Eνδεικτική της πολιτικής εξαπάτησης της κυβέρνησης ως προς τον υποτιθέμενο αριθμό των 1.200 διαθέσιμων ΜΕΘ στη χώρα είναι η κατάσταση που επικρατεί εν μέσω της πανδημίας στη Ρόδο. Χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 έχει αφεθεί το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, παρ’ όλα αυτά στα χαρτιά δηλώνει ότι διαθέτει!
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει κοινούς θαλάμους νοσηλείας Covid, αλλά όχι ΜΕΘ Covid. Τα σοβαρά περιστατικά που διασωληνώνονται, αεροδιακομίζονται ή στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο. Παρ’ όλα αυτά, στο σύστημα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τους βαριά νοσούντες που χρειάζονται μονάδα φαίνεται πως το νοσοκομείο διαθέτει όχι μία ούτε δύο, αλλά 4 κλίνες ΜΕΘ Covid! Το γεγονός αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι αλχημείες της κυβέρνησης με τις κλίνες ΜΕΘ δεν έχουν τέλος.
Κάθε φορά που ένας άρρωστος χρειάζεται διασωλήνωση και απαιτείται κρεβάτι σε ΜΕΘ-Covid, οι γιατροί του νοσοκομείου ενημερώνουν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στη συνέχεια τις αεροδιακομιδές. Μόνιμο ερώτημα του ΕΚΕΠΥ είναι «αφού έχετε 4 κρεβάτια MEΘ Covid, γιατί θέλετε να αεροδιακομίσετε τον ασθενή σε άλλο νοσοκομείο;». Ακολουθεί η μόνιμη απάντηση των γιατρών: «Μα, δεν έχουμε 4 κρεβάτια ΜΕΘ Covid»!
Μία, δύο, τρεις, γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου κατάλαβαν ότι φαίνεται το νοσοκομείο να διαθέτει ΜΕΘ Covid. Αμέσως ενημέρωσαν τον διοικητή, ο οποίος, αντί να διορθώσει το «λάθος», τους ζήτησε να δηλώνουν κάθε πρωί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τους νοσηλευόμενους πως το νοσοκομείο διαθέτει 4 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid, τα οποία όμως δεν υπάρχουν πουθενά!
Και εξηγούμε: Κάθε πρωί φεύγει μία αναφορά με τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών σε κοινούς θαλάμους Covid προς την Υγειονομική Περιφέρεια (2η Πειραιώς και Νήσων), η οποία συμπεριλαμβάνεται στη συλλογική αναφορά των νοσοκομείων αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ και αποστέλλεται στο υπουργείο Υγείας. Το ίδιο γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα από τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ. Σε αυτήν την αναφορά ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ζήτησε από τους υγειονομικούς, εκτός από τις κενές θέσεις στις κλινικές Covid, να αναφέρουν καθημερινά 4 κενά κρεβάτια στην ανύπαρκτη MΕΘ Covid. «Μα δεν έχουμε», ήταν η απάντηση των εργαζομένων. «Θα τα δηλώνετε» διέταξε ο διοικητής.
Προφανώς τα 4 κρεβάτια ΜΕΘ που υποτίθεται ότι έχουν αναπτυχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου προσμετρώνται στα κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία στην επικράτεια.
Για του λόγου το αληθές, την τελευταία εβδομάδα διασωληνώθηκε ένα ζευγάρι στην Κρήτη, πρώτα ο 79χρονος άνδρας, ο οποίος αεροδιακομίστηκε από τη Ρόδο στο ΠΑΓΝΗ - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και λίγες ημέρες αργότερα η 70χρονη σύζυγός του, η οποία επίσης νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Ομοίως προ 15νθημέρου είχε αεροδιακομιστεί από τη Ρόδο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ένας 60χρονος Αγγλος, μόνιμος κάτοικος του νησιού. Αν υπήρχαν 4 κρεβάτια ΜΕΘ Covid κενά, γιατί δεν παρέμειναν όλοι αυτοί στη Ρόδο;
Ο 79χρονος άνδρας ήταν σε βαριά κατάσταση και βάρυνε ακόμα περισσότερο κατά την αεροδιακομιδή, με αποτέλεσμα να φτάσει στο Ηράκλειο πολύ ασταθής και να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα. Εξάλλου η αεροδιακομιδή αποτελεί από μόνη της πρόβλημα, καθώς μπορεί να επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς στον αέρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του 79χρονου, και να μην μπορεί να επέμβει καταλυτικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι δεν προτείνουν φυσικά να κρατιούνται οι άρρωστοι σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ Covid, αλλά να δημιουργηθούν αυτές οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας που δεν διαθέτουν, ώστε να τυγχάνουν ισότιμης φροντίδας οι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα.
«Εχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ Covid, έχουν επιλεγεί οι χώροι και θα είναι σαν ΜΕΘ. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναπτυχθεί τα κρεβάτια γιατί, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όσοι χρειάζονται ΜΕΘ Covid μεταφέρονται στην Κρήτη ως επί το πλείστον», λέει απαντώντας στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» για το ζήτημα ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αντιστράτηγος ε.α. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Επιμένουμε, διότι από τη στιγμή που δεν έχουν αναπτυχθεί έστω και αυτά τα «τύπου ΜΕΘ» κρεβάτια, όπως τα περιγράφει ο διοικητής, πώς γίνεται να δηλώνεται ότι υπάρχουν και άρα να προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ της χώρας; «Δηλώνονται ότι υπάρχουν στη λογική που σας είπα: Εχουμε επιλέξει τους χώρους από την αρχή της πανδημίας, οι οποίοι δεν έχουν χρειαστεί μέχρι στιγμής λόγω του κεντρικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο μεταφέρονται στην Κρήτη ή αλλού οι διασωληνωθέντες», επαναλαμβάνει αφήνοντάς μας άφωνους και συνεχίζει όντας απολύτως ειλικρινής: «Εκτιμώ ότι δεν θα αναπτυχθούν, ούτε θα χρησιμοποιηθούν αφού για να λειτουργήσουν χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που δεν διαθέτουμε»!
Ντάνι Βέργου
Dec 29, 2020