Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2019

Αιχμές Κοτζιά κατά Μαξίμου: Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις από δημόσιες θέσεις τριών μελών του Πράττω - Τι λένε Κατρούγκαλος και Μιχάλης Κόκκινος

Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά κατήγγειλε μέσω ανακοίνωσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε την παραίτηση τριών μελών του, «των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις». Το ΠΡΑΤΤΩ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη απαίτηση» και «ανεξήγητη», που «είναι αντίθετη με την στάση που κράτησε ως κυβερνητικός εταίρος».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από την Κίνηση ζητήθηκε η παραίτηση τριών στελεχών, όχι όμως από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τους:
  • Μιχάλη Κόκκινο, Διευθυντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
  • Δημήτριο Πλευράκη, Αναπληρωτή Διευθυντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
  • Νικόλαο Εξαδάκτυλο, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας
Πηγές της Κίνησης ανέφεραν ότι  υπάρχει «προβληματισμός για το αν χωράει το Πράττω στις νέες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής γραμμής, ιδίως στα εθνικά θέματα».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επικοινωνία του Νίκου Κοτζιά με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη και μετά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης αναφέρουν ότι «υπήρξε σύγκρουση για θέματα των Πομάκων και το ΠΡΑΤΤΩ διεμήνυσε ότι αν γίνει αλλαγή πολιτικής θα αποσύρουν τα άλλα στελέχη τους από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και στη συνεχεία έκαναν».

Αναλυτικά η Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα.

Η απαίτηση αυτή είναι για μας Αδικαιολόγητη. Είναι Ανεξήγητη έναντι της Κίνησής μας, του πιο παλιού και σταθερού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελούμε και θα παραμείνουμε μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα και οργάνωση, η οποία από το 2011 εξέφραζε και εκείνη τη στροφή της κοινωνίας στα αριστερά και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αδικαιολόγητη απαίτηση του Μαξίμου είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το ΠΡΑΤΤΩ ως κυβερνητικός εταίρος. Στα 4 προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ΠΡΑΤΤΩ στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες. Ουδέποτε της έκαναν από θέσεις ευθύνης δημόσια κριτική. Ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος.

Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, αφορούσε τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτημα στο οποίο δικαιώθηκε το ΠΡΑΤΤΩ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσαν, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για την στροφή προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπογραμμίσουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μην εμφανίζει θέματα πολιτικής ως προσωπικά προβλήματα. Ότι η υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε, είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη.
Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό.

Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.

Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου.

Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».

Κατρούγκαλος: Λυπάμαι για τις παραιτήσεις, ουδέποτε ζητήθηκαν

«Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, για την παραίτηση από το ΥΠΕΞ τριών στελεχών του «ΠΡΑΤΤΩ».

«Έλαβα μετά την επιστροφή μου από την Τουρκία τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην "Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ", οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί. Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με τις εν λόγω παραιτήσεις, ο υπουργός σημειώνει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της».


Πηγή: tvxs.gr - Mar 21, 2019 

Ο Μιχάλης Κόκκινος έγραψε στο twitter:

Ώρα ευθύνης, ώρα αξιοπρέπειας, ώρα πολιτικής απόφασης και ώρα συνειδητής πολιτικής πράξης παραιτησης, προσηλωμένης σε ηθικές αξίες και αρχές, για μια Ελλάδα κυρίαρχη, ισχυρή, πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο! Μιχάλης Ε. Κόκκινος.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More