Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2019

Τουρκικό «δώρο» στον ελληνικό τουρισμό μέσω… Γερμανίας

Το γεωπολιτικό πόκερ και οι εξελίξεις στο τρίγωνο Ελλάδα-Γερμανία-Τουρκία αναμένεται να κρίνουν πολλά το φετινό καλοκαίρι. Οι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα και, υπό προϋποθέσεις, οδηγούν σε νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας.

Το 2019 έχει σχεδόν προεξοφληθεί από τους επιχειρηματίες του τουρισμού πως θα αποτελέσει χρονιά σταθεροποίησης του ελληνικού τουρισμού στα υψηλά μεγέθη που κατοχύρωσε την τελευταία εξαετία. Η ροή τουριστών και εσόδων που θα κατευθυνθούν φέτος προς την Ελλάδα, ωστόσο,  φαίνεται πως συνδέεται, εν μέρει, και από τις εξελίξεις στο τρίγωνο Ελλάδα-Γερμανία-Τουρκία.

Ένα «τρίγωνο» στο οποίο οι θερμοκρασίες αυξομειώνονται εντυπωσιακά γρήγορα (αλλά ερμηνεύσιμα) ενισχύοντας την, ούτως ή άλλως, δεδομένη ρευστότητα της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.  Tρίγωνο στο οποίο επηρεάζεται, αναπόφευκτα, από τις εξελίξεις στο δίπολο ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πόσο συνδέονται αυτές οι εξελίξεις με τις φετινές επιδόσεις  που θα πετύχει ο ελληνικός τουρισμός είναι οφθαλμοφανές από τα εξής δεδομένα:

* Η Τουρκία αποτελεί τον ισχυρότερο ανταγωνιστή της Ελλάδας στην αγορά διακοπών της ανατολικής Μεσογείου.

* Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά άντλησης τουριστών του ελληνικού τουρισμού

* Οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη, εκτός Ευρώπης, ταξιδιωτική αγορά  της Ελλάδας

* Η Ρωσία ήταν η αγορά «σημαιοφόρος» της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού μετά το 2013, αλλά την τελευταία τριετία έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα μεγέθη και το 2018 κατέγραψε σημαντική πτώση.


Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, οι ανακοινώσεις για τα σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και η διακλαδική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ήταν από μόνα τους αρκετά για να θερμανθεί η ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Η θερμοκρασία, ωστόσο, συντηρείται σε υψηλά επίπεδα και το τεστ αντοχής των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Μια σχέση η οποία δοκιμάζεται από την επιμονή της Τουρκίας να υλοποιήσει τη συμφωνία προμήθειας των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία αλλά και τον «πάγο» (μέχρι νεωτέρας) που έβαλαν οι ΗΠΑ στην παράδοση των αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία. Κι ως γνωστόν, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τις κρατήσεις για διακοπές…

Η Τουρκία επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο με δηλώσεις αξιωματούχων της. Κίνηση την οποία αναλυτές δεν θεωρούν άσχετη με το γεγονός πως πλησιάζει έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και δεν θα ήθελε να διακινδυνεύει την ολική επαναφορά που πέτυχε  το 2018 ο τουρκικός τουρισμός, αλλά και τη μεγάλη ροή κρατήσεων για το 2019.

Κι ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού που βρέθηκαν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα για την διεθνή τουριστική έκθεση ITB κατέγραφαν ενδείξεις ανάσχεσης της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας για φέτος, τα δεδομένα άλλαξαν και πάλι.

Τα νέα δεδομένα αφορούν στις προειδοποιήσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι επισκέπτες που θα βρεθούν στη χώρα και  έχουν εμπλακεί σε ενέργειες που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει σε όσους θεωρεί «Γκιουλενιστές».

Επιχειρηματίες του τουρισμού με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr μετέφεραν τον προβληματισμό που επικρατούσε σε στελέχη γερμανικών ταξιδιωτικών ομίλων και τουριστικών γραφείων για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις  στην εξέλιξη των κρατήσεων προς Τουρκία. Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ φέρονται, ήδη, να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σενάρια τα οποία φέρονται να συμπεριλαμβάνουν έως και την αναδρομολόγηση πτήσεων, εφόσον κριθεί σκόπιμο. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούν, οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αναστρέψει την υστέρηση κρατήσεων που καταγράφεται αυτή την περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι.


Οι ίδιες πηγές  θεωρούν «κλειδί» και τις αυξήσεις τιμών που επέβαλλαν για το 2019 οι Τούρκοι ξενοδόχοι σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν την υψηλή ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, προκειμένου να «ρεφάρουν» μέρος των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, Γερμανοί  αλλά και Ρώσοι τουρ οπερέιτορ φέρονται να έχουν την Ελλάδα ως «plan B» ώστε να κατευθύνουν σ’ αυτήν πελάτες τους εφόσον οι τελευταίοι  δεν επιλέξουν, τελικά, την Τουρκία είτε λόγω κόστους είτε λόγω της ανησυχίας που προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις από τούρκους αξιωματούχους.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) για την εξερχόμενη αεροπορική κίνηση από τη Γερμανία, αποτυπώνει το μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο σύνολο του 2018 οι επισκέπτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας (σ.σ. ανεξαρτήτως εθνικότητας) προς την Ελλάδα έφθασαν τα 4,024 εκατ. ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση 16%. Περισσότεροι από τους μισούς (2,221 εκατ. επιβάτες) κατευθύνθηκαν σε ελληνικά νησιά σημειώνοντας αύξηση 19,2%.

Στην Τουρκία, την ίδια στιγμή, ταξίδεψαν  σχεδόν διπλάσιοι ταξιδιώτες σε σύγκριση με την Ελλάδα (7,458 εκατ. ταξιδιώτες) σημειώνοντας άνοδο 20,1%. Μόνο προς την ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας κατευθύνθηκαν 2,806 εκατ. επιβάτες από Γερμανία καταγράφοντας αύξηση 35,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis η Τουρκία έπεσε μαζί με την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο νήμα της περυσινής τουριστικής περιόδου, καταφέρνοντας να προσπεράσει την Ιταλία για να αναδειχθεί τελικά τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός όσων ταξίδεψαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr


Πηγή: euro2day.gr - Mar 20, 2019 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More