Ίσως η ΕΕ να πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει ουσιαστικά το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Κάνοντας αναφορά στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, το Bloomberg σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση μια καταδικαστική δήλωση από την ΕΕ δεν θα είναι αρκετή για την Αθήνα. Και υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, υπογραμμίζοντας ότι αρκεί να γίνει ένας λάθος υπολογισμός, ή μια λάθος εκτίμηση, για να φτάσουν τα πράγματα στην καταστροφή.
«Η ΕΕ τρέμει ένα ακόμη κύμα μεταναστών και παρότι αυτό αποτελεί οδηγό στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία και τη Λιβύη, η Ένωση ίσως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες της», γράφει το Bloomberg. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα δώσει άδειες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, πιθανόν σε ύδατα που η Ελλάδα διεκδικεί ως δικά της, υπό το δίκαιο του ΟΗΕ», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Για την Αθήνα, αυτό θα αποτελούσε παραβίασε των κόκκινων γραμμών και μία ακόμη ανακοίνωση από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ή μια διπλωματική διαμαρτυρία μπορεί να μην ανακόψει τα σχέδια της Τουρκίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή πέρα από το να παρεμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα, ή να ρισκάρει μια πολιτική αυτοκτονία. Και τότε τι; Εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996, ξέρουν ότι τα άσχημα πράγματα δεν γίνονται μόνο βάσει σχεδίου. Αρκεί μόνο ένας λάθος υπολογισμός ή μια λάθος εκτίμηση ώστε τα πράγματα να οδηγήσουν στην καταστροφή».
Πηγή: www.lifo.gr - Jan 17, 2020