Παρασκευή, Μαΐου 28, 2021

Σε αναμονή για τους Βρετανούς τουρίστες, θρίλερ με το πότε θα μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα


 

 

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται το πότε θα καταφέρει να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, από το πορτοκαλί που είναι σήμερα στο σύστημα "traffic light system", που θα σημάνει πως οι επισκέπτες που θα επιστρέφουν από τη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις 31 Μαΐου με ισχύ από τις 7 Ιουνίου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 

Παρά το γεγονός πως τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται κάθε εβδομάδα και το φορτίο μειώνεται, δεν είναι σίγουρο εάν θα δοθεί στους Βρετανούς το πράσινο φως για ταξίδια στην Ελλάδα. Ένα ενδεχόμενο που κερδίζει πόντους είναι να μπουν κάποια ελληνικά νησιά στην πράσινη λίστα, και όχι όλη η Ελλάδα, μαζί επίσης με τα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες νήσους. 

Σημειώνεται πως ο σχετικός φάκελος με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες έχει ήδη σταλεί προς αξιολόγηση στους λοιμωξιολόγους στη Μεγάλη Βρετανία.

Φοβίζει η ινδική μετάλλαξη

Ένας σημαντικός λόγος που η βρετανική Κυβέρνηση είναι ακόμη διστακτική στο να δώσει περισσότερες δυνατότητες στους Βρετανούς τουρίστες  είναι η ινδική μετάλλαξη. Υπάρχει έντονη ανησυχία για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού της ινδικής μετάλλαξης τις τελευταίες εβδομάδες και θεωρείται πως οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις. 

Ακυρώσεις μέχρι να αλλάξει το χρώμα

Το να μπουν έστω κάποιοι προορισμοί στην πράσινη λίστα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αυτόματα, όπως λένε επιχειρηματίες του τουρισμού, θα ξεκινήσουν να επιβεβαιώνονται οι κρατήσεις που έχουν γίνει από τους Βρετανούς τουρίστες. Προορισμοί όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, η Κως και η Ρόδος στηρίζονται πολύ στη βρετανική αγορά και κάθε εβδομάδα που χάνεται στοιχίζει πολύ στις τοπικές οικονομίες. Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποχρεωτική καραντίνα, υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις .

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μάλιστα το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Vicky.kourlibini@capital.gr

 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More