Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2020

Αθέμιτες πρακτικές στην ακύρωση αεροπορικών ταξιδιών

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητούν η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής-ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών-ΠΟΜΕΚ. Με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία διαμαρτύρονται «για τις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές μεγάλης εθνικής αεροπορικής εταιρείας σε καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται, ως προς τη χρήση των κουπονιών, με την παρακράτηση επιπλέον χρημάτων ή την ελλειπή ενημέρωση ως προς τα δικαιώματά τους, όπως ισχύουν, σε πλήρη καταστρατήγηση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, ως προς τα δικαιώματα των επιβατών και την προστασία των καταναλωτών».

Παρότι στην ανακοίνωσή τους η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ δεν κατονομάζουν τον «κυρίαρχο ελληνικό αερομεταφορέα» τον οποίο αφορούν οι καταγγελίες, είναι προφανές ότι αφορά την Aegean, η οποία έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που έδωσε η κυβερνητική ρύθμιση για να επιβάλει μονομερώς «πιστωτικά σημειώματα» (κουπόνια) για τα ακυρωθέντα εισιτήρια της πανδημίας για 18 μήνες (με την ΠΝΠ της 13ης Απριλίου), αντί της δυνατότητας των επιβατών να ζητούν και επιστροφή χρημάτων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στα έγγραφα και τις καταγγελίες των καταναλωτών που υπέβαλαν προς τα αρμόδια υπουργεία η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

● Οτι επιβάτες που ζητούν επιστροφή χρημάτων ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα αποκλειστικά μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και όχι μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ή email, πράγμα που σημαίνει αναμονή αρκετών ωρών.
● Οτι αρκετά αιτήματα επιστροφής χρημάτων δεν απαντήθηκαν ποτέ.
● Οτι σε καταναλωτές επιβλήθηκαν ακυρωτικά τέλη, ανεξάρτητα από το αν ζήτησαν οι ίδιοι την ακύρωση ή αν η ακύρωση έγινε από την ίδια την εταιρεία.
● Οτι η εταιρεία τούς ενημέρωνε ψευδώς πως δεν είχαν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει το αντίθετο.
● Οτι σε ορισμένες περιπτώσεις μετάθεσης της πτήσης, η εταιρεία πληροφορούσε εσφαλμένα τους καταναλωτές για τις διαθέσιμες ημερομηνίες πτήσεων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το εισιτήριό του την ημερομηνία που ήταν διαθέσιμη.
● Οτι ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία κάνει δεκτό το αίτημα επιστροφής χρημάτων, το ποσό που επιστρέφεται είναι μέρος αυτού που δόθηκε για την κράτηση.
● Οτι σε ορισμένες περιπτώσεις η κράτησή τους δεν εμφανίζεται ενεργή στο σύστημα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στη διεκδίκηση των ταξιδιωτικών δικαιωμάτων τους.
● Οτι ενώ η εταιρεία ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως η τηλεφωνική χρέωση για κλήση στο κέντρο της ήταν αστική, οι καταναλωτές χρεώνονταν υπερβολικά ποσά στην επικοινωνία τους με την εταιρεία, η οποία τους είχε αποκλείσει από άλλο μέσο επικοινωνίας (sms/email).

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία ενός μήνα ακόμη για να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέσπιση των voucher, που άλλωστε τροφοδότησε και αυτές τις αθέμιτες πρακτικές, ειδάλλως θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μαζί με άλλες χώρες που νομοθέτησαν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των επιβατών και των ταξιδιωτών και την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών στη διάρκεια της πανδημίας. Για το θέμα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών έχει ζητήσει από την Κομισιόν διεξοδική έρευνα.


Πηγή: efsyn.gr - July 31, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More