Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2020

Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη


 

Δύο εφημερίδες, χθες, το «Βήμα» και η «Δημοκρατία» είχαν βασικό θέμα την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα δημοσιεύματα αυτά ανέδειξαν την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής, τον ελλιπή και προβληματικό τρόπο συλλογής στοιχείων και κατά συνέπεια την αδυναμία μιας επιστημονικά σωστής αξιοποίησής τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα δημοσιεύματα αναδεικνύουν επίσης ρήγμα στην κορυφή του υγειονομικού μετώπου και ύπαρξη δύο κέντρων όπου το ένα υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το άλλο από το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να τα διαψεύσει. Το σημερινό, όμως, ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αποδεικνύει πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ βαθύτερο. Τα στοιχεία παρακολούθησης της πανδημίας που συγκεντρώνονται ούτε επαρκή είναι ούτε προσιτά σε όλους και πρωτίστως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που είναι και ο κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα μας αναδεικνύει με όλες τις λεπτομέρειες όχι μόνο αυτό που γίνεται σήμερα και δεν αρκεί, αλλά και αυτό που θα έπρεπε να γίνεται ώστε να παρακολουθείται, από επιστημονική άποψη, σωστά η πορεία της νόσου.

Πρόκειται για εγκληματικές παραλείψεις και κενά που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του κινδύνου για την υγεία των πολιτών και κατ’ επέκταση για την επιβίωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είναι αδύνατο να συλλάβει ο κοινός νους γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Αν κρίνουμε από τον ελλιπή τρόπο που συγκεντρώνονται τα στοιχεία, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης -αυτές που έχουν ληφθεί ώς σήμερα και αυτές που θα ληφθούν στο μέλλον- για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν βασίζονται σε ακριβή επιστημονικά δεδομένα. Κατά συνέπεια μπορεί να είναι και λανθασμένες.

Είναι όμως δυνατό να αποφασίζει η κυβέρνηση χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία και επιστημονικές εκτιμήσεις ή μήπως υπάρχει και ένα κρυφό αρχείο συλλογής ολοκληρωμένων στοιχείων; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε έχουμε μια ολοφάνερη περίπτωση επικοινωνιακής αξιοποίησης των στοιχείων για τη χειραγώγηση της κοινωνίας, σύμφωνα με τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβερνητικής παράταξης. Την απάντηση για το τι συμβαίνει οφείλει, πλέον, να τη δώσει ο εισαγγελέας.

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών - Nov 30, 2020

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More