Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021

«Στα κάγκελα» η εστίαση με την κοροϊδία της πέμπτης Επιστρεπτέας Προκαταβολής


 

 

Στα κάγκελα είναι ο κόσμος της εστίασης μετά την πληρωμή του πέμπτου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αν και σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είχε σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρει στήριξη ειδικώς στην πολύπαθη εστίαση και δευτερευόντως στους άλλους κλάδους που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, μοίρασε ψίχουλα σε όσους επιλέχθηκαν και απέκλεισε το 40% των επιχειρήσεων εστίασης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κώστα Καββαθά, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στο Documento, ο πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ήταν «καταστροφή», διότι αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που έγιναν από επιχειρήσεις και που έφτασαν τις 730.000 και αφετέρου λόγω του περιορισμένου ποσού που ήταν προς διανομή, μόλις 1.5 δις ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έβαλε «κόφτες» που πέταξαν πολύ κόσμο έξω ενώ σε όσους δεν κόπηκαν, μοίρασε πολύ μικρές ενισχύσεις της τάξης των 1.000 και 2.000 ευρώ.

Κόπηκε το 40% των αιτήσεων από την Πέμπτη Επιστρεπτέα

Από την εστίαση κόπηκε το 40% των αιτήσεων, καθώς ναι μεν το κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 20% για να είναι μια επιχείρηση επιλέξιμη ήταν εύλογο, αλλά αντί να υπολογιστεί με βάση τους τζίρους του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, υπολογίστηκε με βάση τους τζίρους του τετραμήνου από της 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα όσοι δούλεψαν καλά τον Σεπτέμβριο να κοπούν, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ειδικά στην εστίαση δόθηκαν ενισχύσεις με μπόνους που έφταναν κατά μέσο όρο τις 4.500 ευρώ, «τι ανάγκες να καλύψουν όμως αυτά τα χρήματα όταν η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη ακόμη και της πιο μικρής επιχείρησης είναι 3.000 ευρώ;», αναρωτιέται ο κ. Καββαθάς και συνεχίζει: «Πώς να καλύψουν δαπάνες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όπου τα καταστήματα, αν και κλειστά, πλήρωναν το 60% των ενοικίων, πώς να καλύψουν και τις δαπάνες Ιανουαρίου, έστω και χωρίς το νοίκι αφού υπήρχε απαλλαγή; Και πώς θα πληρώσουν φόρους και εισφορές οι ίδιοι επιχειρηματίες και πώς θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ. «Εμείς λέμε ότι όταν κλείνεις επιχειρήσεις με κρατική εντολή πρέπει να καλύπτεις τις δαπάνες τους για όσον καιρό τις κρατάς κλειστές», καταλήγει.

Κι όσοι δεν κόπηκαν, πήραν ψίχουλα

Η οργή των ανθρώπων της εστίασης εξηγείται αν δούμε λίγο τα νούμερα: στην τέταρτη επιστρεπτέα η εστίαση είχε πάρει 340 εκατ. ευρώ, αλλά στην πέμπτη που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ Σταϊκούρα, ήταν σχεδιασμένη ακριβώς για να στηριχθεί η εστίαση, ο κλάδος πήρε μόλις 180 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ τα λουκέτα αυξάνονται και πληθύνονται, ξεπερνούν τις δεκάδες και αγγίζουν στις εκατοντάδες, π.χ. στο Γκάζι, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, στη Ρόδο κι έπεται συνέχεια.

Η οργή απέναντι σε ότι έγινε αντιληπτό από τον κόσμο της εστίασης ως κοροϊδία ήταν το βασικό στοιχείο της αντίδρασης και της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Εστίασης, σωματείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έβγαλε μια μαύρη αφίσα που απεικόνιζε το χωρίς παλμό καρδιογράφημα της νεκρής εστίασης και ανέφερε, μεταξύ των άλλων, σε μια ανακοίνωσή του με έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα:

 


 

Πανελλήνια Πρωτοβουλία Εστίασης

«Η ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας 5 μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τον κλάδο της εστίασης που παραμένει κλειστός για τρίτο συνεχόμενο μήνα (6 συνολικά), χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί του σοβαρά και άνευ σχεδιασμού διάσωσης. Τα ποσά των 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του. Χιλιάδες συνάδελφοι μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 (μηδέν) ενίσχυση. Σταματήστε τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι όλοι πλήττονται. ΔΕΝ πλήττονται όλοι το ίδιο και απλά παραμένετε άτολμοι κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά. Ενώ εδώ και δέκα (10) μήνες ο κλάδος καταστρέφεται, εσείς περηφανεύεστε για την επιτυχία εικονικών αριθμών. Δεν βλέπετε το τσουνάμι των χιλιάδων λουκέτων και απολύσεων, ενώ αγνοείτε την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων με τις οποίες μας επιβαρύνουν οι δικές σας επιλογές».

 

Μαριάννα Τόλια

Πηγή: documentonews.gr 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More