Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2017

Τα ρεκόρ και τα «ψιλά γράμματα» στον ελληνικό τουρισμό - Πίνακες

Σύνθετη η εικόνα του πρώτου εξαμήνου παρά τη μεγάλη άνοδο του Ιουνίου. Πως κινήθηκαν οι πέντε βασικές αγορές. Γερμανοί και Γάλλοι οδηγούν την άνοδο. Με διπλό πρόσωπο η αγορά των ΗΠΑ.


Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς θα κριθούν, ως συνήθως, οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Η ολοκλήρωση και του δεύτερου τριμήνου δεν ξεκαθάρισε την εικόνα, παρά τη μίνι «έκρηξη» αφίξεων ξένων τουριστών και εισπράξεων τον Ιούνιο. Τα προσωρινά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας χθες, μάλιστα, επιδέχονται πολλαπλών αναγνώσεων αλλά, ταυτόχρονα, προδιαγράφουν την προοπτική ενός «χρυσοφόρου» καλοκαιριού.

Η αύξηση των ξένων επισκεπτών κατά 13% και των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 14,2% τον Ιούνιο επιβεβαιώνουν την εικόνα των γεμάτων παραλιών στους κύριους προορισμούς την οποία μεταφέρουν το τελευταίο δίμηνο, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου.

Τα συνολικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο, αποτυπώνουν μια πιο σύνθετη εικόνα. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων από 3,84 δισ. ευρώ το πρώτο μισό του 2016 σε 4,11 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 συνιστά, προφανώς, μια γερή ένεση ρευστότητας στην αγορά αλλά και τα δημόσια ταμεία. Παρ’ όλα αυτά αντιστοιχεί σε αύξηση 7,1% σε σύγκριση με το 2016 (η μισή της αντίστοιχης του Ιουνίου).

Παρά την άνοδο, ωστόσο, και το νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών οι συνολικές εισπράξεις εξαμήνου διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα  του 2015. Πιο συγκεκριμένα, παρά την αύξηση εσόδων 14,2% τον Ιούνιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου έφθασαν τα 4.113,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.171,2 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2015.

Το συγκεκριμένο στοιχείο σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο εισπράξεων του Ιουνίου (στα 2,05 δισ. ευρώ), προδιαγράφουν, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ιστορικό ρεκόρ καλοκαιρινών εισπράξεων και, πιθανότατα, νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τον Αύγουστο.

Η σύνθετη εικόνα του πρώτου εξαμήνου προκύπτει από το «παζλ» των μεγεθών των πέντε βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία).

Εστιάζοντας στην εικόνα του Ιουνίου, οι δύο βασικές μη ευρωπαϊκές αγορές (ΗΠΑ, Ρωσία) εμφανίζονται να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο εισπράξεων (33,6% και 20,3% αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η αγορά (ΗΠΑ) που εμφανίζεται να είναι η πρωταθλήτρια της ανόδου του Ιουνίου, καταγράφει πτώση εισπράξεων της τάξης του 11% στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντίθετα, εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη ισορροπία στις επιδόσεις τους τον Ιούνιο αλλά και το σύνολο του πρώτου εξαμήνου. Η αγορά της Γαλλίας, πάντως, κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο τη μεγαλύτερη άνοδο εισπράξεων σε σύγκριση με πέρυσι (17,3%) αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως το ίδιο διάστημα του 2016 κατέγραφε πτώση εισπράξεων 26,1%.

Επιπλέον, από τις πέντε βασικές αγορές της Ελλάδας  που προαναφέραμε, μόλις μία (Γερμανία) κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο εισπράξεις υψηλότερες από εκείνες του 2015. Για την ακρίβεια οι εισπράξεις εξαμήνου από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 688,4 εκατ. ευρώ έναντι 675,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015.

Κι ακόμα, παρά την αύξηση εισπράξεων 14,2% τον Ιούνιο και 7,1% στο εξάμηνο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών δεν δείχνει να σηκώνει κεφάλι αφού κατέγραψε οριακή βελτίωση 0,7% στο εξάμηνο.

Παρ’ όλα αυτά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των 500 ευρώ (497,4 ευρώ)  έναντι 533,5 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. 



Παναγιώτης Δ. Υφαντής 
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr - Aug 23, 2017

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More