Το χαρμόσυνο νέο της εβδομάδας, αν και εφόσον ισχύσει αφού η πανδημία επελαύνει, είναι ότι ο χτυπημένος στο μαλακό υπογάστριο από τις ανέμελες κυβερνητικές επιλογές κλάδος της εστίασης ανοίγει στις 3 Μαΐου. Ομως αυτό γεννά προβληματισμούς, αφού τα δεδομένα καθιστούν τον τρόπο λειτουργίας προβληματικό.
Τα μεγάλα ζητήματα αφορούν καίριους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αναλυτικότερα:
-Οι αποστάσεις που επιβάλλονται και το γεγονός ότι υφίσταται περιορισμός στα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι φέρνουν στο προσκήνιο τα λειτουργικά έξοδα. Οπως εκτιμάται, δεν θα καλύπτονται από τον ημερήσιο τζίρο. Αυτό σημαίνει ότι θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι καθώς πολλοί θα παραμείνουν σε αναστολή.
-Η ρευστότητα των καταστημάτων βρίσκεται στο ναδίρ. Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, τέσσερις στις δέκα εταιρείες δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα. Το ερώτημα, ειδικά για τους μικρούς παίκτες της εστίασης, είναι πόθεν θα προκύψουν οι πόροι χρηματοδότησης για την αγορά των πρώτων υλών (ευπαθή προϊόντα που δεν αντέχουν πολλές ημέρες). Επίσης, υπό τον φόβο των λουκέτων οι συναλλαγές στην αγορά γίνονται μόνο τοις μετρητοίς.
-Το ωράριο λειτουργίας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας μέχρι τις 23.00 σημαίνει πολύ απλά ότι θα κατεβαίνουν ρολά στις 22.30.
Αυτό αφορά κυρίως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που μετά την άνοιξη και για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο τέτοια ώρα ανοίγουν και δεν κλείνουν. Στην πράξη ακόμη κι αν τα απωθημένα του εξάμηνου εγκλεισμού οδηγήσουν τους θαμώνες στα μπαρ και τα λοιπά κέντρα διασκέδασης, είναι βέβαιο ότι με το κατέβασμα των ρολών τόσο νωρίς θα επέλθει μείωση του τζίρου.
Τίθεται έτσι το ερώτημα: τη Δευτέρα 3 Μαΐου πόσοι θα καταφέρουν να ανοίξουν; Αυτοί που θα ανοίξουν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πτώση τζίρου;
Προς έγκριση το πρόγραμμα ρευστότητας
Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια κίνησης από το ΕΣΠΑ 2021-27. Πρόκειται για κονδύλι 330 εκατ. ευρώ που για να διανεμηθεί πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα είναι σε θέση να απαντήσει μετά τις 6 Μαΐου. Αμεσα, με την έγκριση από το κοινοτικό όργανο, η σχετική πλατφόρμα θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις. Θα χρηματοδοτείται το 7% του τζίρου του 2019.
Ωστόσο το μέγιστο ποσό της συγκεκριμένης ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Από την άλλη, ο βασικός κόφτης που έχει τεθεί είναι ότι θα πρέπει να προκύπτει μείωση του τζίρου της επιχείρησης σε ποσοστό άνω του 30% συγκρινόμενο με το 2019.
Σημειωτέον ότι στον κλάδο της εστίασης ανήκουν 90.000 περίπου επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 250.000 εργαζόμενους.
Δεν αρκούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ
Ακόμη κι αν το μέτρο αποδώσει καρπούς, θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας.
Αρκεί να ειπωθεί ότι επέβαλε lockdown με 207 ασθενείς στις ΜΕΘ και ανακοίνωσε ύστερα από έξι μήνες μερική άρση του με πάνω από 830 ασθενείς εντός ΜΕΘ ή σε αναμονή.
Οπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Χαρίτση υιοθετώντας τις προτάσεις των συνδικαλιστών, τα μέτρα που απαιτούνται είναι:
• Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών (ισχύει μόνο αναστολή και ενδεχομένως δόσεις).
• Εγκαιρη ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους (το «έγκαιρη» εξαρτάται από την Κομισιόν που ακόμη δεν έχει δώσει το πράσινο φως).
• Ρύθμιση του χρέους της πανδημίας που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής (έχει ήδη απορριφθεί).
Γιώργος Κόκκινος