Εξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε δημοφιλή νησιά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατά τόπους περιοριστικών μέτρων. Οι σκέψεις της Κυβέρνησης για φθινόπωρο και χειμώνα.
Με προβληματισμό παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την επικίνδυνα ανοδική πορεία των κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς και ειδικά στα δημοφιλή για διακοπές νησιά.
Σε αρκετά εξ αυτών παρατηρείται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων του ιού και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται που θα φτάσει η κατάσταση τον Αύγουστο, μήνα με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού ενόψει της θερινής ραστώνης. Και μπορεί σε πολλές από τις περιοχές αυτές ο τοπικός πληθυσμός να έχει εμβολιαστεί στη μεγάλη πλειοψηφία, η «ζημιά», όμως, προκύπτει κυρίως από τους επισκέπτες, με αιχμή του δόρατος τους νέους που έχουν στην κορυφή των προτιμήσεών τους τέτοιους προορισμούς.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται επί της ουσίας νησιά όπου τα τελευταία 24ωρα έχει εκτοξευτεί ο δείκτης θετικότητας, όπως η Πάρος, η Τήνος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, οι Σπέτσες και η Ίος, η οποία κινδυνεύει με «λουκέτο», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε (στον ΣΚΑΪ), πιθανό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στο νησί, στο οποίο θα μεταβούν από την Αττική 30 αστυνομικοί για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με συνοπτικές διαδικασίες, να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα όπου και για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Επί τάπητος βρίσκονται για τις επικίνδυνες περιοχές, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ο περιορισμός του αριθμού των συνδαιτυμόνων στην εστίαση και η αναστολή των πανηγυριών και των θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων.
Ήδη πάντως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το έδαφος για την περίοδο μετά το καλοκαίρι, συνεχίζοντας παράλληλα την εκστρατεία πειθούς για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με φόντο το τείχος ανοσίας, που μάλλον αργεί ακόμα να χτιστεί. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε τη «συνταγή» για μετά το φθινόπωρο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες θα επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς, θέμα που έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Όπως προβλέπει πάντως και για τους 11.700 νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις σχολικές αίθουσες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μοριακό ή το ράπιντ τεστ, είτε την επίδειξη βεβαίωσης ότι έχουν νοσήσει.
Χθες, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έφτασε τα 5 εκατομμύρια. Με αυτήν την ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού, τους υγειονομικούς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε μία και κάθε έναν που συμβάλλει σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια».
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ηλικίας 18 και άνω μπορούν αυτή τη στιγμή να κλείσουν - και μάλιστα άμεσα- ραντεβού εμβολιασμού με όποιο εμβόλιο θέλουν. Για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού οι γονείς τους, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών η πλατφόρμα εμβολιασμού θα ανοίξει αύριο, Παρασκευή.
Αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται, παράλληλα, και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας από ασθενείς με κορωνοϊό. Οι νέες εισαγωγές, κατά το τελευταίο 24ωρο, αυξήθηκαν στις 196 (από 153 προχθές), οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 144, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νεκρών στους 15 (από 8 το προηγούμενο 24ωρο).
Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr