Το γεγονός αυτό σημαίνει ανακούφιση και για την κυβέρνηση, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ, αλλά προπάντων συνέβαλε ώστε η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία να μειωθεί μέσα στο 2018 και πάλι κάτω από το 20%, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Κυρίως τρεις προορισμοί, η Αθήνα, η Κεφαλονιά και η Μύκονος, υπερέβησαν τον μέσο όρο, ωστόσο πολύ καλά αποτελέσματα είχαν και οι άλλοι κύριοι προορισμοί Κρήτη, Ρόδος και Σαντορίνη, αλλά ακόμη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Σάμος και η Λέσβος, που είχαν πληγεί από την προσφυγική κρίση, παρουσίασαν μία δυναμική ανάκαμψη.
Όπως γράφει η εφημερίδα, από συγκριτική έρευνα διαπιστώνεται πως μακροχρόνια η Ελλάδα συναγωνίζεται με επιτυχία στην ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά τουρισμού, με τις μεγάλες αυξήσεις στον ελληνικό τουρισμό να έχουν καταστεί δυνατές από την αξιοποίηση νέων αγορών, τη στιγμή που στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες incoming οι αυξήσεις είναι με βραδύτερους ρυθμούς.
Έτσι, στο χρονικό διάστημα 2005 έως 2017, ο τουρισμός προς την Ελλάδα αυξήθηκε από τη Γερμανία κατά ένα τρίτο, από τη Ρωσία τετραπλασιάστηκε, από την Τουρκία μάλιστα επταπλασιάστηκε, ενώ μεγάλο δυναμικό οι Έλληνες βλέπουν στην κινεζική και στην ινδική αγορά, όπου, παρά τις υπάρχουσες αυξήσεις δίνονται δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης.
Όμως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι μακροπρόθεσμες συγκρίσεις δείχνουν και κάποια αδύναμα σημεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή το γεγονός ότι οι επισκέπτες παραμένουν λιγότερο χρόνο και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι ο αριθμός των αφίξεων από την Αυστρία μειώνεται μετά το 2005, όταν τότε ανέρχονταν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο και το 2017 είχαν περιοριστεί στις 400.000, με τους κοντινούς στην Αυστρία προορισμούς, την Ιταλία και την Κροατία να έχουν "αρκετά καλύτερα χαρτιά".
Πηγή: euro2day.gr - Jan 02, 2019