Τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται το φετινό καλοκαίρι οι τιμές δωματίων στα ξενοδοχεία δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας αποτυπώνουν στοιχεία της πλατφόρμας σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago.com, τα οποία περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο Ιουλίου του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Η αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια για ταξίδια στην Ελλάδα φαίνεται πως κεφαλαιοποιείται σε ένα βαθμό από τους Έλληνες ξενοδόχους με την αύξηση των τιμών των δωματίων τους.
Τα σχετικά στοιχεία καταγράφουν τη σκληρή μάχη τιμών που διεξάγεται το φετινό καλοκαίρι μεταξύ των προορισμών της Μεσογείου, με αφορμή την επάνοδο στην αγορά της Τουρκίας.
Επισημαίνεται, πάντως, πως στις όποιες ερμηνείες προκύπτουν από τα στοιχεία θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η διείσδυση της trivago διαφέρει από αγορά σε αγορά. Οι δε τιμές ξενοδοχείων αναφέρονται σε σταθμισμένους μέσους όρους με βάση τα «clickouts» (όταν ο καταναλωτής που έχει ψάξει για ξενοδοχείο στην ιστοσελίδα της trivago «κλικάρει» έναν σύνδεσμο συγκεκριμένου online ταξιδιωτικού πρακτορείου για να κάνει κράτηση).
Βάσει των στοιχείων της trivago που παρουσίασε το SETE Intelligence και αναφέρονται στις τιμές δωματίων τον Ιούνιο, σε προορισμούς μαζικού τουρισμού (προϊόν «ήλιος και θάλασσα»), τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων εμφανίζονται να εξαργυρώνουν περισσότερο απ' όλα την υψηλή ζήτηση για Ελλάδα. Κι αυτό καθώς καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές κρατήσεων σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.
Στην κατηγορία ξενοδοχείων πέντε αστέρων, οι Κυκλάδες βρίσκονται στην κορυφή, με μέση τιμή κράτησης 535 ευρώ. Αφήνοντας, μάλιστα, αρκετά πίσω τους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Μαγιόρκα της Ισπανίας (324 ευρώ) ή τους ιταλικούς προορισμούς της Ίστρια (323 ευρώ) και του Ρίμινι (288 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί πως στην κορυφαία ξενοδοχειακή κατηγορία, τις Κυκλάδες ακολούθησε στη δεύτερη θέση ένας άλλος ελληνικός προορισμός, η Χαλκιδική, με μέση τιμή κράτησης 353 ευρώ. Σε άλλες δημοφιλείς περιοχές διακοπών της Ελλάδας, οι τιμές κινήθηκαν στα 265 ευρώ στην Κρήτη, στα 241 ευρώ στα νησιά του Ιονίου και στα 234 ευρώ στα Δωδεκάνησα.
Στα ίδια στοιχεία, ταυτόχρονα, αποτυπώνεται ανάγλυφα ένας από τους βασικούς λόγους για τη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν φέτος οι προορισμοί της Τουρκίας. Ενδεικτικό στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων του Μπόντρουμ, η μέση τιμή κράτησης διαμορφωνόταν στα 220 ευρώ ενώ στην Αττάλεια μόλις στα 169 ευρώ.
Ενδεικτικό του ανταγωνισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις μονάδες υψηλών κατηγοριών της Τουρκίας είναι το γεγονός πως η μέση τιμή κράτησης ενός δωματίου σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Αττάλειας (169 ευρώ) ήταν αντίστοιχη ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων της Χαλκιδικής (154 ευρώ) και σχεδόν η μισή τιμή από μια μονάδα των Κυκλάδων (302 ευρώ).
Η διαμόρφωση των τιμών στα ξενοδοχεία της Μεσογείου το φετινό καλοκαίρι θεωρείται από παράγοντες του χώρου ως πρόγευση για το 2019, το οποίο εκτιμούν πως θα είναι ακόμα δυσκολότερο για τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Από τα στοιχεία της trivago προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως η μέση τιμή κράτησης ακόμα και σε ξενοδοχείο τριών αστέρων των Κυκλάδων ήταν τον Ιούνιο 134 ευρώ, όταν για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο υψηλότερης κατηγορίας (τεσσάρων αστέρων) στο Ρίμινι της Ιταλίας ήταν 119 ευρώ, στο Μπόντρουμ της Τουρκίας 94 ευρώ και στην Αττάλεια (επίσης της Τουρκίας) 75 ευρώ.
Αν και το «ισοζύγιο» ξενοδοχειακών τιμών που αποτυπώνουν τα στοιχεία της trivago δεν αποδίδουν την πλήρη εικόνα της αγοράς, εντούτοις οδηγούν παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς στην εκτίμηση πως ίσως αποτελούν προάγγελο μιας επερχόμενες «διόρθωσης» τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία από την αμέσως επόμενη χρονιά.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
Πηγή: euro2day.gr - Aug 01, 2018