνο με μοριακό ή rapid τεστ - Κόβονται τα self test


 

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ή σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapit test τις τελευταίες 48 ώρες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα. 

Για ανήλικους 12-17 ετών είναι υποχρεωτικό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, το οποίο εξαιρείται ως αποδεικτικό απο τους ενήλικες (όπως στην εστίαση και την ψυχαγωγία). Oι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα, όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αξίζει επίσης να σημωθεί πως σε αντίθεση με την αναχώρηση που απαιτείται αποκλειστικά rapid ή PCR, για την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι από τα νέα μέτρα για την μετακίνηση στα νησιά εξαιρούνται: Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Επίσης εξαιρούνται από τα μέτρα,

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει,
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις

Για τις χερσαίες μετακινήσεις, παρότι είχε διαρρεύσει νωρίτερα πως θα ισχύσουν ανάλογα μέτρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί εν ευθέτω χρόνω. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο, που είχε αποδοθεί σε σχετική εισήγηση των ειδικών της Επιτροπής, προέβλεπε να επιτρέπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, τρένα, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα) αλλά και ΙΧ μόνο σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή με την επίδειξη αρνητικού τεστ rapid ή PCR, και όχι self test. Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως το σχέδιο αξιολογείται από την κυβέρνηση μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ για τον τρόπο ελέγχου των ΙΧ απάντησε πως και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε διόδια. 

 

Σε γιατρούς και φαρμακοποιούς το rapid test - Ποιο είναι το κόστος

Επισημαίνεται, ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησιά, όπως και στην περίπτωση των χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου, θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό ή φαρμακοποιό για να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid test, αφού τα self test καταργούνται. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη, ενώ το κόστος ενός rapid test που διενεργείται εκτός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ κοστίζει 20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον μοριακό έλεγχο (PCR), αυτός μπορεί να διενεργηθεί να τον διενεργήσουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές. Οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Ερωτήματα για το «κόψιμο» των self tests

Η απόφαση για το «κόψιμο» των self tests ως αποδεικτικού για έλεγχο νόσησης έχει προκαλέσει ερωτήματα για την αξιοπιστία τους ως εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 14 Μαΐου είχε ανακοινωθεί ότι η μετάβαση σε νησιωτικό προορισμό, με πλοίο ή αεροπλάνο, θα γινόταν για τους ανεμβολίαστους είτε με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε rapid τεστ 24ωρών είτε με self τεστ πάλι 24 ωρών. 

Σε ερώτηση γιατί τα self tests δεν θα γίνονται πλέον δεκτά στην ψυχαγωγία και τα ταξίδια, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση ως εργαλείο ελέγχου, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε πως δεν υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας, αλλά ζήτημα εμπιστοσύνης προς τους πολίτες. «Δεν υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας αλλά βεβαίωσης για το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο καθώς πρόκειται για μη ουσιώδη δραστηριότητα, άρα ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης είναι πιο αυξημένος. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ωστόσο πως και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών τεστ, ενώ ειδικοί έχουν υπογραμμίσει πως είναι αναξιόπιστα σχετικά με το αρνητικό αποτελεσμα σε ασυμπτωματικούς. Επιπλέον εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός πως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμπιστευόταν τις δηλώσεις των πολιτών που έκαναν self tests για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο κ.α., αλλά τώρα αμφιβάλει για όσα θα δηλώνουν. 

 

Πηγή: tvxs.gr 



 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More