Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2019

Ροδίτικο φούλι...

H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στη χώρα μας, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. 

Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτεύουμε πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε σκια, καθώς και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάμε από δίπλα της.

Στην Ελλάδα (εκτός από Ρόδο και την Κρήτη) μέχρι πριν 2-3 χρόνια το φυτό αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο.

Σε τι συνθήκες φυτεύουμε την πλουμέρια;


Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για τη φύτευσή της. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει η πλουμέρια;


Η πλουμέρια χρειάζεται συχνό πότισμα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση της πλουμέριας, θα απαιτηθεί εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος ανθοφορίας στην αρχή της άνοιξης και μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού. Φροντίζουμε να προστατέψουμε την πλουμέρια από το κρύο του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, και την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας.

Τι κλάδεμα χρειάζεται η πλουμέρια και ποια εποχή;


Κλαδεύουμε την πλουμέρια στο τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα, και προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δένδρου. Αφαιρούμε εσωτερικά κλαδιά που συντέμνονται, αδύναμους και ξερούς κλάδους καθώς και άρρωστους βλαστούς. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε την πλουμέρια με χαλκούχο διάλυμα για αποφυγή εξάπλωσης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της πλουμέριας;


Ο πολλαπλασιασμός της πλουμέριας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε από ώριμους βλαστούς και στη συνέχεια εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμεε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν.

Κι ένα μυστικό για την πλουμέρια


Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη, καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.


(Με πληροφορίες από www.flickr.com και  www.mistikakipou.gr) - July 19, 2019

 



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More